Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Visoke kazni za katalonske osamosvojitelje

Najvišjo kazen je sodišče prisodilo nekdanjemu podpredsedniku Oriolu Junquerasu.
Špansko vrhovno sodišče je devet od 12 independentističnih voditeljev obsodilo na zaporne kazni. Foto: Pau Barrena/Afp
Špansko vrhovno sodišče je devet od 12 independentističnih voditeljev obsodilo na zaporne kazni. Foto: Pau Barrena/Afp
14. 10. 2019 | 10:01
14. 10. 2019 | 14:03
1:59
Špansko vrhovno sodišče je danes zjutraj obsodilo devet katalonskih independentističnih voditeljev na zaporne kazni od devet do 13 let zaradi pozivanja k vstajništvu. Najvišjo kazen je prisodilo nekdanjemu podpredsedniku Oriolu Junquerasu, in sicer kar 13 let zapora in prepoved opravljanja javnih funkcij za enako obdobje: zaradi vstajništva in zlorabe javnega denarja.

Voditelja civilnodružbenih organizacij Jordija Sàncheza (Assemblea Nacional Catalan, ACN) in Jordija Cuixarta (Òmnium Cultural) čaka zaradi pozivanja k vstajništvu za zapahi devet let, medtem ko najbi nekdanji minister za zunanje zadeve Raül Romeva ter svetovalca vlade Jordi Turull ter Dolores Bassa odsedeli po 12 let. Pol leta manj so zaradi vstajništva prisodili nekdanji predsednici parlamenta Carme Forcadell, nekdanjima ministrom Josepu Rullu (za notranje zadeve) in Joaquimu Fornu (za teritorialne zadeve) pa zaradi zlorabje javnega denarja deset let in pol.

Preostali trojici (Santi Vila, Carles Mundó, Meritxell Borràs) od 12 obtoženih je sodišče prisodilo denarne kazni (10 mesecev bodo morali plačevati vsak po 200 evrov) in jim za 20 mesecev prepovedalo opravljanje javnih služb ... Kot je bilo znano že v petek, jih je oprostilo nasilnega uporništva.

V odločitvi vrhovnega sodišča je, kot razmišljajo neredki, predvsem veliko pedagoškosti, Madrid hoče, da bi se Katalonci iz vsega skupaj naučili, da je samostojnost nevarna igra. Pričakovati je, da se bodo obsojeni pritožili.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine