Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Možnosti za evakuacijo Slovencev iz Sudana vsak dan manjše

Ministrstvo slovenskim državljanom v Sudanu svetuje, naj ostanejo v varnih prostorih in jih ne zapuščajo.
Večina drugih držav je svoje državljene že evakuiralo. FOTO: AFP
Večina drugih držav je svoje državljene že evakuiralo. FOTO: AFP
M. B., STA
25. 4. 2023 | 13:34
26. 4. 2023 | 11:04
4:37

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da iščejo »možnosti za evakuacijo slovenskih državljanov, ki se bodo odločili za odhod iz Sudana«. V stiku so s tremi skupinami, izmed katerih dve ne izkazujeta »interesa za evakuacijo, saj so po njihovem mnenju izven neposredne nevarnosti«. 

Dve skupini sta v Port Sudanu, ena pa skupina, ki je bila do danes v okolici Kartuma, je mogoče razbrati iz sporočila ministrstva. Države EU sicer izvajajo evakuacijske aktivnosti, možnosti zanjo pa so vsak dan manjše, saj je večina drugih držav svoje državljane iz Sudana že evakuirala. 

image_alt
V Sudanu med srditimi spopadi ujeti Slovenci

Ministrstvo slovenskim državljanom v Sudanu svetuje, naj ostanejo v varnih prostorih in jih ne zapuščajo. Odsvetujejo tudi vsa potovanja v Sudan.

V Sudanu kljub posameznim strelom spoštovanje krhkega premirja

V sudanski prestolnici Kartum so dopoldne odmevali posamezni streli, vendar ostaja upanje, da bosta sprti strani še naprej spoštovali 72-urno prekinitev ognja. Po posredovanju ZDA je premirje začelo veljati opolnoči in danes privedlo do pospešenih prizadevanj za evakuacije iz države, poročajo tuje tiskovne agencije.

V nekaterih delih sudanske prestolnice Kartum je bilo kljub dogovoru o 72-urni prekinitvi ognja med sprtima stranema, ki so ga izpogajale ZDA, danes mogoče slišati posamezne strele. Prekinitev ognja sicer za zdaj obe strani na splošno spoštujeta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Sudance so prepustili morilcem v uniformah

Po navedbah britanskega BBC je v Kartumu stanje še vedno zelo napeto. »Prekinitev ognja ni stoodstotna. Negotovost med ljudmi je zelo velika. Obkrožajo nas otroci, ki nosijo orožje, vojaki zasedajo ulice in to je za civiliste zelo strašljivo,« je za BBC dejal lokalni aktivist.

Krhko premirje je vseeno spodbudilo pospešena prizadevanja številnih držav za evakuacije svojih državljanov, ki potekajo že več dni. Vendar pa se pri tem vrstijo pozivi k previdnosti – to je namreč že četrti poskus, da bi obveljala prekinitev ognja, prvi trije pa so bili neuspešni.

Obsežne evakuacijske lete je danes začela izvajati Velika Britanija, z evakuacijami svojih in tujih državljanov nadaljujejo Nemčija, Japonska in Francija, zadnji pa sta ob tem tudi zaprli svoji veleposlaništvi v Kartumu.

Številne evropske in afriške države so prav tako evakuirale svoje diplomate in več tisoč državljanov, milijoni Sudancev pa ostajajo ujeti v svoji nemirni državi. Združeni narodi so danes sporočili, da bi iz Sudana v sosednja Južni Sudan in Čad lahko pobegnilo do 270.000 ljudi, poroča AFP.

Laura Lo Castro, predstavnica agencije ZN za begunce v Čadu, je povedala, da je v državo do zdaj že prispelo približno 20.000 ljudi, in dodala, da agencija »v najslabšem primeru« pričakuje do 100.000 beguncev. Njena kolegica v Južnem Sudanu Marie-Helene Verney je dejala, da je najverjetnejši scenarij, da se bo 125.000 beguncev iz Južnega Sudana vrnilo v svojo državo. Pričakujejo še približno 45.000 drugih beguncev.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da so borci ene od sprtih strani v Sudanu zasedli osrednji javni laboratorij, v katerem hranijo vzorce bolezni, kot sta otroška paraliza in ošpice, kar pomeni »veliko biološko tveganje in izjemno nevarne razmere«.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred desetimi dnevi. V njih je po podatkih ZN do zdaj umrlo najmanj 420 ljudi, še okoli 3700 pa je bilo ranjenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine