Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Beloruske oblasti objavile zapis pogovora s pilotom Ryanairovega letala

Glede na zapis je kontrolor obvestil pilota, da je na krovu bomba, in mu predlagal, naj letalo, ki je bilo namenjeno v Vilno, preusmeri v Minsk.
Vse več letalskih družb v Evropi in po svetu se zaradi nedeljskega incidenta z Ryanairovim letalom v Belorusiji izogiba tej državi. FOTO: Christof Stache/AFP
Vse več letalskih družb v Evropi in po svetu se zaradi nedeljskega incidenta z Ryanairovim letalom v Belorusiji izogiba tej državi. FOTO: Christof Stache/AFP
STA
25. 5. 2021 | 11:18
25. 5. 2021 | 15:31
6:11
Vse več letalskih družb v Evropi in po svetu se zaradi nedeljskega incidenta z Ryanairovim letalom v Belorusiji izogiba tej državi. Med drugim so se za to odločili pri francoski družbi Air France, nemški Lufthansi in singapurski družbi Singapore Airlines. Beloruska Belavia pa je ustavila polete v Pariz in London. Voditelji članic EU so v odzivu na incident pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč.

Medtem pa je belorusko ministrstvo za promet objavilo zapis pogovora med belorusko kontrolo zračnega prometa in Ryanairovim letalom. Glede na zapis je kontrolor obvestil pilota, da je na krovu bomba, in mu predlagal, naj letalo, ki je bilo namenjeno v Vilno, preusmeri v Minsk.

»Imamo informacijo posebnih služb, da imate na krovu bombo, ki bi bila lahko aktivirana nad Vilno,« je sporočil kontrolor zračnega prometa na letališču v Minsku in pilotu letala Ryanair priporočil, naj pristane. Pilot je nato povprašal o izvoru grožnje, na kar je kontrolor odgovoril, da jo je varnostna služba na letališču prejela prek elektronske pošte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Letalo pristalo po beloruskem »priporočilu«


Beloruske oblasti so zatrdile, da je letalo pristalo v Minsku po »našem priporočilu«. V ponedeljek so sporočile, da je pilot odločitev o pristanku sprejel neodvisno in je imel možnost odleteti bodisi na Poljsko ali v Ukrajino. Prav tako so navedle, da je grožnjo, naslovljeno na letališče v Minsku, poslalo palestinsko gibanje Hamas.

Belorusko ministrstvo za promet je danes tudi sporočilo, da so predstavniki mednarodnih agencij vabljeni, da dodatno preučijo okoliščine incidenta. Vabilo velja za Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO), Mednarodno združenje zračnega prometa (IATA), evropsko agencijo za varnost v letalstvu (EASA) ter evropske in ameriške civilne letalske oblasti.

Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo, je v nedeljo pristalo v Minsku, kjer so aretirali opozicijskega aktivista in novinarja Romana Protaseviča ter njegovo dekle. FOTO: Andrius Sytas/Reuters
Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo, je v nedeljo pristalo v Minsku, kjer so aretirali opozicijskega aktivista in novinarja Romana Protaseviča ter njegovo dekle. FOTO: Andrius Sytas/Reuters



Vse več letalskih družb se izogiba Belorusiji


Iz francoskega letalskega prevoznika Air France so sporočili, da so do nadaljnjega prekinili polete svojih letal v beloruskem zračnem prostoru. »Air France se je seznanil s sklepi evropskega sveta in do nadaljnjega ustavil lete v beloruskem zračnem prostoru. Letala, ki so že na poti, bodo spremenila načrte leta,« je ponoči sporočila družba.

Za to se je odločilo tudi že več drugih evropskih letalskih podjetij, med drugim nemška Lufthansa, baltska regionalna družba s sedežem v Latviji airBaltic, skandinavski SAS, finski Finnair, nizozemski KLM in nizkocenovna letalska družba Wizz Air, navajajo tuje tiskovne agencije. Tudi singapurska družba Singapore Airlines preusmerja svoja letala, ki so namenjena v Evropo, da bi se izognila beloruskemu zračnemu prostoru. Razmere podrobno spremljajo, so sporočili.

K izogibanju preletom nad Belorusijo so sicer v ponedeljek letalske družbe pozvali tudi voditelji članic EU, ki se sestajajo na vrhu v Bruslju. Zavzeli so se tudi za prepoved prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Nekaj evropskih držav je to že storilo. Litva je v ponedeljek sporočila, da ne bo dovolila nobenega vzleta ali pristanka letala, ki bi prečkalo beloruski zračni prostor. Tega pa sta na črni seznam uvrstili tudi Velika Britanija in Ukrajina.

FOTO: Paul Faith/AFP
FOTO: Paul Faith/AFP


V Moskvi so izrazili obžalovanje zaradi teh priporočil EU in izogibanja družb beloruskemu zračnemu prostoru. »Za vsako podjetje je zelo drago, da leti okoli ozemlja precej velike države v središču Evrope,« je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. »Ta priporočila se bodo nazadnje poznala na stroških potnikov, ki bodo v zraku pol ali eno uro več,« je dejal.

Evropska agencija za nadzor zračnega prometa Eurocontrol je v ponedeljek navedla, da je v tednu pred 19. majem v Belorusiji vzletelo, pristalo ali jo preletelo 2500 letal, ki so uporabljala zračni prostor EU. Od tega je bilo okoli 420 poletov beloruske državne družbe Belavia, ki leti v ali iz 21 mest v Uniji, navaja Eurocontrol. Danes so iz te družbe sporočili, da do konca oktobra njena letala ne bodo letela v Pariz in London. S tem so se odzvali na francosko in britansko prepoved za letala iz Belorusije, so pojasnili, navajajo tuje agencije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine