Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vlada ne komentira navedb ruskih vohunov o obiskih ruskega obveščevalca

Artjom Dulcev je razkril, da ga je v zaporu v Sloveniji obiskal pripadnik ruske obveščevalne službe SVR in mu prenesel pozdrave Vladimirja Putina.
Ruska vohuna Artjom in Anna Dulceva, ki ju je Slovenija v četrtek izročila v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, sta v intervjuju med drugim razkrila podrobnosti o tem, kako je potekala izmenjava. FOTO: Mikhail Voskresensky via Reuters
Ruska vohuna Artjom in Anna Dulceva, ki ju je Slovenija v četrtek izročila v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, sta v intervjuju med drugim razkrila podrobnosti o tem, kako je potekala izmenjava. FOTO: Mikhail Voskresensky via Reuters
STA
6. 8. 2024 | 17:17
6. 8. 2024 | 17:17
2:54

Ruska vohuna, ki so ju prijeli v Sloveniji, sta po vrnitvi v Moskvo v intervjuju za rusko državno televizijo Rossija-1 TV med drugim dejala, da ju je v priporu v Ljubljani obiskoval pripadnik ruske obveščevalne službe. Slovenska vlada je za STA sporočila, da njunih navedb ne komentira.

Ruska vohuna Artjom in Anna Dulceva, ki ju je Slovenija v četrtek izročila v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, sta v intervjuju med drugim razkrila podrobnosti o tem, kako je potekala izmenjava. 

Urad vlade za komuniciranje navedb ne komentira

Dulcev je med drugim razkril, da ga je v zaporu v Sloveniji obiskal pripadnik ruske obveščevalne službe SVR in mu prenesel pozdrave ruskega predsednika Vladimirja Putina ter sporočilo, da si ju Rusija prizadeva rešiti. V zaporu »nisva niti za trenutek dvomila, da se naju država spomni, da za nama stojita Rusija in služba,« je dejal Dulcev.

Iz urada vlade za komuniciranje so na vprašanja STA glede navedb o obiskih pripadnika ruske obveščevalne službe v zaporu, odgovorili le, da jih ne komentirajo.

Kot danes poroča spletni portal N1, je Dulcev s tem obelodanil, da je uslužbenec ruskega veleposlaništva, ki je vohuna obiskoval, v resnici pripadnik ruske tajne službe SVR, ki ji pripadata tudi ruska vohuna iz Slovenije. Da gre za isto osebo, so viri N1 neuradno potrdili, poroča portal.

Otroka šele na letalu izvedela, da nista Argentinca

V intervjuju za rusko televizijo sta ruska vohuna tudi razkrila, da jima je, ko sta bila v slovenskem zaporu, Argentina želela odvzeti otroke in jih dodeliti v rejniško družino. Kot je dejala Anna Dulceva, sta čutila, da je slovenska obveščevalna služba storila vse, kar je bilo mogoče, da bi otroka ostala v Sloveniji in da bi bili skupaj. Dodala je, da sta čutila pritisk na Slovenijo s strani drugih držav.

Spregovorila sta tudi o tem, kako sta novico, da sta Rusa, sprejela njuna otroka, ki svojega porekla do zadnjega nista poznala. Otrokoma sta namreč šele na letalu na poti v Rusijo razkrila, da nista Argentinca, pač pa Rusa. V zaporu so jima pazniki dovolili komuniciranje z otrokoma, ki sta jima tudi lahko pomagala pri domačih nalogah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine