Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemški bundestag potrdil obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Lukas Barth/Reuters
FOTO: Lukas Barth/Reuters
Be. B., STA
10. 12. 2021 | 07:25
10. 12. 2021 | 15:01
16:15

14.36 NIJZ predstavil delovanje epidemiološkega klicnega centra

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so medijem danes predstavili delovanje klicnega centra za epidemiološko poizvedovanje, kjer poteka anketiranje potrjeno okuženih s koronavirusom in iskanje njihovih stikov. Kljub postopnemu izboljševanju epidemiološke slike klicnemu centru dela ne zmanjka. V primeru 3000 dnevno potrjenih okužb klicni center skupaj uspe priklicati približno 60 odstotkov okuženih.

Epidemiološko poizvedovanje okuženih s koronavirusom in njihovih tesnih stikov NIJZ opravlja na treh ravneh, je pojasnila vodja klicnega centra na drugi ravni epidemiologinja Sanja Vuzem. Na prvem nivoju poteka epidemiološko poizvedovanje oziroma anketiranje visoko rizičnih stikov potrjeno okuženih oseb, ki ga opravlja zunanje podjetje City Connect. Podjetje skupaj zagotavlja 120 oseb, ki lahko dnevno anketirajo približno 1200 ljudi.

Klicni center na drugem nivoju, ki so ga danes obiskali mediji, je organiziran v zabojnikih ob stavbi NIJZ. Epidemiološka služba NIJZ tam koordinira obstoječo ekipo študentov medicine in sanitarnih inženirjev, ki nudijo strokovno podporo poizvedovalcem na prvem nivoju in prevzemajo obravnavo kompleksnejših primerov s prvega nivoja. Vsak dan delo opravlja do 22 ljudi.

Klice sprejemajo prek računalniške aplikacije. V okviru delovanja klicnega centra zaposleni kličejo potrjeno okužene osebe in njihove kontakte. Okužene ob klicu povprašajo, koliko in s kom so bili v stiku, in jih seznanijo z navodili glede izolacije. Na podlagi odgovorov opredelijo tudi nizkorizične ali visokorizične kontakte, slednje, če ne sodijo med izjeme, napotijo v karanteno. Epidemiološko poizvedovanje poteka pri osebah, pri katerih je bila okužba s koronavirusom potrjena pred največ 48 urami. Če jim osebe zaradi lastne obremenitve ali ker se ne javlja na telefonske klice ne uspe priklicati, ji navodila o izolaciji pošljejo po pošti.

Tretji nivo pa obsega območne enote NIJZ in njihove epidemiološke službe, kjer skrbijo za najtežje primere. Na območnih enotah je povprečno zaposlenih od tri do pet epidemiologov. 

13.52 Raziskava NIJZ kaže povečanje zavedanja o pomenu pogoja PCT

Najnovejša raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o vplivu pandemije covida-19 na življenje kaže, da se je med Slovenci povečalo zavedanje o pomenu pogoja PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) za zmanjševanje števila okužb s koronavirusom. Skoraj polovica anketiranih meni, da bi moralo biti cepljenje obvezno za starejše od 50 let.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Če je bila konec aprila dobra polovica anketiranih oseb mnenja, da bi morale biti vse dejavnosti oziroma storitve dostopne brez dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT, je bilo zdaj takih oseb le še 31 odstotkov, kar je najmanj doslej. Podpora izpolnjevanju pogoja PCT se je za vse dejavnosti v primerjavi s prejšnjo anketo zvišala, kar po navedbah avtorjev raziskave potrjuje povečanje zavedanja o pomenu pogoja PCT pri vseh starostnih skupinah in je verjetno povezana tudi s slabšanjem epidemiološke situacije v Sloveniji. Več kot polovica anketiranih oseb podpira izpolnjevanje (62,8 odstotka) in preverjanje (58,9 odstotka) pogoja PCT na delovnem mestu, kar predstavlja najvišjo podporo v zadnjih treh izvedbah raziskave. Anketirance, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, so spraševali tudi o tem, ali so že kdaj uporabili potrdilo PCT neke druge oseb. Da so to že kdaj uporabili, je poročalo 28,3 odstotka teh anketirancev, osem odstotkov anketirancev pa potrdilo PCT druge osebe uporablja pogosto ali vsakodnevno. Največ takšnih je starih od 18 do 29 let.

13.34 Češka uvaja obvezno cepljenje za starejše od 60 let

Odhajajoča češka vlada premiera Andreja Babiša se poslavlja z uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse prebivalce, stare 60 let in več. Odlok, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, je bil v uradnem listu objavljen danes, cepljenje pa bo obvezno od 1. marca prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija DPA.  Obenem Češka uvaja obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, za študente medicine, policiste, gasilce in vojake.

Ali bo odlok obveljal, je sicer še vprašanje, saj so predstavniki prihajajoče vlade, ki jo sestavlja pet liberalnih in konservativnih strank, jasno izrekla proti tovrstni obveznosti. Prihodnji minister za zdravje Vlastimil Valek, ki bo imel možnost odlok preklicati, ga je označil kot »korak v temo«. Predaja poslov s starega na novi kabinet naj bi sicer potekala še ta mesec. Na Češkem proti covidu-19 ni polno cepljenih še skoraj pol milijona ljudi, starih 60 let in več, piše DPA. Polno cepljenih je sicer 83 odstotkov starejših od 60 let. V domovih za starejše ter v zdravstveni oskrbi in negi je cepljenih le 65 odstotkov zaposlenih.

12.52  Nemški bundestag potrdil obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

Spodnji dom nemškega parlamenta je danes potrdil predlog zakona, ki za zdravstvene delavce uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19, poročajo nemški mediji. V Nemčiji je sicer vse glasnejša razprava o uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle, čemur je med drugim naklonjen novi kancler Olaf Scholz. Za prvi korak v tej smeri, za zdaj za zaposlene v ustanovah, kjer skrbijo za pomoči potrebne ljudi, kot so bolnišnice in zdravstveni domovi ter domovi za starejše, je danes glasovala velika večina poslancev. Cepljenje bo zanje obvezno od sredine marca prihodnje leto oziroma do takrat imajo čas, da dokažejo, da so ali cepljeni ali pa so covid-19 preboleli.

Zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, naj bi predlog zakona, ki ga je pripravila nova vladna koalicija socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDP), odobril še danes na izredni seji. Za podobno ukrepanje so se med drugim že odločile Francija, Italija, Velika Britanija in Grčija. »Pandemija je misija za vse nas – to ni trenutek za strankarsko politiko,« je v nagovoru poslancem poudaril novi zdravstveni minister Karl Lauterbach in pozval k podpori zakonu s celotnega političnega spektra. Kot je še dejal, se borijo za to, da bi se Nemčija iz četrtega vala pandemije izvila do konca meseca, tako da bodo lahko ljudje za praznike obiskali svoje najbližje.

11.09  Uvoz in izvoz oktobra na najvišjih ravneh za ta mesec v zadnjih desetih letih

Slovenija je oktobra izvozila za 3,6 milijarde evrov blaga, kar je 14,2 odstotka več kot oktobra lani. Uvoz je dosegel štiri milijarde evrov in je bil na letni ravni višji za 35,7 odstotka, je sporočil državni statistični urad. Vrednosti tako izvoza kot uvoza blaga sta bili v letošnjem oktobru višji od vseh oktobrskih vrednosti v zadnjih desetih letih. Glede na oktober 2019, torej pred izbruhom pandemije covida-19, je bil izvoz blaga v desetem letošnjem mesecu višji za 16,9 odstotka, uvoz pa za 26 odstotkov. Tudi vse druge mesečne vrednosti izvoza in uvoza blaga v letošnjem letu do zdaj so bile višje od primerljivih mesečnih vrednosti v 2019, izjema je bil le uvoz blaga v januarju, so dodali na statističnem uradu.

10.16  Slovaška kljub naraščanju okužb sprošča omejitvene ukrepe

Slovaška kljub naraščanju okužb z novim koronavirusom sprošča ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Tisti, ki so cepljeni proti tej bolezni ali so jo preboleli, lahko od danes znova obiskujejo trgovine, smučišča in cerkve. Slovaški gospodarski minister Richard Sulik je v sredo ob napovedi sproščanja ukrepov sporočil, da »za cepljene in prebolevnike odpiramo vse trgovine«. Pri tem velja omejitev glede zasedenosti, kar velja tudi za frizerske salone, fitnes centre, smučišča in cerkve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sulik je povedal še, da restavracije ostajajo zaprte za vse. Dovoljen je sicer prevzem obrokov za s seboj.

Hotele bodo medtem 25. decembra odprli za tiste, ki so cepljeni proti covidu. V sobah bodo lahko skupaj zgolj člani istega gospodinjstva. »Epidemiološke razmere so še vedno zelo resne, a jih imamo pod nadzorom,« je medtem dejal zdravstveni minister Vladimir Lengvarsky. »Odpiranje trgovin je relativno tvegan korak z epidemiološkega vidika, a je namenjen pomiritvi ljudi,« je še povedal. Slovaška javnost je bila namreč kritična do vladnih ukrepov, saj da ne morejo po nakupih pred božičnimi prazniki ali narediti načrtov za praznike.

09.38  V četrtek potrdili 1323 okužb, delež pozitivnih 26,2-odstoten

Ob 5050 PCR-testih so včeraj potrdili 1323 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 26,2-odstoten. Poleg tega so opravili še 58.631 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 23.929 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 1135, sedemdnevno povprečje pa 1507.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.237.522 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.166.877.

V bolnišnicah zdravijo 914 covidnih bolnikov, 244 na intenzivni negi; v četrtek je umrlo 19 bolnikov, kažejo podatki vlade, ki jih je objavila na twitter profilu.

09.21 Predsednik OKS poziva k nadaljevanju spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je pozval vse udeležence športnih aktivnosti k nadaljevanju spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, da bi šport ostal še naprej odprt. Po podatkih inšpektorata za šport namreč ugotavljajo, da se vedno ne spoštujejo vsi predpisani ukrepi, so sporočili iz OKS. »Športna sfera je doslej že večkrat pokazala, da zmore natančno, dosledno in disciplinirano slediti usmeritvam strokovnjakov na poti do zajezitve epidemije covida-19, zato vas pozivam, da ponovno stopimo skupaj, saj je za ohranitev možnosti športnega udejstvovanja ključna, da se vsi segmenti športa v teh razmerah obnašamo skrajno odgovorno,« je Gabrovec zapisal v pismu, ki ga je poslal OKS.

Po podatkih inšpektorata za šport so pri nespoštovanju ukrepov problematične športne prireditve s prisotnostjo gledalcev. »Bolj ko se premikamo po tekmovalnih sistemih navzdol na tekmovanja nižje ravni, večkrat je bilo zaznano neupoštevanje predpisanih ukrepov. Ob tem seveda tudi določene večje mednarodne prireditve niso bile izjema,« je navedel predsednik slovenskega olimpijskega gibanja.

08.27 Azijske borze zaradi omikrona in ameriške inflacije v rdečem

Tečaji delnic na azijskih borzah so se danes obarvali rdeče. Gibanja so tako sledila tistim iz četrtka na newyorških borzah. Slaba volja vlagateljev je v prvi vrsti posledica tveganj, ki jih predstavlja širjenje koronavirusne različice omikron v Evropi in ZDA pa tudi verjetnega zaostrovanja denarne politike v ZDA.

07.20 Omikron bi se lahko v Angliji razširil hitreje kot v Južni Afriki

Primeri različice omikron bi se lahko širili še hitreje v Angliji kot v Južni Afriki, je dejal višji znanstveni svetovalec John Edmunds, ki je opozoril, da je ta različica »zelo huda ovira« za upanje, da bi pandemijo spravili pod nadzor, piše britanski Guardian. Profesor Edmunds, epidemiolog na londonski šoli za higieno in tropsko medicino ter član vladne znanstvene svetovalne skupine za nujne primere (Sage), je dejal, da ukrepi načrta B, ki jih je napovedal premier, »absolutno niso pretirana reakcija«, tudi če se je okužba s to različico izkazala za blažje od trenutne prevladujoče različice. Edmunds je na spletnem seminarju Royal Society of Medicine v četrtek povedal, da je »zelo verjetno« v skupnosti veliko več primerov okužbe z različico omikron, kot jih je potrdilo testiranje, in da naj bi se številke v prihodnjih tednih povečale. Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost je v četrtek odkrila nadaljnjih 249 primerov omikrona, kar je skoraj dvakrat več, kot je bilo objavljeno dan prej, s čimer je skupno število v Združenem kraljestvu naraslo na 817.

image_alt
Konec zabave za Borisa Johnsona

07.00  Singapur poroča o prvem primeru lokalnega prenosa omikrona

Singapur je odkril svoj prvi lokalno prenesen primer različice omikron pri članu osebja na letališču mestne države, so sporočile oblasti v četrtek in opozorile, da bo verjetno odkritih še več primerov, poroča Guardian. 24-letna Singapurka, ki dela kot serviserka na letališču, je »morda komunicirala s tranzitnimi potniki iz držav, ki jih je prizadel omikron«, je v izjavi zapisalo ministrstvo za zdravje, navaja Reuters. Preliminarno je bila pozitivna na testiranju za omikron, ki je del rutinskega testiranja za delavce na prvi liniji, je zapisano, sicer pa je polno cepljena in asimptomatska. Drugi primer omikrona, o katerem so poročali v torek, je bil popotnik iz Nemčije. Oba posameznika sta prejela tudi poživitvene odmerke cepiva, so sporočili z ministrstva za zdravje. V Singapurju, ki je bil po prvem valu sicer ena od najuspešnejših držav pri obvladovanju pandemije, so precepili 96 odstotkov svoje upravičene populacije, oblasti pa pozivajo javnost k cepljenju s poživitvenim odmerkom, predvsem zaradi omikrona.

FOTO: Stephane Mahe/Reuters
FOTO: Stephane Mahe/Reuters

06.40 V ZDA odobrili poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva za 16- in 17-letnike

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek odobrila izredno uporabo poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/Biontech pri najstnikih, starih 16 in 17 let. Za starejše je poživitveni odmerek že odobren. Nekaj ur kasneje je enak korak naredil tudi Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Odločitev je bila sprejeta, potem ko je Pfizer poročal, da poživiteni odmerek skupaj s prejšnjimi nudi zaščito tudi pred različico koronavirusa omikron. »Cepljenje in poživitveni odmerek ostajata skupaj z drugimi preventivnimi ukrepi, kot so nošenje mask ter izogibanje večjim množicam in slabo prezračenim prostorom, najboljši način za boj proti covidu-19,« je dejala vršilka dolžnosti komisarke FDA Janet Woodcock.

FOTO: Rodger Bosch/AFP
FOTO: Rodger Bosch/AFP

FDA je sklenila, da koristi poživitvenega odmerka v času, ko število okužbe s koronavirusom spet narašča, odtehtajo morebitna tveganja za izjemno redke stranske učinke. Podobno je menila tudi direktorica CDC Rochelle Walensky. S cepivom, ki ga je Pfizer razvil skupaj s podjetjem Biontech, v ZDA že cepijo tudi otroke, starejše od pet let. Doslej so jih cepili okrog pet milijonov. V ZDA so doslej z dvema odmerkoma Pfizerja in Moderne ter enim odmerkom Johnson & Johnsona cepili okrog 200 milijonov ljudi, od tega skoraj pet milijonov, starih 16 in 17 let.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine