Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V okolici Aten množične evakuacije zaradi gozdnih požarov

Potem ko so v nedeljo iz najmanj osmih vasi evakuirali več sto ljudi, je civilna zaščita danes odredila izselitev iz še petih predelov.
FOTO: Stelios Misinas/Reuters
FOTO: Stelios Misinas/Reuters
STA
12. 8. 2024 | 08:12
12. 8. 2024 | 09:16
2:29

V regiji Atika v okolici Aten se nadaljuje množična evakuacija domov in bolnišnic zaradi gozdnih požarov, ki so izbruhnili v soboto. Potem ko so v nedeljo iz najmanj osmih vasi evakuirali več sto ljudi, je civilna zaščita danes odredila izselitev iz še petih predelov. Med prizadetimi območji je tudi zgodovinsko mesto Maraton.

»Kljub celonočnim prizadevanjem civilne zaščite in njenim nadčloveškim naporom se je požar hitro razvijal,« je dejal tiskovni predstavnik gasilcev in pojasnil, da je požar dosegel goro Pentelicus in se usmerja proti kraju Penteli.

FOTO: Stelios Misinas/Reuters
FOTO: Stelios Misinas/Reuters

Po njegovih besedah so ob zori evakuirali otroško in vojaško bolnišnico v Penteliju. Gasilska brigada je na območje napotila 510 gasilcev s 152 vozili in 29 letali, je dodal.

Med območji, kjer so reševalne službe odredile evakuacijo, je tudi zgodovinsko mesto Maraton, 40 kilometrov vzhodno od Aten, poročajo tuje tiskovne agencije.

FOTO: Hilary Swift/Reuters
FOTO: Hilary Swift/Reuters

40 požarov, plameni do višine 25 metrov

Od sobote popoldne je v Grčiji izbruhnilo 40 požarov. Plameni so segali do višine 25 metrov. Ljudje v regiji Atika so prejeli SMS-sporočila z obvestilom o požaru in navodilom, v katero smer naj se umaknejo.

Po navedbah gasilcev so gorele hiše v mestu Varnavas. Gasilcem je uspelo rešiti potnike v konvoju več kot 20 vozil, ki so poskušali pobegniti s prizadetega območja.

FOTO: Michalis Karagiannis/Reuters
FOTO: Michalis Karagiannis/Reuters

Potem ko je Grčija že doživela rekordno vroča prva dva poletna meseca, je minister za podnebne krize in civilno zaščito Vasilis Kikilias po poročanju britanskega BBC opozoril, da se bodo zaostrene vremenske razmere v državi zaradi vetra in suše nadaljevale.

Zaradi požarov je v nedeljo prekinil dopust tudi predsednik vlade Kiriakos Micotakis in se vrnil v Atene.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine