Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vzporedne volitve: Na Kosovu izenačena LDK in Samoopredelitev

Na volitvah je sodelovalo 20 strank, štiri volilne koalicije in neodvisni kandidat iz vrst Bošnjakov.
Za 120 poslanskih sedežev, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine, se je potegovalo 1060 kandidatov. FOTO: Armend Nimani/AFP
Za 120 poslanskih sedežev, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine, se je potegovalo 1060 kandidatov. FOTO: Armend Nimani/AFP
STA
6. 10. 2019 | 19:50
7. 10. 2019 | 07:10
4:14
Na parlamentarnih volitvah na Kosovu sta po začasnih delnih uradnih izidih zelo izenačena Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe in nacionalistično gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija. LDK je prejela 25,2 odstotka, Vetevendosje pa ji sledi s 25,1-odstotno podporo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po 54 odstotkih preštetih glasov je nedaleč zadaj na tretjem mestu Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika kosovskega parlamenta Kadrija Veselija z 22 odstotki glasov.

Za mesto predsednika vlade LDK predlaga profesorico prava Vosjo Osmani, ki bi bila prva ženska na Kosovem na tem položaju. Medtem Vetevendosje predlaga aktivista Albina Kurtija. Čeprav sta stranki po usmerjenosti na nasprotnih bregovih, sodelovanja za dosego večine ne izključujeta, še piše AFP.

Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK), ki na volitvah nastopa skupaj z manjšo socialdemokratsko stranko (SDP), je za zdaj podprlo 12,4 odstotka volivcev. Socialdemokratska pobuda, znana tudi kot Nisma, podpredsednika vlade Fatmirja Limaja pa je prejela 5,4 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Na današnjih volitvah je sicer sodelovalo 20 strank, štiri volilne koalicije in neodvisni kandidat iz vrst Bošnjakov. Za 120 poslanskih sedežev, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine, se je potegovalo 1060 kandidatov.

Volišča so bila odprta do 19. ure, volilnih upravičencev je po zadnjih podatkih približno 1,94 milijona, nekaj deset tisoč več kot prebivalcev. Za volitve se je namreč registriralo tudi rekordnih 35.000 ljudi, ki živijo v tujini in imajo na Kosovu volilno pravico.
V Kosovski Mirtrovici je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug z 98 odstotki glasov zmagala stranka Srbska lista in s tem na parlamentarnih volitvah zabeležila najvišjo podporo v svoji zgodovini. Stranka je tako osvojila 10 poslanskih mandatov v parlamentu v Prištini.

Volitve so sicer potekale relativno mirno. Po zadnjih podatkih državne volilne komisije je glas oddalo 44 odstotkov volilnih upravičencev, kar je 2,5 odstotka več kot na volitvah leta 2017, poroča dpa.

O manjšem incidentu so poročali le iz Kosovske Mitrovice. Tam so aretirali dva člana volilnega odbora, ker naj bi dovoljevala oddajanje glasovnic v nasprotju s pravili. Glasovanje naj bi namreč dovolila tudi tistim, ki se na volišču niso mogli izkazati s kosovskimi osebnimi dokumenti.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Da se morajo volivci legitimirati s kosovskimi dokumenti, je septembra odločila kosovska državna volilna komisija. Kosovski Srbi so že pred volitvami opozarjali, da gre za poseg v volilno pravico Srbov.

Predvsem na severu Kosova naj bi bilo namreč relativno visoko število Srbov, ki imajo zgolj v Srbiji izdane osebne dokumente. Na dosedanjih volitvah so se lahko volivci legitimirali tudi s srbskimi osebnimi dokumenti.

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, potem ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova. Današnje volitve so četrte predčasne parlamentarne volitve od razglasitve samostojnosti Kosova leta 2008.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine