Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Karel III. okronan za britanskega monarha

Sin pokojne kraljice Elizabete II. je postal že 40. monarh, ki je bil v Westminstrski opatiji okronan po več kot tisočletje stari obredni tradiciji.
Kralj Karel III. in kraljica Camilla sta današnjo slovesnost sklenila na balkonu Buckinghamske palače. Foto: REUTERS/Matthew Childs
Kralj Karel III. in kraljica Camilla sta današnjo slovesnost sklenila na balkonu Buckinghamske palače. Foto: REUTERS/Matthew Childs
6. 5. 2023 | 10:01
7. 5. 2023 | 11:20
27:05

V Londonu se je sklenil obredni del kronanja kralja Karla III. Mnogi oboževalci kraljeve družine pa tudi turisti so se, da bi si zagotovili čim boljši razgled na kraljevi sprevod od Buckinghamske palače do Westminstrske opatije in nazaj, že pred dnevi utaborili ob začrtani poti, po kateri se je kralj s soprogo Camillo iz Buckinghamske palače v Westminstrsko opatijo pripeljal v kočiji, ki je bila izdelana leta 2012 v čast 60-letnici vladanja kraljice Elizabete II. in se ponaša tudi s klimatskim hlajenjem.

Karel III. je bil v Westminstrski opatiji kot 40. monarh okronan po več kot tisočletje stari obredni tradiciji z nekaj spremembami po njegovih željah. Vrata opatije so se za več kot 2200 gostov iz 203 držav odprla že zjutraj. Kronanja so se udeležili voditelji držav in znane osebnosti, med katerimi je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar z možem Alešem Musarjem, med zadnjimi pa so v opatijo prispeli še člani britanske kraljeve družine. Karel III. je vstopil v opatijo skozi velika zahodna vrata nekaj minut pred 12. uro v plašču iz rdečega žameta.

image_alt
Karel III., okoljevarstvenik, slikar in ekološki kmet s krono

Tudi glasba v spomin princa Filipa

Obred, ki ga je vodil canterburyjski nadškof Justin Welby, je spremljala glasba, ki jo je izbral kralj, med njo je dvanajst na novo zloženih skladb pa tudi grška pravoslavna glasba v spomin na Karlovega očeta, princa Philipa. Osrednjo vlogo v obredu sta igrali zaprisegi, med katerima najbolj izstopa kronanjska: kralj se z njo zaveže, da bo svoje ljudstvo vodil v skladu z njihovimi zakoni in običaji, da bo spoštoval pravno ureditev Anglikanske cerkve, njene pravice in privilegije, ter podpiral protestantsko vero. Kronanjski prisegi in prisegi, s katero kralj potrdi svojo zavezanost protestantskemu nasledstvu, je sledilo maziljenje oziroma edini del celotnega obreda, ki je ostal skrit javnosti.

Poleg množice navdušencev in radovednežev pa se je na londonskih ulicah zbrala tudi skupina protestnikov, ki pravijo, da Karel III. ni njihov kralj. FOTO: Sebastien Bozon/AFP
Poleg množice navdušencev in radovednežev pa se je na londonskih ulicah zbrala tudi skupina protestnikov, ki pravijo, da Karel III. ni njihov kralj. FOTO: Sebastien Bozon/AFP

Kralj in kraljica sta prišla zbrane množice s člani svoje ožje in širše družine pozdravit tudi na balkon Buckinghamske palače, kar je običaj od kronanja kralja Edvarda VII. leta 1902. Potem je sledil še prelet letal.

Karel III. je za visoke goste s soprogo že sinoči priredil sprejem v Buckinghamski palači. Prva dama ZDA Jill Biden je na dogodek prišla z eno svojih vnukinj, ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko pa je spremljal premier Denis Šmihal.

Glasbeniki so pripravljeni na sprevod. FOTO: Carl Court/AFP

 
Glasbeniki so pripravljeni na sprevod. FOTO: Carl Court/AFP  

Pred Britanci je praznični vikend s pouličnimi zabavami in organiziranimi dogodki in dela prostim ponedeljkom. Jutri bo koncert v Windsorju s pogledom na Windsorski grad, na katerem bodo nastopili številni zvezdniki, med njimi Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli in Take That.

Prenos agencije Reuters:

Pri BBC so pripravili poseben program:

 

15.41

S pozdravom kraljeve družine z balkona Buckinghamske palače zaključujemo današnje spremljanje kronanja britanskega kralja Karla III.

15.34

Po helikopterjih je Buckinghamsko palačo preletela še skupina letal Rdeče puščice, ki so za seboj pustila rdečo, modro in belo sled.

15.30

Začel se je prelet vojaških helikopterjev.

15.27

Kralj in kraljica sta z balkona palače pozdravila nepregledno množico ljudi, zbranih na trgu pred njo. Na balkonu so se pojavili tudi drugi člani kraljeve družine, vključno s prestolonaslednikom princem Williamom in princeso Catherine.

15.23

Množice se približujejo Buckinghamski palači, kjer jih bo na balkonu pozdravila kraljeva družina z novoustoličenim kraljem na čelu. V preletu letal, ki bo sledil, naj bi po prvotnih načrtih sodelovalo 60 letal, a bo končno število po poročanju britanskih medijev manjše zaradi slabih vremenskih razmer. Kronanje že cel dan spremlja dež.

14.52

Na vrtu Buckinghamske palače sta se kralj in kraljica ob zvokih britanske himne udeležila pozdrava britanskih vojakov in vojakov Commonwealtha.

Vrt Buckinghamske palače so napolnili vojaki Združenega kraljestva in držav Commonwealtha. Foto: Peter Dejong/Reuters
Vrt Buckinghamske palače so napolnili vojaki Združenega kraljestva in držav Commonwealtha. Foto: Peter Dejong/Reuters

14.40

Kraljeva družina naj bi se v roku ene ure pojavila na balkonu palače, od koder bo spremljala prelet vojaških letal.

14.37

Kraljevi par se je vrnil v Buckinghamsko palačo, ki je uradna londonska rezidenca britanskega monarha že od leta 1837. Sledi pozdrav britanskih vojakov in vojakov Commonwealtha, ki so sodelovali pri današnjih slovesnostih.

14.35

V končni procesiji današnjega dne po navedbah britanskega ministrstva za obrambo sodeluje 4000 pripadnikov oboroženih sil in 19 vojaških orkestrov. Med udeleženci je zastopanih 33 držav Commonwealtha.

14.28

Britanci in obiskovalci iz vsega sveta so se na londonske ulice zaradi kraljeve družine zgrnili že tretjič v enem letu; lani v začetku junija zaradi platinastega, 70. jubileja vladanja kraljice Elizabete II., 19. septembra zaradi njenega pogreba in tokrat zaradi kronanja njenega naslednika.

14.26

Iz urada predsednice republike Nataše Pirc Musar so v sporočili za javnost potrdili, da sta se s soprogom Alešom Musarjem v Westminstrski opatiji udeležila kronanja kralja Karla III. in njegove soproge Camille. Že včeraj sta se udeležila tudi sprejema za voditeljice in voditelje držav v Buckinghamski palači. »Čestitke kralju Karlu III. In kraljici Camilli ob današnjem zgodovinskem dogodku. Novemu kralju želim pri vladanju veliko modrosti in razuma ter zdravja. Prepričana sem, da se bodo odlični odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom nadaljevali tudi v času vladanja novega kralja,« je ob tej priložnosti izpostavila predsednica Pirc Musar.

Kralj Karel III. je bil okronan v Westminstrski opatiji. Foto Richard Pohle/Afp
Kralj Karel III. je bil okronan v Westminstrski opatiji. Foto Richard Pohle/Afp

Na sprejemu v Buckinghamski palači se je kralj Karel III. ob pozdravnem srečanju s predsednico republike spomnil na obisk v Sloveniji leta 1998 ter dejal, da imamo lepo deželo s čudovito naravo. Sicer pa je predsednica republike včerajšnji sprejem in čas pred obredom kronanja izkoristila za srečanja s številnimi svetovnimi voditeljicami in voditelji. Tako se je srečala s predsednicama evropske komisije in evropskega parlamenta, predsednicami Moldavije, Madžarske, Slovaške, Grčije, Gruzije in Kosova. Pa tudi s predsedniki Islandije, Avstrije, Italije, Albanije, Črne Gore, Severne Makedonije, Latvije, Litve, Estonije, Islandije, Romunije, Libanona, Iraka, Poljske, Cipra, Armenije, Romunije ter z britanskim zunanjim ministrom, britansko šolsko ministrico in tunizijskim zunanjim ministrom.

14.10

Zlata državna kočija iz leta 1762 je bila uporabljena pri kronanju vsakega britanskega monarha od Viljema IV. do današnjega dne. Vleče jo osem konj.

14.09

Kralj in kraljica sta v spremstvu več kot 4000 članov britanskih vojaških enot, ki sodelujejo v končni procesiji današnjega dne, v zlati kočiji krenila v smeri proti Buckinghamski palači.

Kraljica Camilla med vračanjem v Buckinghamsko palačo. Foto: REUTERS/Toby Melville
Kraljica Camilla med vračanjem v Buckinghamsko palačo. Foto: REUTERS/Toby Melville

14.05

Kralj je Westminstrsko opatijo zapustil z imperialno krono na glavi, ki je pred kratkim umrlo kraljico Elizabeto II. spremljala na krsti na njenem zadnjem potovanju po državi, med drugim jo je nosila na odprtjih letnega zasedanja britanskega parlamenta.

14.00

Nekaj manj kot dve uri po začetku obreda sta se okronana Karel III. in Camilla ob zvokih britanske himne (God save the King) odpravila proti izhodu Westminstrske opatije.

13.56

V fotogaleriji si lahko ogledate, kako so utrinke današnjega slavja na Otoku ujeli v objektive fotografi.

image_alt
Na kronanju tudi princ Harry

13.46

Kronanje je po poročanju BBC spremljalo tudi nekaj sto protestnikov proti monarhiji na trgu Trafalgar. Ko je bilo v prenosu slišati besede kralj Karel ali Bog, obvaruj kralja!, so demonstranti vzklikali: »Ni moj kralj!« oziroma so ga izžvižgali. Slišalo se je tudi: »On je samo normalen človek.«

13.40

Obred v Westminstrski opatiji se ob zborovskem petju preveša v sklepno fazo. Po njegovem koncu bosta kralj in kraljica s kočijo odpotovala nazaj v Buckinghamsko palačo.

13.34

Ustoličenje kralja so pozdravili tudi s salvami, streli so odjeknili na 13 lokacijah po Združenem kraljestvu, vključno z Edinburghom, Cardiffom in Belfastom, pa tudi na mornariških ladjah.

13.32

Karel III. je na današnji dan čakal dolga desetletja. Kraljevanje je lani prevzel kot izkušen, že rahlo ostarel pri svojih 74 letih, povsem drugače kot njegova mati, ki je v tej vlogi nastopila kot mlada, komaj 25-letna ženska v povsem drugačnem času, na začetku povojnega preroda. Prav tako se mu zaradi starosti ne obeta tako dolga kraljeva kariera, a vendarle o njem svet ve najbrž več kot o kateremkoli vladarju doslej.

image_alt
Karel III., okoljevarstvenik, slikar in ekološki kmet s krono

Rasel je pred televizijskimi kamerami, kot prestolonasledniku, ki je to postal pri treh letih in pol, so mu bili že od otroštva za petami fotografi, hkrati pa naj bi, kot radi poudarjajo dokumentarci in pišejo kraljevi biografi, odraščal brez matere, ki jo je, ko je postala vladarica Združenega kraljestva in držav Commonwealtha, »izgubil«.

13.18

Po Karlu III. je bila okronana še Camilla, kraljica soproga. Pred tem se je svojemu očetu poklonil še prestolonaslednik in valižanski princ William ter mu obljubil zvestobo.

13.13

Krona sv. Edvarda je najbolj sveta od vseh kraljevih kron, eden najpomembnejših kosov kronskih draguljev in eden najstarejših simbolov britanske monarhije. Tudi njena uporabna vrednost je omejena le na kratek trenutek, vrhunec kronanja, a ji po drugi strani blizu lahko pridejo celo navadni smrtniki, če pridejo v Londonski Tower. Od tam so jo, da bi jo po velikosti priredili novi vladarski glavi, v začetku lanskega decembra sicer začasno umaknili izpred oči javnosti. Slovi kot najtežja, z okvirjem iz zlata, v katerega je vgrajenih 444 dragih kamnov, med drugim rubini, ametisti, safirji, granati, topazi in turmalini, tehta kar 2,23 kilograma.

Prenos kronanja spremljajo mnogi po vsem Združenem kraljestvu. Foto Rebecca Naden/Reuters
Prenos kronanja spremljajo mnogi po vsem Združenem kraljestvu. Foto Rebecca Naden/Reuters

Krono sv. Edvarda je leta 1661 izdelal kraljevi zlatar sir Robert Vyner po vzorih prvotne srednjeveške krone, ki naj bi pripadala kralju Edvardu Spoznavalcu iz 11. stoletja, zadnjemu anglosaškemu kralju Anglije, ki je postal svetnik. Z njo je bil nazadnje, v 17. stoletju okronan kralj Karel I. in pozneje obglavljen, krono pa je parlament med angleško državljansko vojno dal pretopiti. Republikanski voditelj Oliver Cromwell jo je štel za simbol »gnusne vladavine kraljev«. Ko je bila monarhija leta 1660 obnovljena, je bil z novo različico okronan Karlov sin Karel II., ki se je vrnil iz izgnanstva.

13.05

Canterburyjski nadškof je Karlu III. na glavo posadil krono sv. Edvarda in vzkliknil besede: »Bog, obvaruj kralja!«

13.02

Primerjava kronanja s poročnim obredom z zaobljubami je še toliko bolj resnična, ker regalije vključujejo tudi poseben prstan. »Ta prstan je simboliziral nedeljivost krone od suverena, pa tudi kraljevo poroko s kraljestvom,« je pojasnil George Gross, rekoč, da se primerjava s poroko v zgodovinskih zapisih pojavi že v srednjem veku.

12.57

Kronanjska prisega, ki jo je med obredom izrekel Karel III., je edino, kar kralja obvezuje k sodelovanju pri kronanju, ki ga je v Westminstrski opatiji doživelo že devetintrideset monarhov. V zgodovini najdemo primere suverenov, ki so se upirali sodelovanju pri obredu, denimo Viljem VI. leta 1831, oziroma tistih, za katere je ta ostal le neuresničena ambicija. Edvard VIII. je sredi priprav na svoje kronanje, ki bi moralo potekati maja 1937, abdiciral in prestol prepustil bratu Juriju VI., očetu Elizabete II.

Karel III. med obredom v Westminstrski opatiji. Foto: Jonathan Brady/Reuters
Karel III. med obredom v Westminstrski opatiji. Foto: Jonathan Brady/Reuters

Stric pokojne monarhinje je imel, kot je za Delo pojasnil zgodovinar George Gross, srečo, da ni bil nikoli okronan in da se je za sestop s prestola odločil, še preden bi bila med njim in državo vzpostavljena simbolična vez. »Jasno je, da bi bila abdikacija po kronanju veliko težja. Eden glavnih razlogov za to težavo je, da kronanjska prisega vzpostavlja odgovornost. 'Kršitev pogodbe' ima lahko za zapriseženega monarha strašne posledice,« se tovrstnih primerov spominja zgodovinar. Obtožba za zaničevanje njihove kronanjske prisege je bila uperjena proti Edvardu II., Rihardu II., Karlu I. in Jakobu II. Vsi so bili odstavljeni, umorjeni, sodno usmrčeni oziroma izgnani z Otoka.

12.50

V olju za maziljenje tokrat ni ambre, sestavine živalskega izvora (iz kita). Maziljenju bo sledila izročitev regalij.

12.49

V Westminstrski opatiji se je ob zvokih glasbe Georga Friedricha Händla pričelo maziljenje novega kralja, najbolj sveti del obreda, ki bo tako kot leta 1953 ostal skrit pred kamerami.

Maziljenje velja za najbolj sveti trenutek celotnega obreda. Foto: Yui Mok/Reuters
Maziljenje velja za najbolj sveti trenutek celotnega obreda. Foto: Yui Mok/Reuters

12.45

Canterburyjski nadškof Justin Welby se je v svoji pridigi med drugim poklonil »izrednim« prostovoljcem, 400 mladim, ki obredu kronanja sledijo v sosednji cerkvi svete Marjete, in med drugim poudaril, da je »služenje ljubezen v akciji.«

12.40

Tokratni obred skuša biti večverski in raznolik. Danes so na kronanju prisotni predstavniki muslimanske, judovske, sikhovske in budistične skupnosti, tudi britanski premier Rishi Sunak je hindujec. Na kronanju prvič sodelujejo tudi ženske, ki opravljajo škofovsko službo. Obred bo potekal mestoma tudi v valižanščini, škotskem in irskem jeziku, slišati bo petje v grščini kot poklon Karlovem pokojnemu očetu princu Filipu.

12.34

Kronanja se je v Londonu skupaj z drugimi evropskimi in svetovnimi državniki udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

12.32

Kronanjska prisega, ki jo je izrekel kralj, je bila po poročanju Guardina drugačna od tiste, ki jo je dala Karlova mati leta 1953. Prvič je bil dodan predgovor, ki je kralja posebej zavezal, da si bo »prizadeval za spodbujanje okolja, kjer bodo ljudje vseh ver in prepričanj lahko živeli svobodno«.

12.30

V obredu sodeluje tudi britanski premier Rishi Sunak, ki je prebral odlomek iz Nove zaveze.

12.24

Britanski monarh, ki je zavezan trajnosti in recikliranju, se je odločil, da bo mnogo oblačil in dodatkov uporabil s kronanja svojega pradeda, kralja Jurija V. iz leta 1911. Četudi je zapovedano nositi določene historične kose, so po njegovi osebni odločitvi tudi preostali kosi stari. Pri oblačenju mu je pomagal starejši sin, prestolonaslednik princ William. Karel III. je v Westminstrsko opatijo prišel v škrlatnem žametnem državniškem oblačilu kralja Jurija VI., kot pomembna pa sta izpostavljena predvsem dva plašča, in sicer plašč iz zlate svile (angl. supertunica, na fotografiji levo), ki se nosi po obredu maziljenja. Narejen je bil za kralja Jurija V., nosila pa sta ga tudi Karlov dedek, kralj Jurij VI. leta 1936 ter njegova mati, kraljica Elizabeta II. leta 1953. Čezenj bo oblekel tako imenovani imperialni plašč, težak od tri do štiri kilograme, ki sega do tal. Izdelan je bil za kronanje kralja Jurija IV. leta 1821 in je najstarejše oblačilo, ki bo uporabljeno na današnji slovesnosti. Narejen je iz zlate tkanine, v vzorcu pa je med drugim prepoznati rdeče vrtnice, modre bodike, zelene deteljice in orle.

Kralj Karel III. in Camilla, kraljica soproga, med osrednjim delom kronanja v Westminstrski opatiji. Foto: Yui Mok/Reuters
Kralj Karel III. in Camilla, kraljica soproga, med osrednjim delom kronanja v Westminstrski opatiji. Foto: Yui Mok/Reuters

Monarh bo med kronanjem na desni roki nosil kronsko rokavico iz belega usnja, ko bo držal vladarsko žezlo s križem. Rokavica je bila izdelana za njegovega deda, kralja Jurija VI., na manšeti so izvezeni nacionalni simboli. Za odhod iz opatije bo kralj nosil prav tako dedov plašč iz škrlatnega svilenega žameta, vezenega z zlatom.

12.19

Karel III. je izrekel kronanjsko prisego, eno od dveh priseg, ki sta del obreda in sta tudi uzakonjeni. Kralj se je z njo zavezal, da bo svoje ljudstvo vodil v skladu z njihovimi zakoni in običaji, da bo spoštoval pravno ureditev Anglikanske cerkve, njene pravice in privilegije, ter podpiral protestantsko vero. Kronanjski prisegi je sledila še prisega, s katero je kralj potrdil svojo zavezanost protestantskemu nasledstvu.

12.13

Slovesnost se je začela s tako imenovanim priznanjem. Po Westminstrski opatiji odmeva vzklik »Bog, obvaruj kralja Karla«.

12.08

Obred, ki se je začel nekaj minut čez 12. uro, vodi canterburyjski nadškof Justin Welby, vodja Anglikanske cerkve.

12.06

»O kronanju lahko razmišljate kot o poroki. Monarh je s tem dogodkom formalno povezan z državo,« je pred velikim obredom, katerega zametki segajo vsaj tisočletje v preteklost, za Delo pojasnil George Gross, zgodovinar in teolog na kraljevem kolidžu v Londonu.

image_alt
Kronanje Karla III. bo starodavni obred, prilagojen občutljivostim sedanjosti

12.00

Kralj Karel III. in krajica soproga Camilla sta prispela v Westminstrsko opatijo.

11:38

V Westminstrsko opatijo prihajajo člani britanske kraljeve družine, videti je bilo tudi princa Harryja, ki je prišel brez soproge Meghan.

11:36

Kraljevi par se je že peljal mimo trga Trafalgar.

11:19

V opatijo so prispeli britanski premieri, med njimi Boris Johnson, Tony Blair in Gordon Brown, aktualni premier Rishi Sunak bo tudi aktivno sodeloval na slovesnosti z branjem berila.

11:14

Poleg prestolov iz 17. stoletja bo danes v središču pozornosti prestol za kronanje, znan tudi kot stol kralja Edvarda I., velja za najstarejši kos pohištva v Združenem kraljestvu, ki se še vedno uporablja za svoj prvotni namen. Na njem je bilo kronanih 26 monarhov, prvo dokumentirano kronanje na njem je bilo kronanje kralja Henrika IV. leta 1399.

A pri ustoličenju je pomemben tudi tako imenovani kamen usode oziroma kamen iz Scona pri Perthu na Škotskem, ki je od tam v Westminstrsko opatijo znova pripotoval konec prejšnjega meseca. Stodvainpetdesetkilogramski peščenjak je starodavni simbol škotske monarhije, ki ga je leta 1296 v Westminster dal pripeljati kralj Edvard I. V letih 1300 in 1301 je naročil prestol za kronanje iz hrastovega lesa, v katerem je prostor za ta kamen, in od tedaj je v središču kronanj, kar je več kot sedemsto let. Leta 1996 je britanska vlada najavila, da se bo kamen vrnil na Škotsko, a da se bo vselej vračal na kronanja v Westminstrsko opatijo.

Prestol stoji na sredini srednjeveškega mozaika (Cosmati) pred velikim oltarjem in je obrnjen proti oltarju, s čimer je poudarjen verski pomen slovesnosti.

V opatiji se že razlega glasba. Andrew Matthews/ AFP
V opatiji se že razlega glasba. Andrew Matthews/ AFP

11:23

Kralj in kraljica se že peljeta po londonskih ulicah.

11:04

Medtem ko gostje prihajajo v mogočno opatijo, glasbeniki igrajo.

10:52

Buckinghamsko palačo je že zapustil kraljev brat princ Andrew, v Westminstrsko opatijo pa so že prišli ameriška prva dama US Jill Biden z vnukinjo Finnegan ter ukrajinska prva dama Olena Zelenska z ukrajinskim premierom Denisom Šmihalom.

Ameriška prva dama je že prišla v Westminstrsko opatijo, spremlja jo vnukinja. FOTO: Henry Nicholls/ Reuters
Ameriška prva dama je že prišla v Westminstrsko opatijo, spremlja jo vnukinja. FOTO: Henry Nicholls/ Reuters

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska je prišla z ukrajinskim premierom Denisom Šmihalom. FOTO: Dylan Martinez Reuters
Ukrajinska prva dama Olena Zelenska je prišla z ukrajinskim premierom Denisom Šmihalom. FOTO: Dylan Martinez Reuters

10:48

Kronanje je tudi ena največjih in najpomembnejših varnostnih operacij v Združenem kraljestvu, poimenovali so jo Zlato vladarsko jabolko. Ob tisočglavih množicah morajo britanski policist poskrbeti za varnost več kot dva tisoč visokih gostov, vključno s člani kraljeve družine in svetovnimi voditelji. Od dneva pred kronanjem do ponedeljkovega praznika bo skupno sodelovalo več kot 29.000 policistov.

V prestolnico so prerazporejeni iz vse države. Danes bo največja enodnevna mobilizacija policistov v zadnjih desetletjih z več kot 11.500 policisti in 2500 specialci, na nekaterih strehah v središču Londona bodo nameščeni ostrostrelci.

10:43

Čez eno uro naj bi proti Westminstrski opatiji krenil kraljevi par v kočiji, medtem pa na balkonu Buckinghamske palače potekajo še zadnje priprave na njegovo slavnostno podobo.

10:38

Kot so spomnili pri francoski tiskovni agenciji AFP, bo na kronanju pravzaprav navzoča moderna družina; kralj in kraljica ločenca, otroci obeh iz prvega zakona, bivši mož, uporniški sin in osramočeni brat.

Poleg ožjih članov kraljeve družine, ki jih javnost dobro pozna, se bodo kronanja udeležili še Camillini sorodniki, tudi njen nekdanji mož, 83-letni Andrew Parker Bowles, s katerim sta se ločila leta 1995 po 21 letih zakona, a sta še vedno v dobrih odnosih, bil je povabljen med drugim tudi na Camillino poroko s princem Charlesom in je tudi boter Karlove nečakinje Zare Tindall.

Na kronanju bo navzoča Camillina sestra, 74-letna Annabel Elliot, notranja oblikovalka, ki se ukvarja tudi s starinami. Njun mlajši brat Mark Shand je umrl leta 2014 zaradi poškodbe glave pri padcu v New Yorku, star je bil 64 let. 

Na kronanju bo še Camillin sin iz prvega zakona, 48-letni Tom Parker Bowles, po poklicu gastronomski kritik, ki je Karlov krščenec, ter Camillina hči, 45-letna Laura Lopes, umetnostna konservatorka.

Med osmimi kraljevimi paži bodo na kraljičini strani njeni trije vnuki Freddy Parker Bowles in hčerkina dvojčka Gus in Louis Lopes ter sestrin vnuk Arthur Elliot, na slovesnosti pa tudi vnukinji Lola Parker Bowles in Eliza Lopes, ki je bila med družicami na poroki Williama in Kate.

10:28

Potniki londonske podzemne železnice lahko ta konec tedna slišijo posebej posneto sporočilo kralja in kraljice. Na posnetku kralj pravi: »Z ženo želiva vam in vašim družinam čudovit vikend ob kronanju.« Kraljica soproga doda: »Kamorkoli že potujete, upava, da boste imeli varno in prijetno potovanje.« Nazadnje kralj reče: »In bodite, prosim, pozorni, kje stopate.«

10:23

Kot je poročal BBC, je danes zjutraj več kot 5.000 pripadnikov oboroženih sil prišlo z vlakom na londonsko postajo Waterloo, potem pa so se podali čez Westminstrski most. To naj bi bil največji premik vojaškega osebja na britanskih železnicah od pogreba Winstona Churchilla leta 1965. Kraljevo procesijo bo sestavljalo 6.000 pripadnikov oboroženih sil Združenega kraljestva, ki bodo sodelovali v največji vojaški ceremonialni operaciji v zadnjih skoraj šestdesetih letih.

10:18

Najava na listu današnje slovesnosti »Kronanje njunih veličanstev kralja Karla III. in kraljice Camille« pomeni, da bo Camilla od zdaj naprej naslovljena kot kraljica Camilla, in ne več kot soproga kraljica.

10:08

Med znanimi osebnostmi, ki prihajajo ali so že prišli v Westminstrsko opatijo, so britanska igralka Emma Thompson z možem Gregom Wisom in ameriški pevec Lionel Richie, ki bo nastopil na jutrišnjem koncertu pred Windsorskim gradom.

Že od jutra so po poročanju BBC v središču Londona glasni tudi antimonarhični protestniki, nekaj protestnikov iz protimonarhične skupine Republika so že aretirali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine