Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajinci izvedli najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni

Doslej naj bi iz ruskih obmejnih regij evakuirali 200.000 ljudi.
Ukrajinski vojaki. FOTO: Oleksandr Klymenko/Reuters
Ukrajinski vojaki. FOTO: Oleksandr Klymenko/Reuters
STA
15. 8. 2024 | 11:34
15. 8. 2024 | 14:01
2:36

Ukrajinske sile danes nadaljujejo z napadi v regiji Kursk, ruske oblasti pa so odredile nove evakuacije prebivalcev iz obmejne regije Belgorod. Doslej naj bi po poročanju BBC iz ruskih obmejnih regij evakuirali 200.000 ljudi. Ruska vojska je danes sporočila, da je ponovno zavzela vas Krupets v regiji Kursk.

Po navedbah guvernerja regije Kursk Alekseja Smirnova so iz okrožja Gluškov približno deset kilometrov od ukrajinske meje evakuirali približno 20.000 ljudi, potem ko so po njegovih predhodnih navedbah ruske sile na varno pripeljale že več kot 120.000 ljudi. Smirnov je poročal tudi o jutranjem alarmu zaradi nove nevarnosti zračnih napadov ukrajinskih sil.

Ruska vojska je danes sporočila, da je ponovno zavzela vas Krupets v regiji Kursk. Ruske sile so »ponovno prevzele nadzor nad vasjo Krupets,« je sporočila ruska vojska.

Člani ruskega Rdečega križa v Kursku pomagajo ljudem. FOTO: Tatyana Makeyeva/Afp
Člani ruskega Rdečega križa v Kursku pomagajo ljudem. FOTO: Tatyana Makeyeva/Afp

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske sile nadaljujejo z »odvračanjem poskusa vdora ukrajinskih oboroženih sil«, ki se je začel pred več kot tednom dni. Z uporabo letal, topništva in brezpilotnih letal so ruske sile »odbile zadnje napade sovražnika«, vključno s poskusi preboja globlje na rusko ozemlje z uporabo mobilnih skupin, so sporočili v Moskvi.

Ukrajinskih silam je po preboju zahodne meje z vdorom v regijo Kursk uspel najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni. FOTO: Roman Pilipey/Afp
Ukrajinskih silam je po preboju zahodne meje z vdorom v regijo Kursk uspel najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni. FOTO: Roman Pilipey/Afp

Ukrajinskih silam je po preboju zahodne meje z vdorom v regijo Kursk uspel najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni, kar spravlja v zadrego vodstvo ruske vojske, na spletni strani poroča Reuters.

Poleg regij Kursk in Belgorod, kjer so oblasti razglasile izredne razmere, je Rusija v regiji Brjansk razglasila območje protiterorističnih operacij.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je poudaril, da ukrajinski vojaki na ruskem ozemlju spoštujejo mednarodno humanitarno pravo.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je v sredo napovedala, da bo ukrajinska vojska v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot v Ukrajino. Prav tako bo na območje omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine