Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Vsak Putinov prihod v Peking vznemiri ZDA in Evropo

Rusija in Kitajska igrata svojo igro, in to med seboj, pa tudi na kriznih območjih, kakršno je Bližnji vzhod.
Putinov prihod v Peking je nova točka za Xi Jinpinga. FOTO: Maxim Shipenkov/Reuters
Putinov prihod v Peking je nova točka za Xi Jinpinga. FOTO: Maxim Shipenkov/Reuters
17. 10. 2023 | 05:00
6:45

V nadaljevanju preberite:

Peking bo v prihodnjih dneh svetovna prestolnica absurda. Sredi dveh krvavih spopadov, ki pretresata stebre svetovne ureditve, bo kitajski predsednik Xi Jinping gostil forum, posvečen deseti obletnici njegove pobude pasu in poti, ki je bila zamišljena kot most globalnega povezovanja.

Sredi geopolitičnega »balansiranja«, s katerim se želi azijska sila ograditi od vsakršnega nasilja, bo »posebni gost« foruma, na katerem se bodo zbrali predstavniki 130 držav, ­Vladimir Putin.

Za ruskega predsednika je to prvi obisk v sosednji državi, odkar je mednarodno kazensko sodišče ICC zaradi vojnih zločinov v Ukrajini za njim razpisalo tiralico. Xi Jinping njegov prihod v Peking doživlja kot nekakšen zmagoviti ples. To je sporočilo Zahodu, da ima Kitajska politične, etične in strateške parametre in da se ji ni treba prilagajati zahtevam drugih. Tudi če so to ZDA. Ali prav takrat, ko zahteve postavljajo ZDA.

Putinov prihod je točka za Xi Jin­pinga, ki ohranja podobo avtokrata svetovnega formata, velikega igralca geostrateškega šaha in po­osebljenje ideje o vzponu Azije kot gravitacijske točke nove globalizacije, urejene na podlagi kitajskega razumevanja sveta.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine