Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Aljaski močan potres z magnitudo 7,8

Epicenter potresa je bil okoli 120 kilometrov južno od mesta Chignik v globini deset kilometrov. Opozorilo pred cunamijem so preklicali.
Mesto Chignik na jugozahodu Aljaske. FOTO: Wikipedija
Mesto Chignik na jugozahodu Aljaske. FOTO: Wikipedija
Vojko Urbančič
22. 7. 2020 | 10:32
22. 7. 2020 | 11:17
2:18
Pred obalo Aljaske se je nekaj po 22. uri po lokalnem času (okoli 8. ure po srednjeevropskem času) zgodil močan potres z magnitudo 7,8, po katerem so izdali tudi opozorilo pred nevarnostjo cunamija. Kot poroča portal Alaska Public Media, so ga sicer približno dve uri zatem preklicali.

Prebivalci območja med mestoma Homer in Unalaska so se po razglasitvi nevarnosti, ob kateri so se zaslišale sirene, selili na višje predele. 



Epicenter potresa je bil okoli 120 kilometrov južno od mesta Chignik v globini deset kilometrov, čutili so ga tudi na več sto kilometrov oddaljenih območjih. V Nacionalnem centru za opozarjanje pred cunamiji so sicer predvideli, da bi lahko val cunamija ponoči dosegel skrajni jugozahod Aljaske, območje od Aleutskih otokov do otoka Kodiak.



Na srečo se to ni zgodilo. Z območja Sand Pointa, ki bi bil prvi na udaru, so okoli 23. ure po lokalnem času poročali le o »zelo majhnem« valu.



Najmočnejšemu sunku potresa je sicer sledilo še več šibkejših. Najmočnejši med temi je imel magnitudo 5,7. O posledicah oziroma škodi še ne poročajo.




 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine