Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Kako je Kitajska zmagala na maldivskih volitvah

Kitajska in Indija bosta tekmovali za prevlado nad vsemi okoliškimi državami, kar je nevarno za azijsko demokracijo.
Zmage Mohameda Muizzuja na maldivskih predsedniških volitvah prejšnji konec tedna so se razveselili tudi v Pekingu. FOTO: Mohamed Afrah/AFP
Zmage Mohameda Muizzuja na maldivskih predsedniških volitvah prejšnji konec tedna so se razveselili tudi v Pekingu. FOTO: Mohamed Afrah/AFP
4. 10. 2023 | 05:00
7:35

V nadaljevanju preberite:

Ko je Mohamed Muizzu prejšnji konec tedna proslavljal zmago na maldivskih predsedniških volitvah, je v daljavi kitajsko partijsko vodstvo proslavljalo zmago nad Indijo.

Šlo je za isti politični dogodek. Predsedniške volitve na otočju sredi Indijskega oceana so bile pravzaprav arena, v kateri sta Peking in New Delhi merila moči. Muizzujeva zmaga je odlična ocena, vpisana v kitajski diplomatski indeks.

S pol milijona prebivalcev, razseljenih na več kot tisoč otokih, so Maldivi za Evropejce predvsem privlačna turistična destinacija. Za Kitajsko in Indijo je ta republika strateškega pomena, česar ni težko prepoznati, že če na hitro pogledamo na zemljevid.

To otočje se namreč na daleč razteza prek oceana, tako da je dejansko na sredini pomorskih tras, po katerih trgovske in bojne ladje plujejo na poti proti Južnokitajskemu morju na vzhodu oziroma Arabskemu morju na zahodu. Maldivi so nekje na pol poti med pomembnima prehodoma: Melaškim prelivom in Sueškim prekopom.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine