Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Med intervencijo v poplavljeni stavbi življenje izgubil gasilec

Najhuje je bilo v Romuniji in na jugozahodu Poljske, kjer je popustil eden od jezov, evakuirali so več deset tisoč ljudi.
Donava je na Dunaju prestopila bregove in poplavila brežine ter ulice v mestu. FOTO: Tobias Steinmaurer/AFP
Donava je na Dunaju prestopila bregove in poplavila brežine ter ulice v mestu. FOTO: Tobias Steinmaurer/AFP
Barbara Zimic, STA
16. 9. 2024 | 07:44
16. 9. 2024 | 16:14
10:48

Močno deževje je konec tedna v srednji in vzhodni Evropi ter po Balkanu povzročalo hude poplave, v katerih je več ljudi izgubilo življenje, nekatere pa še pogrešajo. Najhuje je bilo v Romuniji in na jugozahodu Poljske, kjer je popustil eden od jezov, evakuirali so več deset tisoč ljudi. V Romuniji so poplave zahtevale šest življenj, v okolici avstrijskega glavnega mesta je gladina rek zaradi večdnevnega močnega deževja narasla za okoli dva metra; poplavilo je ulice in kleti hiš. Poplavljalo je tudi na jugu Nemčije in na Češkem.

Na Poljskem, Češkem in v Avstriji še naprej vladajo hude poplavne razmere. Poljska vlada se zaradi opustošenja na jugozahodu pripravlja na razglasitev stanja naravne katastrofe. Poplavni val se še naprej širi tudi na Češkem. 

Poplavljene ulice kraja Głuchołazy na jugu Poljske

FOTO: Sergei Gapon/AFP
Poplavljene ulice kraja Głuchołazy na jugu Poljske FOTO: Sergei Gapon/AFP

V številnih predelih Romunije so morali prebivalce reševati iz poplavljenih hiš, predsednik Klaus Iohannis pa je poplave označil za dramatično posledico podnebnih sprememb.

V Romuniji je v močnem dežju in poplavah doslej umrlo najmanj šest ljudi. Prizadete so zlasti regije Galati, Vaslui in Iasi na vzhodu države. Od tam so evakuirali približno 300 ljudi, poplave pa so prizadele približno 6000 kmetijskih objektov.

Reka Odra (na sliki), ki jo preči most, ki povezuje Češko s Poljsko, bi z nedelje na ponedeljek lahko poplavila. FOTO: Dominik Gajda/Reuters
Reka Odra (na sliki), ki jo preči most, ki povezuje Češko s Poljsko, bi z nedelje na ponedeljek lahko poplavila. FOTO: Dominik Gajda/Reuters

Popustil jez

Poplave v Spodnji Avstriji, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče, so zahtevale še dve smrtni žrtvi, je danes sporočila policija. Pred tem je v nedeljo med intervencijo v poplavljeni stavbi življenje izgubil gasilec. Razmere v deželi ostajajo napete, številne ceste so zaprte, več tisoč gospodinjstev pa je brez elektrike. Reševalci v Spodnji Avstriji so trupli dveh moških, starih 70 in 80 let, ponoči našli v njunih poplavljenih hišah v dveh različnih vaseh. S tem je skupno število žrtev poplav v Avstriji naraslo na tri, skupaj z ostalimi prizadetimi državami pa že na 11.

Danes v Spodnji Avstriji pričakujejo do 80 milimetrov dežja. »Ni konec. Stanje je še vedno kritično,« je v luči tega opozorila deželna glavarka Johanna Mikl-Leitner. Po njenih navedbah je več kot 200 cest v Spodnji Avstriji zaprtih, evakuiranih je bilo 1800 stavb, številni učenci so ostali doma, okoli 3500 gospodinjstev pa je brez elektrike.

Na Dunaju so medtem gasilci v zadnjih 24 urah opravili več kot 1300 intervencij. Približno dve tretjini intervencij je bilo povezanih z obilnimi padavinami, ki so poplavile stavbe, kleti in podzemna parkirišča, preostale pa z vetrom, ki je podiral drevesa.

V avstrijski prestolnici se prav tako še naprej soočajo s težavami v javnem prometu. Podzemna železnica obratuje le delno. Močno deževje v Spodnji Avstriji, ki obkroža Dunaj, pa je prizadelo tudi promet po reki Donavi. Približno sto turistov in 40 članov posadke je obtičalo na ladji Thurgau Prestige na Donavi na Dunaju.

Po poročanju švicarske radiotelevizije SRF bodo potniki in posadka do nadaljnjega počakali na ladji, turistično podjetje Thurgau Travel pa je sporočilo, da bodo na ladji, ki pluje od Linza do Budimpešte, verjetno morali ostali do torka. Po poročanju medijev so pri Dunaju obtičale tudi druge potniške ladje.

Posnetek drona kaže poplavljeno območje v kraju Brzeszcze na Poljskem. FOTO: Jakub Wlodek/Reuters
Posnetek drona kaže poplavljeno območje v kraju Brzeszcze na Poljskem. FOTO: Jakub Wlodek/Reuters

Izjemno zahtevne so razmere na Poljskem, kjer je premier Donald Tusk prebivalce pozval, naj upoštevajo navodila pristojnih služb in se še pravočasno evakuirajo na varno. V Spodnji Šleziji je popustil eden od jezov, voda, ki se je sprostila, pa ogroža naselja vzdolž reke. V državi je zaradi poplav umrl en človek. Najhuje je v okolici kraja Kłodzko, kjer se je gladina reke v noči na nedeljo zvišala z enega na kar več kot 6,5 metra. Iz poplavljenih domovanj so evakuirali več kot tisoč ljudi, motena je preskrba z elektriko, voda v vodnem sistemu pa ni več pitna.

Na Poljskem predvidena razglasitev naravne katastrofe

Poljski premier je za danes sklical krizno zasedanje vlade, kjer naj bi predstavil odlok o razglasitvi stanja naravne katastrofe. 

Ponoči je bilo najhuje v mestu Nysa, kjer poplavlja pritok Odre. Med drugim je voda zalila prostore nujne zdravstvene pomoči, od koder so 33 bolnikov s čolni prepeljali na varno.

Na poplave se pripravlja tudi mesto Vroclav, kjer so mestne oblasti razglasile stanje pripravljenosti. Med drugim pozorno spremljajo stanje na jezovih in v rečnih kanalih. Poplavni val pričakujejo v sredo.

Donava je na Dunaju prestopila bregove in poplavila brežine ter ulice v mestu. FOTO: Tobias Steinmaurer/AFP
Donava je na Dunaju prestopila bregove in poplavila brežine ter ulice v mestu. FOTO: Tobias Steinmaurer/AFP

Ljudje nočejo zapustiti hiš

Na Češkem, kjer še naprej vladajo zaostrene poplavne razmere, so oblasti odredile nadaljnje evakuacije v tretjem največjem mestu, Ostravi, kjer so na več delih popustili nasipi ob reki Odri, je povedal minister za okolje Petr Hladik. Prebivalce so na varno pripeljali z gumijastimi čolni. Na vzhodu države je v reki Krasovka utonil človek. Gre za prvo smrtno žrtev poplav na Češkem, kjer obenem pogrešajo najmanj sedem ljudi, je povedal načelnik policije Martin Vondrašek.

Železniške povezave z mestom Ostrava in v smeri proti Poljski so še naprej prekinjene. Ugasnili so elektrarno in toplarno Trebovice. Zaradi poplav je v bližnjem mestu Bohumin prišlo do izpada električne energije in omrežja mobilne telefonije. Prekinjena je tudi oskrba s pitno vodo.

Poplavni val je dosegel tudi mesto Litovel zahodno od Ostrave. Po ocenah mestnih oblasti je poplavljenih okoli 80 odstotkov mestnih predelov.

Največ padavin so na Češkem po navedbah Hladika zabeležili v okolici mesta Jesenik, kjer je padlo do 500 litrov dežja na kvadratni meter. V gorah na severu države je padlo med 300 in 400 litrov dežja na kvadratni meter, drugod na Češkem pa do 200 litrov.

Skupno število žrtev poplav v Avstriji, Romuniji, na Poljskem in Češkem se je povzpelo že na 11.

Močno deževje je na Češkem gladine rek dvignilo za več metrov, veter je podiral drevesa. V poplavah od nedelje pogrešajo štiri ljudi. Na fotografiji je vas Lipová-lázně. Foto David W Cerny/Reuters
Močno deževje je na Češkem gladine rek dvignilo za več metrov, veter je podiral drevesa. V poplavah od nedelje pogrešajo štiri ljudi. Na fotografiji je vas Lipová-lázně. Foto David W Cerny/Reuters

Močno deževje in visoki vodostaji rek so tudi ponekod na jugu Nemčije, pri čemer naj bi po napovedih meteorologov v predalpskih predelih v prihodnjih 48 urah lahko padlo še med 40 in 60 litri dežja na kvadratni meter, v višeležečih krajih pa do 90 litrov.

Močno narašča tudi gladina reke Elbe v Dresdnu, ki se je z običajnih enega do dveh metrov v nedeljo popoldne zvišala na že skoraj pet metrov. Zaradi tega so prekinili dela na delno porušenem mostu Carola.

V mestu so zaradi ocene, da bi se lahko gladina Elbe do ponedeljka zjutraj dvignila na 5,5 metra, začeli postavljati mobilne pregrade, da se voda ne bi razlila v staro mestno jedro. Stoletne vode so v Dresdnu doživeli leta 2002, ko se je gladina vode dvignila na kar 9,4 metra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine