Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število žrtev potresa naraslo na 700

Še vedno so številni pogrešani, škoda je ogromna.
Morebitne preživele še vedno iščejo pod ruševinami. FOTO: Stanley Louis/AFP
Morebitne preživele še vedno iščejo pod ruševinami. FOTO: Stanley Louis/AFP
STA, S. S.
15. 8. 2021 | 07:55
15. 8. 2021 | 17:36
2:54
​V sobotnem potresu z magnitudo 7,2 na Haitiju je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 724 ljudji, več kot 2800 je ranjenih, so danes sporočile lokalne oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po prvem potresnem sunku v soboto zjutraj po lokalnem času je otok Hispaniola, na katerem leži Haiti, streslo še več popotresnih sunkov, pri čemer je imel najmočnejši magnitudo 5,2. Vlada je razglasila enomesečne izredne razmere. Premier Ariel Henry je že mobiliziral vse sile, da priskočijo na pomoč. Tudi sam si je ogledal škodo. Na pomoč so po ukazu ameriškega predsednika Joea Bidna priskočile tudi ZDA. Na poti na Haiti je tudi enota 250 kubanskih zdravnikov, pomoč so napovedale tudi druge latinskoameriške države in Španija. Teniška igralka Naomi Osaka, katere oče je Haitijec, pa je sporočila, da bo za žrtve namenila sredstva, ki jih bo zaslužila na prihodnjem teniškem turnirju.

FOTO: Ralph Tedy Erol/Stringer Reuters
FOTO: Ralph Tedy Erol/Stringer Reuters


V mestu Les Cayes, ki je bil med najhuje prizadetimi, so porušene tudi bolnišnice, kar še otežuje reševanje.

Potres so čutili tudi v močno poseljeni prestolnici Port-au-Prince, ki je od epicentra oddaljen okoli 125 kilometrov. Tresenje so zaznali tudi v Dominikanski republiki, ki si otok deli s Haitijem. 

FOTO: Ralph Tedy Erol/Stringer Reuters
FOTO: Ralph Tedy Erol/Stringer Reuters

 
Haiti, najrevnejšo državo na zahodni polobli, pogosto stresejo močni potresni sunki. Država si še vedno ni opomogla po rušilnem potresu leta 2010 z magnitudo 7,0, v katerem je umrlo okoli 200.000 ljudi, več kot 300.000 jih je bilo poškodovanih, okoli milijon ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Škodo so ocenili na osem milijard dolarjev.

Haiti se poleg tega sooča tudi z nenehno politično in varnostno krizo, kar vpliva tudi na soočanje z naravnimi katastrofami in na pomoč ljudem. Državo je julija pretresel tudi atentat na predsednika Jovenela Moiseja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine