Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Blinken: Sprti strani v Sudanu sta se dogovorili o 72-urnem premirju

Slovenske družine so še vedno v Sudanu, sicer pa je evakuiranih že več kot tisoč Evropejcev.
V Sudanu so se ta konec tedna dogajale množične evakuacije. FOTO: AFP
V Sudanu so se ta konec tedna dogajale množične evakuacije. FOTO: AFP
STA
24. 4. 2023 | 11:16
24. 4. 2023 | 23:58
4:36

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da sta se sprti strani v Sudanu dogovorili o tridnevnem premirju, ki naj bi se začelo v torek, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

»Po intenzivnih pogajanjih v zadnjih 48 urah sta se sudanska vojska in paravojaške sile RSF dogovorile o prekinitvi spopadov po vsej državi, ki naj bi se začela danes opolnoči in trajala 72 ur,« je v pisni izjavi sporočil Blinken.

Ameriška vlada je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obe strani tudi pozvala, naj se v celoti držita sprejetega dogovora. Že pred tem sta namreč sprti strani napovedali premirje, vendar ga nista spoštovali.

Blinken je še pojasnil, da si želijo ZDA pri prizadevanjih za trajno prekinitev spopadov sodelovati z regionalnimi in mednarodnimi partnerji ter sudanskimi akterji. Tako bi bilo treba po mnenju ZDA ustanoviti odbor, ki bi nadzoroval pogajanja o končanju spopadov, sam zaključek spopadov in izvajanje dogovora.

Sudan je prizorišče krvavih spopadov med silami poveljnika sudanske vojske Abdela Fataha al Burhana in njegovega namestnika Mohameda Hamdana Dagala, ki poveljuje paravojaškim silam RSF. V spopadih je po podatkih ZN doslej umrlo najmanj 420 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih. Številne države so iz Sudana evakuirale diplomatsko osebje in državljane.

V državi je še deset Slovencev

V Sudan ostaja še deset Slovencev oziroma tri slovenske družine, je danes povedala zunanja ministrica Tanja Fajon ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu.

»Svetovali smo jim, naj ostanejo na varnem, in sporočili, da jim bomo pomagali pri evakuaciji, ko bo to mogoče, glede na njihove želje,« je še povedala ministrica.

Zunanje ministrstvo je pred tem tvitnilo, da so v stiku s tremi družinami, ki so v Sudanu. Ena je v prestolnici Kartum, dve v pristaniškem mestu Port Sudan na severovzhodu države. Ministrstvo je še sporočilo, da bodo člane družine, ki je v Kartumu, vključili v evakuacijo, ko bo to varno in ne bo ogrozilo njihovega življenja. »Za morebitno evakuacijo smo pripravljeni, potekala bo usklajeno z EU,« je še tvitnilo ministrstvo.

Tanja Fajon je danes poudarila, da mora biti glede Sudana, ki je ena od tem ministrskega srečanja v Luksemburgu, prioriteta čim prejšnja ustavitev spopadov in pomoč civilistom. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je pred srečanjem napovedal, da bo Evropska unija nadaljevala prizadevanja za politično rešitev konflikta.

Iz Sudana, kjer potekajo spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF, so minuli konec tedna evakuirali več kot tisoč državljanov Evropske unije, je danes dejal​ Borrell. Kot je dodal ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov, je bila operacija zapletena, a uspešna.

»Ne morem vam podati natančnih številk, jih je pa zagotovo več kot tisoč,« je novinarjem o evakuiranih še dejal Borrell. Med njimi je 21 uradnikov EU, ki so po Borrellovih besedah že v Evropi.

Številne države so evakuacijo svojega diplomatskega osebja in državljanov začele, potem ko je propadel zadnji poskus premirja med sprtima stranema. Evakuacije iz Sudana, kjer se še naprej vrstijo hudi spopadi, razmere v Kartumu pa naj bi bile vse bolj dramatične, so se nadaljevale tudi minulo noč. Med drugim so skupno več sto ljudi na varno umaknile Francija, Nemčija, Italija in Španija.

V Sudanu po Borellovih besedah sicer ostaja veleposlanik EU, a ne v Kartumu. Veleposlanik, Irec Aidan O'Hara, je bil prejšnji teden napaden v svoji rezidenci v Kartumu, a ni bil huje poškodovan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine