Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Več kot polovica Hrvatov se ne bi cepila

Zagrebška športna dvorana Arena, zagrebške Stožice, bo od sobote začasna bolnišnica.
Zagrebška Arena bo začasna bolnišnica. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix
Zagrebška Arena bo začasna bolnišnica. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix
26. 11. 2020 | 18:01
26. 11. 2020 | 18:04
3:58
»Razmere nas zelo skrbijo,« pravi o epidemioloških razmerah na Hrvaškem prvi mož hrvaške zdravniške zbornice dr. Krešimir Luetić. Njegov kolega Nenad Kudelić, direktor varaždinske bolnišnice, dodaja: »Kaže, da bodo morali biti vojaški šotori novi bolnišnični oddelki. Aktivirati bomo morali dodatne lokacije.« Celo zagrebška dvorana Arena (primerljiva z ljubljansko dvorano Stožice) je spremenjena v začasno bolnišnico za bolnike s covidom-19, prve bolnike z lažjo obolelostjo naj bi vanjo začeli nameščati v soboto.

Statistika okuženih in umrlih je na Hrvaškem vse bolj črna. »Postajamo Italija,« pravi dr. Željko Blažinkov iz hrvaškega združenja bolnišničnih zdravnikov, ki opozarja tudi na nejasna obvestila posameznih ustanov, še posebno civilne zaščite.

Na Hrvaškem so zato zaradi slabšanja stanja, predvsem pa zaskrbljenosti zaradi vse več bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje – danes so prvič zabeležili okoli 4000 okuženih v enem dnevu –, zaostrili epidemiološke ukrepe. Od sobote do božiča bodo zaprte kavarna, restavracije in stavnice, ki sodijo med najbolj obiskana mesta na Hrvaškem. Gledališča, galerije in kinodvorane ter šole ostajajo odprti, vendar pod posebnimi pogoji. Poroke so prepovedane. Policija bo strožje nadzirala in kaznovala gibanje tistih, ki jim je odrejena karantena. Nekateri epidemiologi so predlagali, da bi zaprli tudi cerkve, ki pa bodo za zdaj še odprte. Tradicionalno dogajanje Advent v Zagrebu menda bo, seveda brez gostincev. Vendar pogovori o tem še potekajo.

Bolniške postelje v Areni so danes še čakale na prve bolnike. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix
Bolniške postelje v Areni so danes še čakale na prve bolnike. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix


»V hudih težavah bomo!«


Hrvaški minister za notranje zadeve in vodja civilne zaščite Davor Božinović je že sredi tedna napovedal, da bodo ostrejši ukrepi veljali najmanj do 21. decembra. Gostinci se jezijo, dvomljivci ostajajo neomajni. Zato tudi niso presenetljivi rezultati nedavne ankete komercialne televizije RTL, po kateri je 57 odstotkov sodelujočih »gotovo ali najverjetneje« odločenih, da se ne bodo cepili proti koronavirusu, ko bo cepljenje mogoče. »Če bo res tako, se bomo morali spopasti z veliko težavo. V težavah bodo tako okuženi kot zdravi, saj bodo epidemiološke razmere odvisne večinoma od kolektivne imunosti,« opozarjajo zdravniki.

Hrvaško vlado (premier Andrej Plenković na sredini) vse bolj skrbi vse več bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. FOTO: Bruno Konjević/Cropix
Hrvaško vlado (premier Andrej Plenković na sredini) vse bolj skrbi vse več bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. FOTO: Bruno Konjević/Cropix


Je pa hrvaški sabor – po zapletih, ker vladajoča koalicija ni upoštevala niti enega od več kot 300 predlaganih dopolnil k proračunu za leto 2021, je opozicija, tako SDP s Peđem Grbinom na čelu kot Domovinsko gibanje z Miroslavom Škorom, zapustila dvorano pred glasovanjem – sprejel proračun za leto 2021, s katerim želijo čim lažje premagati krizo zaradi koronavirusa. V proračunu predvidevajo okoli 19,6 milijarde evrov prihodkov in 21 milijard evrov odhodkov. Z dokumentom so več proračunskega denarja namenili turizmu in gospodarstvu. Proračun so pripravili na predpostavki petodstotne krepitve bruto domačega proizvoda prihodnje leto, ki bi sledila letošnjemu osemodstotnemu upadu.

Nekateri neuradni podatki kažejo, da zaradi odpovedi vsak dan brez dela ostane 400 ljudi, v zadnjih dveh mesecih naj bi prav zaradi zdravstvene krize brez dela ostalo že 24.000 ljudi. Po uradnih podatkih hrvaškega zavoda za zaposlovanje je v naši južni sosedi 156.000 brezposelnih, črnogledi ekonomisti pa napovedujejo, da bi se do konca leta ta številka utegnila povečati na več kot 200.000.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine