Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zdravilo za ebolo pred vrati?

Dve od štirih zdravil sta se izkazali za izjemno učinkoviti, če je bolezen zdravljena v začetnih fazah.
FOTO: Baz Ratner/Reuters
FOTO: Baz Ratner/Reuters
S. S.
13. 8. 2019 | 10:36
13. 8. 2019 | 10:58
3:36
Ebola bo morda kmalu povsem ozdravljiva bolezen, so prepričani znanstveniki, ki razvijajo zdravila za bolezen, ki je v veliki razsežnosti izbruhnila v Kongu. Tam so testirali štiri različna zdravila. Izkazalo se je, da sta dve še posebej učinkoviti in da več kot 90 odstotkov ljudi, okuženih z virusom, lahko preživi, če se zdravljenje začne v zgodnji fazi bolezni, poroča BBC. Z ameriškega inštituta za nalezljive bolezni, kjer so omogočili sredstva za testiranje zdravil, so sporočili, da so rezultati zelo dobra novica. Zdravila, imenovana REGN-EB3 in mAb114 s protitelesi napadata virus ebole, s čimer nevtralizirata učinke na človeške celice.



Direktor omenjenega inštituta Anthony Fauci je poudaril, da sta to prvi zdravili, ki sta jasno pokazali zmanjšanje umrljivosti pri okuženih z ebolo. Razvili so ju iz protiteles, najdenih pri ljudeh, ki so ebolo preboleli. Zdravili ZMapp in remdesivir so opustili, saj sta se izkazali za manj učinkoviti.

Vsa štiri zdravila so od novembra lani testirali na okoli 700 pacientih, znani so preliminarni rezultati na prvih 499 bolnikih. Od tistih, ki so dobili REGN-EB3, je umrlo 29 odstotkov pacientov, od prejemnikov mAb114 pa 34 odstotkov. Slabše sta se izkazala ZMapp in Remdesivir, saj je pri testiranjih umrlo 49 oziroma 53 odstotkov pacientov. Zelo visok odstotek preživetja (94 pri EEGN-EB3 in 89 pri mAb114) se je pokazal, če so zdravili ljudi, pri katerih je bilo malo virusov v krvi, torej v začetnih fazah bolezni.

V zadnjem letu je v Kongu zaradi ebole umrlo več kot 1800 ljudi. V državi se je razraslo prepričanje, da je bolezen neozdravljiva, prav tako je bilo nezaupanje v zdravnike zelo veliko. Zdravniki zdaj pričakujejo, da se bo to popravilo in da se bodo oboleli prej napotili k njim, če se bodo zdravila, ki jih razvijajo ameriške farmacevtske družbe, izkazala za uspešne.

FOTO: Baz Ratner/Reuters
FOTO: Baz Ratner/Reuters


Še vedno se trudijo tudi z razvijanjem učinkovitega cepiva proti virusu (zdaj uporabljajo eksperimentalno cepivo, ki se je izkazalo za relativno dobro), ki so ga odkrili leta 1976. Epidemija je v Kongu izbruhnila lani avgusta in gre za večji obseg, a še zdaleč ni tako hudo, kot je bilo od 2014 do 2016, ko je umrlo okoli 11.310 ljudi v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine