Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Združeno kraljestvo bo sodelovalo na evropskih volitvah

Britanska vlada je priznala, da ji je zmanjkalo časa za izvedbo brexita pred 23. majem.
Nasprotniki brexita demonstrirajo pred britanskim parlamentom. FOTO: REUTERS/Peter Nicholls
Nasprotniki brexita demonstrirajo pred britanskim parlamentom. FOTO: REUTERS/Peter Nicholls
7. 5. 2019 | 20:43
7. 5. 2019 | 21:02
3:02
Britanska vlada je potrdila, da bo država 23. maja morala izvesti volitve v evropski parlament in s tem končala več tednov ugibanj o tem, ali bo največjima stranka do prihajajočih volitev uspelo skleniti dogovor o brexitu.

Kljub temu, da so pred skoraj tremi leti na referendumu glasovali za izstop iz EU, je sedaj jasno, da bodo morali britanski volivci maja izvoliti poslance v evropski parlament. »Premierka globoko obžaluje, da nismo pravočasno izstopili iz EU, kar bi se moralo zgoditi do 29. marca, in da bomo zaradi tega morali sodelovati na evropskih volitvah,« je poudaril uradni govornik britanske ministrske predsednice Therese May.

Britanska vlada upa, da bo z opozicijo uspela skleniti dogovor o tem, na kakšen način bo država izstopila iz EU, še pred konstitutivno sejo evropskega parlamenta. Na Downing Streetu vztrajajo pri tem, da mora biti odlog izstopa države iz EU čim krajši.

Britanska premierk Theresa May globoko obžaluje odločitev o prestavitvi brexita.FOTO: Tolga Akmen/Afp
Britanska premierk Theresa May globoko obžaluje odločitev o prestavitvi brexita.FOTO: Tolga Akmen/Afp

 

Priprave na volitve že v polnem teku


Združeno kraljestvo bi moralo iz EU izstopiti 29. marca letos, natanko dve leti po uveljavitvi 50. člena lizbonske pogodbe, toda britanska vlada je EU zaprosila za podaljšanje pogajanj, po tem ko je britanski parlament trikrat zavrnil novembra sklenjeni ločitveni sporazum o brexitu. Evropski voditelji so na aprilskem izrednem vrhu v Bruslju rok za britanski izstop prestavili na 31. oktober, s čimer so tudi sprejeli dejstvo, da bo moralo Združeno kraljestvo v tem primeru sodelovati na prihajajočih evropskih volitvah.

Britanska vlada je od takrat v pogovorih z opozicijsko laburistično stranko poskušala najti kompromis glede tega, za kako tesne gospodarske odnose z EU si bo prizadevala v naslednji fazi pogajanj. Opozicija vztraja pri tem, da mora Združeno kraljestvo skupaj z EU vzpostaviti stalno carinsko unijo, medtem ko vladajoči konservativci vztrajajo, da je lahko takšna rešitev zgolj začasna.

Evroposlanec in vodja stranke Brexit Nigel Farage. FOTO: REUTERS/Eddie Keogh
Evroposlanec in vodja stranke Brexit Nigel Farage. FOTO: REUTERS/Eddie Keogh


Kljub temu, da se vse do danes ni vedelo, ali bo Združeno kraljestvo izvedlo evropske volitve, so priprave nanje na Otoku že v polnem teku. Na njih si uspeh obetajo tako proevropski kot evroskeptični kandidati, med njimi evroposlanec in vodja na novo ustanovljene stranke Brexit Nigel Farage.

Če bi bile volitve danes, bi njegova stranka po javnomnenjskih raziskavah prejela drugo največje število glasov in v evropskem parlamentu osvojila 16 poslanskih mandatov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine