Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Macron: Francija je očitno pod napadom

Napadalca iz Nice so neuradni viri identificirali kot 21-letnega tunizijskega migranta.
V Franciji so danes okrepili varnostne ukrepe po vsej državi in postavili dodatne policiste in vojake pred cerkve ter šole. Foto: Eric Gaillard/Reuters
V Franciji so danes okrepili varnostne ukrepe po vsej državi in postavili dodatne policiste in vojake pred cerkve ter šole. Foto: Eric Gaillard/Reuters
Z. R.
29. 10. 2020 | 10:30
29. 10. 2020 | 19:11
3:55
Francoska vlada je manj kot dva tedna po umoru učitelja Samuela Patyja razglasila najvišjo stopnjo teroristične ogroženosti, po tem ko so bile v jutranjih urah v Nici ubite tri osebe, od tega dve v prostorih bazilike Notre Dame. Vsaj eni od žrtev, starejši ženski, naj bi napadalec z nožem prerezal vrat.

Najnovejši napad z islamističnim predznakom se je zgodil v že tako težkem tednu za Francijo, kjer bo jutri zaradi visokega porasta okužb z virusom sars-cov2 znova začela veljati delna ustavitev javnega življenja. Negotovost pred novimi omejitvami utegne še dodatno poglobiti strah pred morilskimi pohodi, kakršen se je danes zgodil na jugu države, v Nici, ki je sicer bila pred štirimi leti prizorišče enega hujših islamističnih napadov v francoski zgodovini, v katerem je umrlo 86 ljudi.



Današnji napad je terjal življenja treh oseb: dve žensk, starih 70 in 40 let, in oskrbnika bazilike, ki so umrli, še preden so na kraj dogodka prispele reševalne ekipe. Po navedbah župana Nice Christiana Estrosija je storilec, ki ga je policija ustrelila, dve žrtvi poskušal ubiti na enak način, kot je bil v začetku meseca v enem od pariških predmestij ubit 47-letni učitelj Samuel Paty, samo zato ker je med poukom svojim učencem pokazal risbe preroka Mohameda. Patyja je, kakor je znano, sredi ulice obglavil 18-letni Abdulah Abujezidovič Anzorov, begunec iz Rusije čečenskih korenin.
 

Z Nico žaluje celotna država


Napadalca iz Nice so neuradni viri identificirali kot 21-letnega tunizijskega migranta Brahima Aouissaouija, ki naj bi v Francijo prišel šele pred nekaj tedni, in sicer z italijanskega otoka Lampedusa, je poročala AFP. Preden so ga v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico, naj bi po navedbah župana Estrosija v arabščini ponavljal besede »bog je velik«. Preiskovalci po poročanju francoskih medijev verjamejo, da je za napadom stal sam. Francoska vlada se je kljub temu odločila, da razglasi najvišjo stopnjo teroristične ogroženosti. Premier Jean Castex je ob tem poudaril, da z Nico trpi in žaluje celotna država.

Francoski predsednik Emmanuel Macron med današnjim obiskom v Nici. Foto: Eric Gaillard/Afp
Francoski predsednik Emmanuel Macron med današnjim obiskom v Nici. Foto: Eric Gaillard/Afp


Medtem ko so le nekaj ur po napadu v spomin na žrtve zadoneli zvonovi cerkva po vsej Franciji in ko so iz vse Evrope in tudi arabskega sveta deževale odločne obsodbe okrutnega dejanja, se je umrlim v Nico prišel osebno pokloniti francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je srečal s predstavniki lokalnih oblasti, policisti in reševalci.

V izjavi za javnost je poudaril, da je Francija »očitno pod napadom« in da je tarča zaradi »naših vrednot, svobode in želje po tem, da se ne pokorimo teroristom«. Macron, ki je s svojim zavzemanjem za reformo islama v Franciji v zadnjem času dvignil precej prahu v muslimanskih državah, je v skladu z razglašeno najvišjo stopnjo teroristične ogroženosti napovedal okrepitev varnostnih ukrepov po vsej državi, vključno z vojaškim varovanjem cerkva in šol.

Danes so iz Avignona in Liona sicer poročali o dveh ločenih incidentih, kjer sta moška posameznikom grozila s pištolo oziroma nožem. Enega je policija ustrelila, drugi je končal v priporu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine