Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vodja nemške obveščevalne službe se bo moral zagovarjati

Nemški strah pred desnimi skrajneži: Sporne izjave vodje nemške obveščevalne službe burijo duhove.
Pred dnevi so Nemčijo pretresli prizori z demonstracij skrajnih desničarjev v saškem Chemnitzu, ko je iraški migrant z nožem ubil 35-letnika. Foto Reuters
Pred dnevi so Nemčijo pretresli prizori z demonstracij skrajnih desničarjev v saškem Chemnitzu, ko je iraški migrant z nožem ubil 35-letnika. Foto Reuters
11. 9. 2018 | 19:40
11. 9. 2018 | 19:51
3:43
Berlin – Vohunski posel tudi v Nemčiji velja za diskretnega, vodja nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maaßen pa se je s sporno oceno skrajnodesničarskih demonstracij po uboju meščana Chemnitza vpletel v globoka politična razhajanja o begunski krizi.

Konec avgusta so Nemčijo pretresli prizori z demonstracij skrajnih desničarjev v saškem Chemnitzu, ko je iraški migrant z nožem ubil 35-letnika. Ob tem je kanclerkin tiskovni predstavnik Steffen Seibert obsodil gonjo proti ljudem drugačnega videza ali rodu. Voditelj domače obveščevalne službe BfV Hans-Georg Maaßen je v intervjuju za časopis Bild podvomil o resničnosti videoposnetkov, ki naj bi prikazovali rasistično motivirane napade.



Maaßen zdaj pravi, da so ga napačno razumeli, zavzemal naj bi se le za preverjanje tovrstnih videoposnetkov pred prikazovanjem v javnosti. Toda voditelj nemške službe za zaščito ustave, kot se imenuje notranja obveščevalna služba, je o svojih dvomih obvestil le notranjega ministra Horsta Seehoferja, ne eden ne drugi jih nista posredovala kanclerski palači. Namesto tega je Seehofer za mater vseh političnih težav v državi označil migracije. Bavarski politik ne skriva nasprotovanja begunski politiki Angele Merkel; mesec dni pred deželnimi volitvami na Bavarskem nacionalistična Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je zrasla na begunskih strahovih, ogroža tudi njegovo CSU.

Voditelj nemške obveščevalne službe BfV Hans-Georg Maaßen. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Voditelj nemške obveščevalne službe BfV Hans-Georg Maaßen. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Zaradi naraščanja podpore skrajni desnici so nemški krščanski demokrati prisiljeni razumeti živčnost bavarskih konservativcev, Maaßen pa se bo vendarle moral zagovarjati v pristojnem odboru bundestaga. Visoki politiki CDU ga opozarjajo, da je njegova naloga razkrivanje sovražnikov ustave in ne dajanje intervjujev.
 

Živčnost na politični sredini


Drugi kritiki očitajo nemškemu uradu za zaščito ustave prikrivanje informatorja v krogih islamskega terorista Anisa Amrija, ki je leta 2016 z ukradenim tovornjakom izvedel napad na berlinsko božično tržnico. Ali bo vsaj v sedanji razpravi prevladalo mnenje, da Maaßen le opozarja na velike možnosti dezinformacij? Sporni videoposnetek se je najprej pojavil na twitterju levičarske organizacije Antifa Zeckenbiss. Nacistično pozdravljanje je bilo mogoče videti tudi na nekaterih drugih skrajnodesničarskih zborovanjih. Poleg tega so iz judovske restavracije v Chemnitzu poročali o napadih in grožnjah. Nemška politična sredina je čedalje bolj živčna tudi zato, ker AfD po zadnjih javnomnenjskih raziskavah v državi že prehiteva socialdemokrate, v svojih trdnjavah na nekdanjem komunističnem vzhodu pa celo CDU.

Predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble je opozoril, da o monopolu države nad nasiljem in uveljavitvi pravne države ni mogoče razpravljati, hkrati je treba omogočiti državljanom demokratično izražanje skrbi. Šele zdaj se prav kaže, kakšne posledice prinaša nemški družbi »srečanje z globalizacijo«, kot je visoki krščanski demokrat pred tremi leti označil begunsko krizo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine