Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Republiki Srbski sprejeli predlog zakona o spornih grbu in himni

Predlog predvideva ponovno uporabo sporne himne Bože pravde in grba z dvoglavim orlom, ki ju je ustavno sodišče BiH že leta 2006 razglasilo za neustavna.
Predlog novega zakona predvideva ponovno uporabo sporne himne Bože pravde in grba z dvoglavim orlom, ki ju je ustavno sodišče BiH že leta 2006 zaradi diskriminatornosti in ker ne odsevata večetničnega značaja entitete razglasilo za neustavna. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Predlog novega zakona predvideva ponovno uporabo sporne himne Bože pravde in grba z dvoglavim orlom, ki ju je ustavno sodišče BiH že leta 2006 zaradi diskriminatornosti in ker ne odsevata večetničnega značaja entitete razglasilo za neustavna. FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA
5. 7. 2024 | 13:28
5. 7. 2024 | 13:32
2:51

Parlament Republike Srbske je v četrtek sprejel predlog sprememb zakona o grbu, himni in zastavi, ki predvideva ponovno uporabo spornih himne in grba entitete. Poleg tega so poslanci skupščine te entitete BiH spremenili več bančnih zakonov, s katerimi vlada po prepričanju opozicije želi obiti sankcije, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

O predlogu novega zakona o uporabi zastave, grba in himne je sicer predvidena javna razprava, sarajevski portal Klix.ba pa medtem piše, da ga bodo verjetno izpodbijali tudi na ustavnem sodišču BiH.

Predlog novega zakona predvideva ponovno uporabo sporne himne Bože pravde in grba z dvoglavim orlom, ki ju je ustavno sodišče BiH že leta 2006 zaradi diskriminatornosti in ker ne odsevata večetničnega značaja entitete razglasilo za neustavna. V teh simbolih bi morali biti namreč v skladu z ustavo zastopani vsi trije konstitutivni narodi.

Poslanci narodne skupščine Republike Srbske so v četrtek sprejeli tudi paket zakonov, ki bodo investicijsko-razvojni banki entitete omogočili opravljanje plačilnega prometa in prejemanje bančnih depozitov, še poroča Fena.

Vlada entitete trdi, da s tem želi povečati konkurenčnost na bančnem trgu, opozicija pa, da vlada na ta način poskuša rešiti podjetja in posameznike, ki zaradi ameriških sankcij ne morejo do svojih plač.

Banke v BiH so račune sankcioniranim fizičnim in pravnim osebam letos začele zapirati na priporočilo ameriške administracije, ki je sredi marca opozorila, da bi posledice zaradi poslovanja s sankcioniranimi osebami lahko trpele tudi banke v BiH. Brez bančnih računov so ostali nekateri vidnejši politični predstavniki Srbov, ki zaradi tega niso mogli do svojih plač, pa tudi nekatera podjetja in organizacije v BiH.

image_alt
ZDA ugašajo financerje Dodika, kdaj tudi v Sloveniji?

Zaradi spodkopavanja daytonskega mirovnega sporazuma in korupcije so ZDA skupno sankcionirale več kot 40 posameznikov, podjetij in organizacij iz BiH. Poleg predsednika Republike Srbske Milorada Dodika so med njimi predsednik skupščine Republike Srbske Nenad Stevandić, premier Republike Srbske Radovan Višković ter več ministrov in drugih političnih predstavnikov te entitete.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine