Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Velika Britanija lahko ustavi brexit

Združeno kraljestvo lahko prekine proces izstopanja iz EU tudi brez soglasja evropske komisije ali drugih držav članic.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
10. 12. 2018 | 09:17
10. 12. 2018 | 14:46
2:49
Velika Britanija se še lahko enostransko odloči, da prihodnje leto ne bo izstopila iz Evropske unije, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu, poroča Guardian. Sodniki so zavrnili tako argumente britanske vlade kot evropske komisije, ki so se sklicevali na to, da odločitve o izstopu brez dovoljenja preostalih 27 držav članic ni mogoče razveljaviti. 

Evropsko sodišče je razsodilo, da lahko katerakoli članica Evropske unije prekliče uveljavljanje 50. člena lizbonske pogodbe brez nujne privolitve preostalih držav članic. Razsodba je luč dneva ugledala tik pred tem, ko bo britanski parlament glasoval o ločitvenem dogovoru





Kot je pisalo v razsodbi, lahko britanska oblast prekliče odločitev o izstopu iz EU, a morajo o tem pisno obvestiti evropski svet. »Velika Britanija lahko enostransko prekliče namero izstopa iz EU,« so zapisali v razsodbi, ki jo mora potrditi še civilno sodišče na Škotskem. 

Odločitev o preklicu procesa izstopanja morajo sicer sprejeti na demokratičen način, torej jo mora potrditi tudi britanski parlament. Generalni pravobranilec Manuel Campos Sánchez-Bordona je že prejšnji teden objavil pravno mnenje, v katerem pojasnjuje, da Velika Britanija lahko odstopi od namere izstopa.

Pobudo za razsojanje je na škotsko sodišče skupaj s preostalimi poslanci vložil član škotske zelene stranke Andy Wightman. O primeru so razglabljali na 13 različnih zaslišanjih, ki so jim sledili ugovori na škotskem civilnem sodišču v Edinburgu, vrhovnem sodišču v Londonu ter na Sodišču EU. 



Britanska vlada je sicer poskušala preprečiti Sodišču EU, da bi odločalo o tem vprašanju, češ da procesa izstopanja ne nameravajo ustaviti. Ugovori niso zalegli in današnja odločitev evropskega sodišča je okrepila upanje nasprotnikov brexita o morebitnem ponovnem referendumu na Otoku.

Britanski mediji sicer napovedujejo, da bo jutrišnje glasovanje preloženo. Premierka Theresa May naj bi danes popoldne v svojem govoru pred parlamentom sporočila končno odločitev, poroča Financial Times.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine