Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Črna gora na rdečem seznamu, Hrvaška ostaja na rumenem

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
EU odločitev o seznamu, ki ga osvežuje približno vsakih 14 dni, sprejme ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah, vključno z ukrepom ohranjanja fizične razdalje, ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov. FOTO: Jure Eržen/Delo
EU odločitev o seznamu, ki ga osvežuje približno vsakih 14 dni, sprejme ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah, vključno z ukrepom ohranjanja fizične razdalje, ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vojko Urbančič, Maja Prijatelj Videmšek, STA
16. 7. 2020 | 07:52
16. 7. 2020 | 22:53
30:43


22.44 Vlada na rdeči seznam dodala Črno goro, Hrvaška ostaja na rumenem

Vlada je sprejela spremembe uvrstitve držav na sezname glede na njihovo epidemiološko stanje. Med drugim je s 17. julijem na rdeči seznam uvrstila Črno goro in Luksemburg, na zelenega med drugim Poljsko in Združeno kraljestvo, Hrvaška pa ostaja na rumenem seznamu, so sporočili z vlade po današnji dopisni seji. Vlada se je danes seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

19.26 Svet ZN za človekove pravice poziva k pravičnem odgovoru na pandemijo

Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes pozval države k odgovornemu in pravičnemu odgovoru na pandemijo covida-19 in druge zdravstvene izzive. Cepivo proti covidu-19 pa bi moralo veljati za globalno skupno dobro in biti na voljo vsem, je prepričan svet ZN. V resoluciji, ki sta jo kljub kritikam podprli tudi Kitajska in Rusija, je svet ZN poudaril osrednjo vlogo držav v odgovarjanju na pandemijo in druge zdravstvene izzive. Besedilo izpostavlja družbeno-gospodarske posledice tovrstnih kriz, tako med drugim opozarja na vpliv na trajnostni razvoj in človekove pravice. Besedilo, ki so ga podprle številne države, so sprejeli brez glasovanja, je bilo pa vseeno deležno precej kritike, med drugim tudi s stani Evropske unije, češ da je bilo predstavljeno prehitro v zadnjem trenutku in da ni dovolj obsežno.

18.39 Podjetje RSteam bo za aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi dobilo 4026 evrov

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavnikom podjetja RSteam Primožem Cigojem podpisal pogodbo za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom za operacijska sistema iOS in Android, ki temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App. Pogodba je vredna 4026 evrov z DDV.

Ministrstvo za javno upravo je 12. julija objavilo poziv za oddajo ponudbe po evidenčnem postopku javnega naročanja za prilagoditev mobilne aplikacije za operacijska sistema iOS in Android, ki temelji na t. i. nemški aplikaciji Corona-Warn-App, ter razvoj grafičnega vmesnika za povezavo na zaledni sistem opozorilnega sistema za covid-19.

Do 15. julija se je na poziv odzvalo šest ponudnikov, od katerih dve ponudbi nista izpolnjevali razpisnega pogoja o ceni, saj sta presegli zgornjo mejo, ki je bila 40.000 evrov brez DDV. Ostale so še ponudbe podjetij Net informatika, Comtrade CDS, Informacijsko tehnološkega centra in RSteam, ki je bil s ceno, ki je desetkrat nižja od zgornje meje, najcenejši ponudnik.

Aplikacija temelji na odprtokodni nemški rešitvi, prilagoditi bo treba njeno grafično podobo, narediti prevod in jo prilagoditi slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. S temi specifikacijami bodo seznanili tudi informacijsko pooblaščenko in jo prosili za mnenje ter morebitne dopolnitve, je pred dnevi pojasnil Koritnik. Tedaj je tudi dodal, da je Nemčija za razvoj aplikacije porabila več milijonov evrov, Slovenija pa bo za prilagoditev potrebovala največ 40.000 evrov.

Rok za izvedbo prilagoditve aplikacije je 1. avgust 2020.

18.04 V Severni Makedoniji manj kot 100 novih okužb s koronavirusom

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 94 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je osem ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Skupno se je v Severni Makedoniji z novim koronavirusom okužilo 8623 ljudi, od tega jih je 4603 ozdravelo, umrl pa je 401 bolnik. Trenutno je v državi aktivnih 3619 primerov okužbe z novim koronavirusom.

V Črni gori so v zadnjih 24 urah potrdili 60 novih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 so potrdili še eno smrt. Kot so še sporočili s črnogorskega inštituta za javno zdravje, so v zadnjem dnevu opravili 477 testov. Največ novih okužb so potrdili v Podgorici, 24, sledita Nikšić z 12 in Tivat s šestimi novimi okužbami. V Črni gori je trenutno 1582 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

17.38 V Srbiji še 383 okužb z novim koronavirusom, 13 bolnikov umrlo

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 383 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval še 13 življenj, skupno 442, je danes sporočila srbska premierka Ana Brnabić, ki je ocenila, da je za državo izjemno težek dan.

Po njenih besedah so zadnji dan izvedli 9183 testov, kar je največ doslej v enem dnevu in potrdili 383 okužb, skupno 19.717. Na ventilatorjih je 177 bolnikov od skupno 4662, kolikor jih je v bolnišnicah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Daleč največ okuženih je v Beogradu, kjer so zadnja dva dneva zabeležili porast okužb, nestabilne razmere pa so v Kraljevu, je dodala. Opozorila je tudi na naraščanje okužb v Novem Sadu, a kot opogumljajoče izpostavila, da se umirjajo razmere v Šapcu in Novem Pazarju.

Na novinarski konferenci se je dotaknila tudi protestov zaradi nezadovoljstva nad ukrepanjem vlade med epidemijo covida-19 po državi, češ da je porast okužb »nedvomno posledica protestov zaradi neodgovornega obnašanja protestnikov«, saj da se slabšajo trendi v mestih, kjer so potekali.

16.51 Vlada bo z odlokoma povečala učinkovitost vročanja in nadzora karantenskih odločb

Vlada pripravlja odloka, s katerima bo optimizirala izdajanje in vročanje karantenskih odločb, tako tistih na meji zaradi vstopa iz koronsko tveganih območij kot tistih, ki jih ministrstvo izda na podlagi epidemiološke preiskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je danes na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Po njegovih besedah je vlada na današnji seji opravila poglobljeno razpravo o ukrepih, s katerimi bi optimizirala tako vročanje kot nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb.

Špela Horjak, namestnica vladnega govorca, ki je predstavila ugotovitve Zdravstvenega inšpektorata, pa je poudarila, da se razmere v zvezi z okužbami umirjajo, saj se ljudje zavedajo pomena izvajanja ukrepov in karantenskih odločb.

Zdravstveni inšpektorat je sporočil, da je bilo v sredo opravljenih 380 od skupno 4527 nadzorov spoštovanja karantenskih odločb. Od tega je bilo 344 oseb takšnih, ki so spoštovale odločbo in so se nahajale na naslovu, ki so ga navedli kot lokacijo za prestajanje karantene. V 16 primerih oseba ni bila prisotna na mestu, ki je bilo določeno za prestajanje karantene, ni pa bilo niti enega primera, ko dostop do zemljišča ne bi bil mogoč.

»V 12 primerih so osebe še vedno navedle napačen oziroma lažen naslov, vendar je spodbuden tudi podatek, da le v enem primeru oseba ni odprla vrat. V sedmih primerih v večstanovanjskih objektih oseb ni bilo moč najti. Tudi ta številka se zmanjšuje,« je poudarila Horjakova in dejala, da spoštovanje karantenskih odločb krepi in izboljšuje, država s tem dobiva novo varovalko, da bo poletnem valu število okužb čim hitreje in učinkoviteje znižala.

16.21 EU je Srbijo in Črno goro umaknila s seznama epidemiološko varnih tretjih držav

Članice EU so s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, za katere se lahko odpravi omejitve nebistvenih potovanj v unijo, umaknile Srbijo in Črno goro, sicer pa na njem ostaja preostalih trinajst držav, ki so jih nanj uvrstile konec junija. Ob tej prvi osvežitvi so torej seznam skrčile, niso pa nanj uvrstile nobene nove države.

Med državami, ki ostajajo na seznamu epidemiološko varnih tretjih držav, so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija, Urugvaj in pod pogojem vzajemnosti tudi Kitajska. Gre sicer za priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengna. To priporočilo ni pravno zavezujoče, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je v rokah posamezne države.

15.49 Štiri bolnišnice bodo na negovalnih oddelkih sprejemale okužene oskrbovance iz domov za starejše

V UKC Ljubljana in Maribor ter v bolnišnicah Novo mesto in Nova Gorica so vzpostavili oddelke, kamor bodo iz socialno-varstvenih zavodov začasno nameščali oskrbovance, okužene z novim koronavirusom, ki pa niso zboleli za covidom-19. Na tovrstnih oddelkih so že začeli sprejemati oskrbovance iz domov.

Negovalni covid oddelki so namenjeni pomoči socialno-varstvenim zavodom. Na oddelke bodo začasno sprejeli tiste oskrbovance iz domov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, a niso zboleli, torej zaradi covida-19 ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, je v današnji izjavi medijem povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jerneja Farkaš Lainščak.

S tem bodo omogočili domovom, kjer bodo okužbe, da se bodo lahko organizirali in vzpostavili izolacijske cone, torej sivo cono za sume na okužbo in rdečo za potrjene okužbe. V bolnišnice bodo oskrbovance premestili za dva ali tri dni.

V omenjenih štirih bolnišnicah imajo na voljo za te oskrbovance 50 postelj. Po izbruhih okužbe v domovih za starejše občane so v šempetrski bolnišnici na negovalni oddelek sprejeli osem oskrbovancev iz vipavskega doma, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pa enega iz hrastniškega, je dejala Farkaš Lainščkova. Poleg tega se v UKC Maribor en oskrbovanec iz hrastniškega doma zdravi na infekcijskem oddelku.

Po potrebi bodo število postelj tudi povečevali, najprej verjetno znotraj teh štirih bolnišnic, nato pa še z vzpostavljanjem negovalnih covid oddelkov v drugih regionalnih bolnišnicah glede na lokacije izbruhov. 

15.13 Slovenski muzeji med izolacijo izgubili okrog 650.000 evrov

Slovenski muzeji in galerije so zaradi ukrepov ob koronavirusu izgubili okrog 650.000 evrov. Izpada prihodka ne bo mogoče nadomestiti, njihova prošnja za srečanje z ministrstvom za kulturo, na katerem bi tekla beseda o novi realnosti muzejev, ki ne bo brez digitalnih vsebin, in možnih oblikah financiranja, pa po več tednih nima odgovora.

Tako je za STA pojasnila predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana. Muzeji so zato, kot je povedala, vzeli vajeti v svoje roke, se povezujejo, si med seboj pomagajo. Ljubljanski muzeji so se na primer povezali z enotno vstopnico. »Na srečo se obiskovalci vračajo, veliko je tudi tujih obiskovalcev. Izpada dohodka sicer ne bomo mogli nadomestiti, smo pa optimistični za prihodnost. V virtualnem svetu smo se muzeji dobro znašli, neke razlike med muzeji so, vendar pa je potrebno reči, da smo iz nič naredili veliko,« je ocenila.

Po oceni predsednice skupnosti je sicer odnos odločevalcev do obiska muzejev in galerij v tem času »več kot smešen«. »Kako lahko nekdo na uradnem položaju obisk muzeja uvrsti v bolj nevarno skupino kot pa obisk nakupovalnega centra? To je, blago rečeno, neumnost in odraža nepoznavanje dela muzejev, kar lahko po mojem mnenju pripišemo temu, da odločevalci že dolgo niso obiskali nobenega muzeja,« meni Berberih Slana.

Izgubo slovenskih muzejev in galerij so v Skupnosti muzejev Slovenije izračunali na podlagi anket, ki so ju izpeljali sredi in po karanteni. 

15.09 EU želi okrepiti Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni

Ministri EU za zdravje so se danes na neformalnem zasedanju v Berlinu zavzeli za okrepitev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Slovenski minister Tomaž Gantar je po srečanju izrazil veselje nad enotnim stališčem, da je treba poskrbeti za ta center in zanj zagotoviti dodatna finančna sredstva.

ECDC je treba razviti v mednarodno telo za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je poudaril gostitelj, nemški minister za zdravje Jens Spahn. ECDC je po njegovih besedah »evropski« Inštitut Roberta Kocha, ki je sicer agencija nemške zvezne vlade za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Evropska komisija je sicer v sredo predstavila niz ukrepov, s katerimi želi okrepiti pripravljenost na drugi val pandemije covida-19 ter preprečiti vnovično vsesplošno ohromitev javnega življenja in gospodarstva v EU. Članice je pozvala k stresnim testom, natančni oceni potreb ter zmanjšanju tveganj, ki jih prinaša sočasen pojav covida-19 in sezonske gripe. 

14.51 Odprtje šol med pandemijo na Švedskem ni prispevalo k večji okuženosti šolarjev

Stopnja okuženosti z novim koronavirusom med učenci na Švedskem, kjer so šole med pandemijo covida-19 ostale odprte, ni bila nič višja kot na sosednjem Finskem, kjer so šole začasno zaprli, sta v skupnem poročilu zapisali agenciji za javno zdravje obeh držav.

Kot sta navedli po poročanju tiskovne agencije Reuters, so na Švedskem med 24. februarjem in 14. junijem pri otrocih, starih od enega do 19 let, potrdili 1124 okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da se je okužilo okoli 0,05 odstotka otrok v tej starostni skupini. Na Finskem so v tem obdobju potrdili 584 okužb pri otrocih v tej starostni skupini, kar je prav tako okoli 0,05 odstotka vseh finskih otrok.

Švedska, ki je uvedla blažje ukrepe v boju proti novemu koronavirusu od drugih držav in pri tem računala na odgovornost državljanov pri spoštovanju fizične distance in higienskih ukrepov, se sooča s kritikami, da se igra z življenji svojih državljanov.
Kljub kritikam švedska agencija za javno zdravje vztraja, da je njen pristop vzdržen na dolgi rok, drastične kratkoročne ukrepe pa je zavrnila kot preveč neučinkovite, da bi upravičila njihov vpliv na družbo.

14.32 Univerze se pripravljajo na različne scenarije pedagoškega procesa jeseni

Univerze za novo študijsko leto pripravljajo različne scenarije poučevanja, odvisno od epidemioloških razmer. Že zdaj je jasno, da bo vsaj del študijskega procesa potekal v virtualnem okolju, kar pomeni, da bo treba takšno delo tudi zakonsko določiti. Ob tem je slišati tudi pozive po ohranitvi visokošolskega študijskega procesa v živo.

Epidemija covida-19 je zaznamovala letošnjo generacijo študentov, ki se je morala tako rekoč čez noč spopasti z učenjem na daljavo. V času izrednih razmer je izvajanje študijskega procesa na daljavo na vseh slovenskih univerzah po mnenju rektorske konference potekalo uspešno in brez večjih težav ter se ni zatikalo.

Predsednik rektorske konference in rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je dejal, da je težko govoriti o tem, na kakšen način bodo začeli študijsko leto 2020/21, vsekakor si na univerzi želijo osebnega stika s študenti. Še posebej pomembno je, da bi na takšen način na fakultetah sprejeli bruce. Zagotovo bodo, tako kot doslej, na mariborski univerzi upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter ukrepe vlade.

Tudi na ljubljanski univerzi ves čas spremljajo epidemiološke razmere v Sloveniji in tujini, prav tako priporočila pristojnih institucij. »V skladu z njihovimi priporočili bomo tudi v prihodnje sprejemali odločitve glede izvedbe študija. Za novo študijsko leto načrtujemo klasično izvedbo študija ob upoštevanju varnostnih ukrepov, v primeru slabih epidemioloških razmer pa smo pripravljeni tudi na spletno izvedbo,« je za STA poudaril rektor ljubljanske univerze Igor Papič. Ob tem je izpostavil nujnost ureditve zakonskega definiranja pedagoškega dela v virtualnem okolju.

Na različne scenarije pedagoškega procesa ob morebitnem novem valu epidemije covida-19 jeseni se pripravljajo tudi na primorski univerzi. »S pripravami bomo predvidoma končali do 1. avgusta, ko bomo o načinu izvajanja kontaktnih ur v jesenskem semestru obvestili tudi študente. Trenutno kaže, da bodo vsaj del študijskega procesa primorani izvajati v virtualnem okolju,« je  sporočila Alenka Paulin iz službe za komuniciranje primorske univerze.

14.30 Vlada bo povečala učinkovitost vročanja karantenskih odločb

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dejal, da bo vlada z odlokoma povečala učinkovitost vročanja in nadzora karantenskih odločb. 

14.07 Aplikacijo za sledenje okužb bi si prostovoljno namestila le dobra četrtina prebivalstva

Verjetnost prostovoljne namestitve aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom s strani oseb brez okužbe ali odrejene karantene je ocenjena na kvečjemu 27 odstotkov prebivalstva, je pokazala posebna izdaja Valiconove raziskave #Novanormalnost. Glavna zadržka sta nezaupanje v zagotovila predstavnikov vlade in dvom v uspešnost.

13. 55 Italija razširila seznam držav z zaprtimi mejami

Italija je meje zaprla še za potnike iz Srbije, Črne gore in Kosova, je danes na Twitterju sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Na seznamu je zdaj 16 držav, kjer je tveganje za širjenje novega koronavirusa zelo visoko.

Italija je že pred enim tednom zaprla meje za 13 držav, med drugim za BiH, Severno Makedonijo, Bangladeš, Brazilijo, Čile, Moldavijo in Peru. Na meji ustavljajo ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v teh državah ali pa so jih prečkali, navaja italijansko ministrstvo za zdravje. Ukinili so tudi neposredne in posredne letalske povezave s temi državami.

13.50 V Franciji obvezne maske v zaprtih prostorih

Od prihodnjega tedna bo tudi v Franciji obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, je sporočil novi francoski premier Jean Castex. Kot je pojasnil v nagovoru v francoskem senatu, bodo tako maske obvezne v trgovinah, morda pa tudi na delovnih mestih, kamor javnost nima dostopa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Castex je senatorjem še dejal, da se razmere v zvezi z novim koronavirusom v Franciji na splošno razvijajo pozitivno. Je pa nekaj žarišč, zaradi katerih je potrebna večja previdnost. Izpostavil je čezmorsko ozemlje Francoska Gvajana v Južni Ameriki.

Francija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni 19 hudo prizadela. Za covidom-19 je umrlo več kot 30.0000 ljudi. Med 17. marcem in 11. majem so v državi veljali strogi ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa.

13.15 Žalna slovesnost za žrtve covida-19

V Madridu so se danes z veliko žalno slovesnostjo poslovili od več kot 28.400 rojakov, ki so umrli v pandemiji covida-19. Španski kralj Felipe VI. je na trgu pred kraljevo palačopočastil spomin na vse smrtne žrtve pandemije v državi ter se zahvalil vsem, ki se še naprej borijo proti bolezni.

Na trg Armeria pred kraljevo palačo je prišlo okoli 400 ljudi, ki so na primerno oddaljenih stolih sedeli v koncentričnih krogih okoli ognja. Udeleženci slovesnosti so nosili črne zaščitne maske, okoli ognja pa so, številni s solzami v očeh, polagali bele vrtnice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovesnosti so se poleg članov španske kraljeve družine udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in španski premier Pedro Sanchez. Med udeleženci sta bila tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen se je z belo vrtnico poklonila žrtvam covida v Španiji.  FOTO: Juanjo Martin/AFP
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen se je z belo vrtnico poklonila žrtvam covida v Španiji.  FOTO: Juanjo Martin/AFP


11.50 Še šest okužb v Hrastniku

Okužbe z novim koronavirusom so včeraj potrdili v 12 občinah, samo v Hrastniku šest, od tega sta dva oskrbovanca doma starejših, ena zaposlena v omenjenem domu in en občan. To pomeni, da je v tej občini že 23 aktivno okuženih ljudi, od tega deset v domu starejših, pet oskrbovancev in pet zaposlenih, je povedal župan Marko Funkl.

Po dva nova primera so odkrili v Ljubljani in Ajdovščini, po enega pa v občinah Kranj, Dravograd, Šentjur, Brezovica, Zagorje ob Savi, Krško, Ivančna Gorica, Cerkvenjak in Radenci.

11.10 V času pandemije se je odvisnost od migrantskega dela še povečala

Koronavirusna kriza je osvetlila pomen bistvenih delavcev, med katerimi so mnogi begunci in migranti, pri spopadanju s pandemijo covida-19 v Evropi, poudarjajo pri Slovenski karitas. Javnost želijo na pomen delavcev migrantov za družbo opozoriti tudi z današnjo akcijo 24 ur brez, ki poteka na socialnih omrežjih 11 organizacij Karitas v Evropi.

Nedavna študija Evropske komisije je pokazala, da je 13 odstotkov delavcev v teh pomembnih sektorjih tujcev, mnogi od njih prihajajo iz držav zunaj Evrope. V času pandemije se je odvisnost Evrope od migrantskega dela še povečala.

10.50 V Indiji milijon okužb

V Indiji so potrdili že skoraj milijon primerov okužbe z novim koronavirusom in še naprej zaskrbljujoče hitro naraščajo. V 1,3-milijardni, drugi najbolj obljudeni državi na svetu, tako zadnje tedne na pobudo regionalnih vlad znova uvajajo karantene in ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V revni državi Bihar na severu Indije so danes za 14 dni znova uvedli karanteno, poroča AFP. Bangalore v južni državi Karnataka je enak ukrep za teden dni sprejelo v sredo. Majhna obalna zvezna država Goa, priljubljena med turisti, bo prav tako danes uvedla tridnevno karanteno in nočno policijsko uro do 10. avgusta. Oblasti izpostavljajo, da preveč ljudi ne spoštuje ukrepov in da se še naprej udeležujejo zabav.

V Indiji je covid-19 doslej zahteval 24.915 življenj, potrdili so 968.876 primerov okužbe. Skoraj pet dni ta teden poročajo o največjem dnevnem številu okužb; ta znaša od 27.000 do 29.000 primerov, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

10.27 V Sloveniji včeraj 19 novih okužb

Do včeraj ob 24. uri so na območju Slovenije evidentirali 19 novih okužb. Opravili so 1032 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 18 obolelih, eden med njimi na intenzivni negi. Umrlih ali odpuščenih iz bolnišnic ni bilo.

9.20 Vrhunec epidemije v Latinski Ameriki šele naslednji mesec

V Latinski Ameriki so do srede potrdili več kot 150.000 smrti zaradi novega koronavirusa, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki opozarja, da je vrhunec epidemije v tem delu sveta pričakovati naslednji mesec.

V Braziliji, ki je v pandemiji covida-19 daleč najbolj prizadeta država v Latinski Ameriki, po številu smrti pa je na drugem mestu za ZDA, se je z novim koronavirusom okužilo skoraj dva milijona ljudi, več kot 75.000 jih je umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Strokovnjaki ocenjujejo, da so dejanske številke v državi z 210 milijoni prebivalcev bistveno višje, predvsem zaradi pomanjkanja testiranj.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z novim koronavirusom, je sporočil, da se je ponovno testiral in da je bil test tudi tokrat pozitiven. Kot je sporočil na svojem Twitter računu, se kljub temu počuti dobro.

9.15 Za testiranje mačk in psov ni zanimanja

Medtem ko je v nekaterih drugih državah zanimanje ljudi za to, ali so njihovi hišni ljubljenčki okuženi s covidom-19, veliko, lahko pri nas število testiranih živali preštejemo na prste ene roke, posledično pa do zdaj ni bilo potrjene niti ene okužbe.

Zato so o na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani dali navodilo ljudem, ki bi želeli testirati svojo žival, naj se napovejo na elektronski naslov KoronaVet.VF@vf.uni-lj.si, da se dogovorijo za termin.

Še vedno sicer velja, da se od domačih živali človek ne okuži, ker tak prenos do zdaj še ni bil dokazan, a previdnost kljub temu ni odveč, poudarja Nataša Tozon, predstojnica klinike za male živali na veterinarski fakulteti.

9.00 Pesimizem na azijskih borzah

Na azijskih borzah danes vlada pesimizem, čeprav je kitajska objavila podatke o gospodarski rasti, ki so presegli pričakovanja analitikov. V Tokiu je vlagatelje bolj pritegnila novica, da bo število okužb z novim koronavirusom v japonski prestolnici danes verjetno preseglo rekordno število.

Tokijski guverner Yuriko Koike je navedel, da v mestu danes pričakujejo več kot 280 primerov novih okužb s koronavirusom, kar bi bilo največ doslej. Iz Pekinga so medtem sporočili, da se je bruto domači proizvod (BDP) države med aprilom in junijem glede na enako obdobje lani okrepil za 3,2 odstotka, kar je precej nad pričakovanji. A še vedno gre za eno najpočasnejših rasti v zadnjih desetletjih.

Tudi v ZDA se je gospodarska dejavnost okrepila, a ostaja daleč pod ravnjo pred izbruhom pandemije koronavirusa sredi marca letos, ugotavlja ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed). Zaradi ponovnega odpiranja gospodarstva se je zasebna potrošnja junija nekoliko povečala, trgovina na drobno je narasla v vseh regijah. Prednjačila je prodaja avtomobilov, nadaljevala se je rast prodaje hrane in pijače.

7.33 Število umrlih v Argentini preseglo 2000

Tudi iz Argentine poročajo o rekordnem številu okuženih in umrlih v zadnjem dnevu. Evidentirali so 4.200 novh okužb, umrlo je 82 ljudi. S tem je število vseh umrlih od začetka pandemije seglo do števila 2050. Po uradnih podatkih je sicer doselej okužbo s koronavirusom premagalo 47.298 ljudi. Okužilo se jih je 111.160.

7.27 V Teksasu nov rekorden dan okužb s koronavirusom, v Kaliforniji umrlo 140 ljudi

Okužbe z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19 se še naprej širijo po zahodu in jugu ZDA, kjer se je do srede zvečer po podatkih univerze Johns Hopkins okužilo 3,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je 137.357. Kalifornija je v sredo poročala o 11.000 novih okužbah in 140 smrtih, Teksas pa o rekordnih 10.800 primerih okužb.

V ZDA sedaj že mesec dni naštevajo po okrog 60.000 okužb na dan. Deloma je to posledica okrepljenega testiranja. V New Yorku se na primer že mesec dni giblje okrog enega odstotka, v Kaliforniji pa je sedaj pozitivnih sedem odstotkov testov, v Los Angelesu deset odstotkov, na Floridi pa do 16 odstotkov in več, podobno pa je tudi v Teksasu.

7.14 Avgusta vrata odpirajo muzeji v londonski četrti South Kensington

Avgusta bodo po zaprtju zaradi epidemije novega koronavirusa vrata odprli trije od večjih londonski muzejev, ki se nahajajo v četrti South Kensington. Od 5. avgusta si bo mogoče ogledati zbirko Prirodoslovnega muzeja, dan kasneje bo vrata odprl Muzej Victorie in Alberta, 19. avgusta pa še Muzej znanosti.

Muzeji so novico o ponovnem odprtju naznanili na torkovi skupni novinarski konferenci. Londonski Prirodoslovni muzej je sicer najbolj znan po okostjih dinozavrov, ki jih hrani, Muzej znanosti po bogati zbirki na temo tehnologije in znanstvenih odkritij, medtem ko je Muzej Victorie Alberta osredotočen na umetnost in oblikovanje.

7.00 Na območju Slovenije v sredo 19 novih okužb s koronavirusom

Včeraj objavljeno število novih okužb z novim koronavirusom je bilo znova višje. Po podatkih vlade so jih v sredo do 24. ure evidentirali 19. Opravili so 1112 testiranj, hospitaliziranih je 16 ljudi, eden na intenzivni negi. Umrl ni nihče, enega bolnika so iz bolnišnice odpustili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine