Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zakaj ravno v »Levjem mestu«?

»Zlata kletka« s popolnim sistemom varnosti in z vzorno pokrajino razvitega kapitalizma je obojestranski kompromis.
Kar zadeva varnost, lahko Trump in Kim potujeta v Singapur brez lastnega varovanja. FOTO: AP
Kar zadeva varnost, lahko Trump in Kim potujeta v Singapur brez lastnega varovanja. FOTO: AP
Zorana Baković
11. 5. 2018 | 20:30
11. 5. 2018 | 21:41
5:28
Vse skupaj je bilo videti kot ­čakanje na rezultate izbora prizorišča naslednjih olimpijskih iger. Kje bo potekal največji politični dogodek leta? Katera točka na svetu ima vse potrebno za srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa s severnokorejskim vodjem Kim Džong Unom?

Na koncu ni bil nihče presenečen, ko je Trump v četrtek na twitterju objavil, da bo srečanje 12. junija v Singapurju. V ožjem izboru so bili še Ženeva, Stockholm in Peking ter mongolski Ulan Bator. Vendar je Levje mesto (kar dobesedno pomeni Singapur) najbolj logična izbira za tovrsten zgodovinski ­dogodek.

Površno so razmišljali tudi o dveh drugih lokacijah – vasi Panmundžom na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo ter Trump Towerju v New Yorku. Ameriški predsednik naj bi bil pripravljen pokazati, da ga ni strah ničesar, tudi ko bi stal blizu severnokorejskih vojakov. Njegovi svetovalci so zatrdili, da bi prva opcija pomenila, da bi se Trump prepustil na milost Kimu. Ne bi bilo tudi izključeno, da bi severnokorejski vodja rade volje okusil luksuz newyorške palače. Toda v očeh njegovih trdih partijcev bi bilo to videti, kakor da se priklanja ameriškemu predsedniku in milijarderskemu kapitalistu. Tako je ostal zgolj Singapur, ki ga mnogi imenujejo azijska Švica.

Varnost na prvem mestu

Bela hiša je pojasnila, da je bila mestna republika izbrana zato, ker je varna in nevtralna. »Singapur ima zunanjepolitične odnose z ZDA in Severno Korejo,« je povedal namestnik glavnega tajnika za medije v Beli hiši. Spomnil je, da so tu potekala tudi nekatera druga zgodovinska srečanja, na primer srečanje med predsednikoma Kitajske in Tajvana pred tremi leti.

Za Singapur tako ali tako velja, da je z eno nogo na vzhodu, z drugo pa na zahodu. Predvsem zato, ker sta njegova voditelja (najprej pokojni premier Lee Kuan Yew, potem pa njegov sin in naslednik na oblasti Lee Hsien Loong) pazljivo razvijala odnose tako z ZDA kot s Kitajsko. Obenem sta enako pazila na distanco do obeh sil. Levje mesto s 5,6 milijona prebivalci in 720 kvadratnimi kilometri površine se je razvilo v vodilno gospodarstvo na svetu, ki ima 62.000 dolarjev BDP na prebivalca ter je z najsodobnejšim kontejnerskim terminalom, finančnimi institucijami in razvojnimi centri zgodba o uspehu.

Za Singapur tako ali tako velja, da je z eno nogo na vzhodu, z drugo pa na zahodu. FOTO: AFP
Za Singapur tako ali tako velja, da je z eno nogo na vzhodu, z drugo pa na zahodu. FOTO: AFP


Čeprav je gospodarstvo tega mesta bolj svobodno kakor gospodarstva po svetu, imajo njegovi meščani (in tudi tuji obiskovalci) velikokrat občutek, da so v zlati kletki. Zakonodaja je v večini primerov drakonska, zlasti ko gre za javni red in nacionalno varnost. Tudi posredovanje angleške kraljice leta 2005 ni rešilo avstralskega državljana Van Tuong Nguyena pred vislicami, ker je zgolj v tranzitu prinesel na singapursko letališče 396 gramov heroina. Tudi prošnja nekdanjega predsednika Billa Clintona ni rešila ameriškega najstnika Michaela Faya pred bičanjem, ki si ga je prislužil z grafitiranjem avtomobilov na parkirišču.

Nobenih demonstracij

Kar zadeva varnost, lahko Trump in Kim potujeta v Singapur brez lastnega varovanja. Ameriški viri pravijo, da je bilo pri izbiri mesta srečanja pomembno tudi to, da si v Singapurju nihče ne more niti zamisliti demonstracij proti Trumpu, še manj proti Kimu. Kot vse drugo so tudi tam protesti strogo regulirani. Za zbiranje na javnih mestih je treba dobiti policijsko dovoljenje. Varnostne službe so pooblaščene za preprečevanje izhoda na ulico vsakemu, ki bi lahko povzročil težave.

Še pomembneje pa je, da je Singapur oddaljen zgolj šest ur leta od Pjongjanga. To pomeni, da lahko Kimovo posebno letalo, a razmeroma zastarelo, pristane brez vmesnega dolivanja goriva.

Že izbira Singapurja za prizorišče srečanja je svojevrsten obojestranski kompromis. Trump je privolil, da se bo srečal s Kimom na azijskih tleh, Kim pa je privolil v srečanje v srcu svetovnega kapitalizma. Obema se očitno zdi pomembnejša trdna diplomatska logistika, saj imajo tako ZDA kot Severna Koreja v Levjem mestu veleposlaništva.

Do leta 2016 so lahko Severni Korejci potovali v Singapur brez vizumov. Številni člani severnokorejske elite so se lahko tukaj zdravili ali izobraževali na poslovnih šolah. Moderno mesto je bilo za Kimovo generacijo eno izmed pomembnih oken v razviti svet.

Odpustki za ogrevanje

O poteku pogovorov bo večina tem zapisanih še pred srečanjem. Čas in kraj srečanja je Trump objavil le nekaj ur po tem, ko je v bazi v Marylandu sprejel tri ameriške državljane korejskega porekla, ki so bili v sredo izpuščeni iz severnokorejskega prevzgojnega taborišča. To je bil pogoj, da vrh sploh bo, vendar ni znak, da bodo ena izmed tem tudi človekove pravice. Pravzaprav še dolgo ne bodo. Zlasti ne v Singapurju, kjer ta tema nikoli ni bila priljubljena.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine