Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

WHO po vsem svetu razglasil izredne razmere zaradi koronavirusa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po vsem svetu razglasila izredne razmere zaradi novega koronavirusa iz Kitajske.
FOTO: Francis Kokoroko/Reuters
FOTO: Francis Kokoroko/Reuters
L. Z., STA
30. 1. 2020 | 17:30
30. 1. 2020 | 21:33
4:31
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v Ženevi zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je WHO države pozval h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi koronavirus se je razširil na celotno Kitajsko. Tam je doslej zahteval že 170 življenj. Od tega so jih 162 zabeležili v provinci Hubei, kjer je mesto Wuhan. Vrhunec epidemije je sicer pričakovati šele čez približno teden dni. Po vsem svetu je okuženih več kot 8100 ljudi. Virus še naprej pritiska tudi na gospodarstvo.

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske.

»Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom (...) To ni nezaupnica Kitajski,« je nocoj poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive.

»WHO ne priporoča in dejansko nasprotuje kakršnim koli omejitvam« glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko, je poudaril direktor WHO. »Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus,« je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje, poroča nemška tiskovna agencija.


Zapleti na ladji Costa Smeralda


Prvi testi danes niso potrdili suma okužbe s koronavirusom na krovu ladje za križarjenje Costa Smeralda, na kateri je v italijanskem pristanišču Civitavecchia blizu Rima v karanteni obtičalo več kot 6000 turistov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zakonski par iz Macaa je v izolaciji v ladijski ambulanti. Ženska naj bi imela vročino in blage simptome gripe, njenega soproga so izolirali preventivno. Paru so odvzeli vzorce, ki so jih poslali na testiranje v rimsko bolnišnico Spallanzani.

Prvi testi suma okužbe s koronavirusom niso potrdili. Vir na italijanskem ministrstvu za zdravje je za francosko tiskovno agencijo AFP še dejal, da še čakajo končne rezultate testiranj.

Križarka Costa Smeralda je pred dnevi izplula iz Savone na severu Italije ter se ustavila v Marseillu, Barceloni in Palmi de Mallorci, preden je prispela v Civitavecchio. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Križarka Costa Smeralda je pred dnevi izplula iz Savone na severu Italije ter se ustavila v Marseillu, Barceloni in Palmi de Mallorci, preden je prispela v Civitavecchio. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Ladja, na kateri je vključno s posadko približno 7000 ljudi, je več ur v karanteni.



Križarka Costa Smeralda je pred dnevi izplula iz Savone na severu Italije ter se ustavila v Marseillu, Barceloni in Palmi de Mallorci, preden je prispela v Civitavecchio.

V turistični agenciji Palma so za STA potrdili, da so na ladji tudi slovenski potniki, ki se dobro počutijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine