Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pirc Musar: Skrajni čas je za priznanje Palestine

Na pobudo Alžirije bo po nedeljskem napadu na begunsko taborišče v Rafi danes zasedal VS OZN. Izrael ne glede na obsodbe nadaljuje napade.
Izrael ne glede na nedeljsko »tragično nesrečo« in ostre obsodbe iz tujine še naprej obstreljuje Rafo. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Izrael ne glede na nedeljsko »tragično nesrečo« in ostre obsodbe iz tujine še naprej obstreljuje Rafo. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
STA, Ni. Go.
28. 5. 2024 | 11:38
28. 5. 2024 | 18:11
6:00

O izraelskem napadu, v katerem je v nedeljo v taborišču za razseljene v Rafi umrlo 45 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih, bo danes na izrednem zasedanju na pobudo Alžirije razpravljal varnostni svet ZN. Poziv naj bi podprla tudi Slovenija, navedbe diplomatov povzemajo tuje tiskovne agencije. Napad, ki je že v ponedeljek sprožil val zgražanja, so obsodili tudi najvišji predstavniki Združenih narodov.

Sklic zasedanja sledi valu obsodb, ki so se zvrstile iz držav po vsem svetu, zlasti arabske pa so dogodek označile za pokol. Večina žrtev je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti v palestinski enklavi žensk in otrok.

Benjamin Netanjahu je napad označil za tragično nesrečo, vojska je sporočila, da izvaja preiskavo. Napad naj bi bil usmerjen proti ciljem, povezanim s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, pri čemer so ubili dva njegova visoka predstavnika.

Palestinci zdaj bežijo še iz Rafe. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Palestinci zdaj bežijo še iz Rafe. FOTO: Hatem Khaled/Reuters

ZDA so v odzivu ponovile, da mora Izrael storiti vse, da bi preprečil žrtve med civilisti. Obenem skupaj z izraelskimi partnerji preučujejo, kaj natančno se je zgodilo, je javil State Department.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem napad ostro obsodil. »V Gazi ni varnega mesta. Ta groza se mora končati,« je v ponedeljek zapisal na omrežju X.

Da napad kaže na to, da v Gazi ni nikjer varno, je izpostavil tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Podobe iz napadenega taborišča je označil za grozljive, kažejo pa po njegovem mnenju na to, da Izrael ne spreminja načina vojskovanja.

Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths je izpostavil številna svarila pred civilnimi žrtvami, ki so spremljala izraelsko napoved napada na Rafo. »Posledice smo videli v sinočnjem popolnoma nesprejemljivem napadu,« je sporočil. »Imenovati to napaka, je sporočilo, ki ubitim, žalujočim in tistim, ki se trudijo reševati življenja, ne pomeni nič,« je dodal.

Napad je po več mestih po svetu sprožil proteste, ti so bili po navedbah Al Džazire med drugim v Barceloni, Istanbulu, New Yorku in Tunisu; kakih 10.000 ljudi pa se je v Parizu.

V Parizu je potekal protest France Palestine Solidarité. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
V Parizu je potekal protest France Palestine Solidarité. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Iz Rafe na jugu območja Gaze sicer danes že poročajo o novih izraelskih napadih. Reuters navaja, da so njihovi tanki po besedah očividcev dosegli središče mesta, UNRWA pa, da je v zadnjih treh tednih iz Rafe pobegnil milijon ljudi.

»Izraelski tanki so stacionirani na krožišču Al-Auda v središču mesta Rafa,« je za AFP povedala ena od prič v mestu. Prisotnost izraelskih tankov v središču mesta je potrdil tudi palestinski varnostni vir v Rafi, navaja AFP.

Medtem Španija, Norveška in Irska danes priznavajo Palestino. Španski premier Pedro Sánchez je ob tem poudaril, da priznanje ni uperjeno proti nikomur, še najmanj proti Izraelu, ter da pomeni kategorično zavrnitev Hamasa, ki nasprotuje rešitvi dveh držav. Izraelski zunanji minister Izrael Kac pa ga je ne glede na poudarek, da imajo Izrael za »prijateljsko državo«, ob tem obtožil spodbujanja h genocidu nad Judi.

Pirc Musar: Skrajni čas je za priznanje Palestine

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar je danes ocenila, da je skrajni čas, da Slovenija prizna palestinsko državo. Ob tem je izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da bo to tudi storila. Premier Robert Golob je namreč v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v DZ.

»Jaz sem od prvega dne, ko se je začel ta zadnji konflikt v Gazi, govorila o tem, da je Palestino potrebno priznati,« je danes ob obisku v Ribnici ocenila Pirc Musar. Dodala je, da je Palestino že priznalo 146 držav - danes so namreč to tudi uradno storile Norveška, Španija in Irska.

»Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi najbolj pomemben vidik tega,« je še menila predsednica. Dodala je, da priznanje palestinske države pomeni gesto, da si države, ki jo priznavajo zdaj, želijo rešitve konflikta v Gazi.

»To, kar se danes dogaja v Gazi, je seveda nedopustno,« je dodala Pirc Musar in ob tem izrazila željo, da bi »spoštovali vsaj humanitarno pravo«.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je po napovedi, da bo vlada DZ predlagala priznanje Palestine, izrazila pričakovanje, da bo DZ o tem odločil čim prej.

»Zadovoljna sem, da bo vlada zaključila proces in poslala sklep o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države v državni zbor. Pričakujem, da bo državni zbor v naslednjih dneh opravil zasedanje in tudi sprejel to pomembno odločitev,« je izjavila na novinarski konferenci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine