Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V zadnjih 30 letih je število žiraf upadlo za neverjetnih 40 odstotkov

Svetovni dan žiraf je priložnost za zbiranje podpore, ozaveščanje in spoznavanje izzivov, s katerimi se žirafe zaradi človeka srečujejo v naravnem okolju. 
Žirafe v Južni Koreji se sladkajo v poletni vročini. FOTO: AP
Žirafe v Južni Koreji se sladkajo v poletni vročini. FOTO: AP
S. S.
21. 6. 2018 | 12:06
21. 6. 2018 | 14:14
2:46
Danes ni le prvi poletni dan, je tudi svetovni dan živali z najdaljšim vratom. Žirafe so najvišje živali na kopnem, med vsemi živalmi imajo najdaljši vrat, največje vidno polje in so največji rastlinski opraševalci. Ob rojstvu tehtajo 68 kilogramov in v višino merijo 182 centimetrov. Odrasle tečejo s hitrostjo do 56 kilometrov na uro, vsak dan pojedo do 66 kilogramov hrane, njihov vrat je dolg do 1,8 metra, jezik pa do 46 centimetrov. Odrasel samec je lahko visok okoli pet metrov, v povprečju tehtajo več kot tono, živijo od 20 do 30 let. Spijo pa manj kot dve uri na dan, so navedli v Živalskem vrtu Ljubljana. 

V zadnjih 30 letih je število žiraf upadlo za neverjetnih 40 odstotkov, na rdečem seznamu ogroženih vrst je žirafa uvrščena med ranljivo vrsto, saj v vsej Afriki živi manj kot 100.000 žiraf. Njihovo število se zmanjšuje zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe. 

»Leta 2018 je svetovni dan žiraf posvečen akciji Twiga III, ki je že tretja akcija premestitve rothschildske podvrste žirafe v Ugandi. Prva akcija Twiga I je leta 2016 potekala v nacionalnem parku v Ugandi, kjer je živelo kar tri četrtine populacije te podvrste. A so odkrili nahajališča nafte, zaradi katere je bila populacija žiraf dodatno ogrožena. Takrat je Organizacija za ohranjanje žiraf (GCF) ustanovila nove populacije te podvrste na novih območjih v Ugandi, povečala njihovo število in jim tako zagotovila dolgoročno preživetje v naravi,« so poudarili v ZOO Ljubljana, kjer gojijo ravno to podvrsto. 

Iz 1100 rotshildskih žiraf se je njihova številčnost povečala na okoli 2645 osebkov, večinoma v Ugandi. Tam živijo štiri ločene populacije teh žiraf v nacionalnih parkih. Ti so Murchisonovi slapovi, dolina Kidepo in ob jezeru Mburo. V narodnem parku Kidepo živi le 35 žiraf, te so se razmnožile iz prvotnih treh, ki so jih v devetdesetih letih naselili v to okolje. Danes je treba pripeljati nove živali za okrepitev te populacije.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine