Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zapor za starše, ki nočejo cepiti svojih otrok

Sodna praksa je pokazala, da so storilci spolnega nasilja nad otroci obsojeni na javna dela in pogojne kazni. 
Po mnenju ministra za zdravje Milana Kujundžića je treba starše prepričati v nujnost cepljenja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Po mnenju ministra za zdravje Milana Kujundžića je treba starše prepričati v nujnost cepljenja. FOTO: Tadej Regent/Delo
V. E.
3. 10. 2019 | 17:10
4. 10. 2019 | 09:14
2:27
Hrvaška varuhinja otrokovih pravic Helenca Pirnat Dragičević zahteva od pravosodnega ministrstva spremembe kazenskega zakonika, ki bi ostreje sankcionirale storilce spolnega nasilja nad otroci. V paketu predlaganih sprememb je tudi, kot poroča Jutarnji list, zanemarjanje skrbi za zdravje otrok vključno z zavračanjem cepljenja.

Po mnenju pravosodnega ministra Dražena Bošnjakovića  zahteve varuhinje zvenijo logično, vendar jih mora najprej preveriti stroka. Varuhinja je svoje predloge posredovala v okviru javne razprave o spremembah kazenske zakonodaje, ki jih zahtevajo aktivistke za ženske pravice zaradi nasilja v družini in nad ženskami. Pirnat-Dragičevićeva je ocenila, da je varovanje otrok pred spolnim nasiljem ostalo v drugem planu. Sodna praksa je pokazala, da so storilci praviloma obsojeni na javna dela in pogojne kazni. To pošilja otrokom sporočilo, da odraslim ni v interesu, da jih zavarujejo pred spolnim nasiljem.


Za in proti zaporni kazni


V praksi se tudi vse pogosteje dogaja, da starši zavračajo preventivno in diagnostično zdravljenje otrok, ki je po mnenju zdravnikov nujno. Varuhinja je prepričana, da grožnja s kazenskim pregonom včasih predstavlja edino možnost za zagotovitev pravice otrok do zdravstvenih uslug. Zato predlaga, naj kazenski zakonik predpiše kazen do treh let zapora tudi za grobo zanemarjanje skrbi o zdravju otroka. Kot je pojasnila Pirnat-Dragičevićeva, to vključuje tudi zavračanje cepljenja otrok, ki je zdaj sankcionirana le z denarno kaznijo v višini okoli 300 evrov.

Minister za zdravje Milan Kujundžić je proti zapornim kaznim, ker je prepričan, da je mogoče cilj doseči tudi z denarnimi kaznimi. Kljub temu se zavzema za preventivno cepljenje, ker starši, ki ga zavračajo, izpostavljajo svoje otroke smrtnemu tveganju. Po njegovem je treba starše prepričati v nujnost cepljenja, kot si zadnji dve leti prizadeva ministrstvo za zdravje, kar že daje pozitivne rezultate.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine