Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Xi Jinping: Konflikt v Ukrajini ni v nikogaršnjem interesu

Bela hiša bi rada preprečila kitajsko vojaško in gospodarsko pomoč Rusiji, ki se je, kot kaže, v Ukrajini precej zaračunala.
Predsednika ZDA in Kitajske Joe Biden in Xi Jinping med novembrskim virtualnim vrhom. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Predsednika ZDA in Kitajske Joe Biden in Xi Jinping med novembrskim virtualnim vrhom. FOTO: Mandel Ngan/AFP
18. 3. 2022 | 16:15
23. 3. 2022 | 08:34
2:43

Konflikt ni v nikogaršnjem interesu, Kitajska in ZDA pa nosita odgovornost za zagotovitev miru, je v petkovem videopogovoru kitajski predsednik Xi Jinping povedal ameriškemu kolegu Joeju Bidnu. »Svet ni niti miren niti umirjen, ukrajinska kriza je nekaj, česar nočemo videti,« so njegove besede navedli kitajski državni mediji.

V Washingtonu so za videopogovor, ki je trajal skoraj dve uri, zaprosili v strahu pred kitajsko pomočjo ruski agresorki Ukrajine. Napad na to državo po zahodnih ocenah ne poteka v skladu z načrti ruskega predsednika Vladimirja Putina, Peking pa je že prej odpravil omejitve na uvoz ruskega žita ter povečal nakupe fosilnih goriv. Nedvomno ima še več vzvodov za pomoč z ameriškimi in drugimi sankcijami prizadeto Rusijo in v začetku tedna sta se o tem v Rimu »intenzivno« pogovarjala svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan ter član politbiroja kitajske komunistične partije ter direktor komisije za zunanje zadeve centralnega komiteja Yang Jiechi. V petek je Biden presodil, da je čas za pogovor na najvišji ravni.

Ruski predsednik Vladimir Putin skrbi za tesne odnose s Kitajsko, a ima azijska velikanka širše interese. FOTO: Alexander Vilf/AFP
Ruski predsednik Vladimir Putin skrbi za tesne odnose s Kitajsko, a ima azijska velikanka širše interese. FOTO: Alexander Vilf/AFP

Stave so nedvomno visoke. Eden največjih ameriških zunanjepolitičnih strahov je sočasno soočenje s sovražnima Rusijo in Kitajsko, ki sta pred kratkim razglasili strateško partnerstvo »brez prepovedanih področij«. Avtokratski velesili sta kritizirali prizadevanja »določenih držav« za globalno nadvlado in vsiljevanje lastnih demokratičnih standardov ter druga drugo podprli pri območnih interesih: Kitajska Rusijo pri nasprotovanju širitve Nata in Rusija Kitajsko pri zavračanju neodvisnosti Tajvana. Kitajska pa vendarle ima obsežne gospodarske in druge interese na Zahodu in tudi v državah, kot je Ukrajina, ter svojo vlogo v svetu vidi precej širše od podpore Putinovih interesov.

Morda je zato predsednik Xi Jinping po pogovoru z ameriškim kolegom ocenil, da ZDA in njegova država kot članici varnostnega sveta OZN in največji ekonomiji sveta nosijo odgovornost za mir in varnost, »največja zaklada mednarodne skupnosti«. Kitajski prvak pa še ni izrecno obsodil ruske agresije in diplomati ter mediji njegove države napada na Ukrajino še ne imenujejo vojna. Kljub razumevanju za ruske varnostne skrbi pa so v Pekingu že izrazili tudi spoštovanje ukrajinske suverenosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine