Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Svoboda govora v Franciji na muslimanskem tnalu

Zaradi karikatur Mohameda pozivi k bojkotu vsega francoskega in nesprejemljive izjave turškega predsednika.
Obračunavanje s fotografijami Emmanuela Macrona v Pakistanu. FOTO: Akhtar Soomro/Reuters
Obračunavanje s fotografijami Emmanuela Macrona v Pakistanu. FOTO: Akhtar Soomro/Reuters
27. 10. 2020 | 14:22
28. 10. 2020 | 08:27
4:56
Francija bo vedno zagovarjala svobodo govora, je – po ostudnem umoru učitelja v imenu boga – zatrdil predsednik Emmanuel Macron in ker je – tudi karikiranje božjega odraz svobode – razjezil velik del muslimanskega sveta. Ta se zdaj dviguje proti uradnemu Parizu tudi s političnimi pozivi k bojkotu vsega francoskega.

Predsednik Emmanuel Macron je pred tednom dni ob nacionalnem poklonu ubitemu učitelju Samuelu Patyju z izjavo, da se Francija ne bo odrekla karikaturam preroka Mohameda, sprožil poudarjeno negativna čustva marsikje v muslimanskem svetu, zlasti na Bližnjem vzhodu. Najbolj prizadeti, naj gre za politične in verske voditelje ali druge državljane – so takoj v petek po različnih spletnih kanalih pozvali k bojkotu francoskih izdelkov (mediji zdaj kažejo, kako so jih začeli umikati s trgovskih polic v Katarju in Kuvajtu), najbolj besni muslimani in prav tako muslimanke, zakrite pod burkami, pa so kar sežigali Macronov portret.

image_alt
Karikatura Mohameda nov povod za zaostrovanje med Turčijo in Francijo


​Vse to se dogaja nekako zato, ker je osnovnošolski francoski učitelj Samuel Paty ​iz Conflans-Sainte-Honorine v Pariški regiji pred tedni med poučevanjem o svobodi govora 13-letnim učencem pokazal karikature golega Mohameda. Po protestu enega od staršev se je snežna kepa zakotalila po spletu, dosegla komaj 18-letnega islamističnega terorista, ki se je odločil, da bo v imenu svojega boga vzel v roko tako rezilo kot »pravico«, in je učitelju odrezal glavo.


Ni vojna, a je vojna


Pošastno dejanje je šokiralo domala vso Francijo in napredni svet, ki politično in civilizacijsko zagovarja pravico do svobodnega izražanja, medtem ko je predvsem na Bližnjem vzhodu druga pesem. V Turčiji, Iranu, Jordaniji, Kuvajtu ... obsojajo objavljanje prerokovih karikatur in se zdaj uradno, denimo znotraj Organizacije islamskega sodelovanja, znašajo nad oblastmi v Parizu, češ da škodijo odnosom med Francijo in muslimani. Francije ne poskušajo blokirati samo v trgovinah, kjer na poziv distributerjev v Kuvajtu, na primer, množično umikajo s polic francoske sire, marmelade, kozmetiko in še vse drugo, ampak tudi na drugih ravneh, kulturni prav tako. Univerza v Katarju, recimo, je zaradi namernega »napada na islam in njegove simbole« preložila tako imenovani francoski teden kulture. Za povrhu je na stotine kuvajtskih turističnih agencij odpovedalo lete in potovanja v Francijo, proti kateri se vse glasneje obračajo prav tako v Jordaniji, ki je ob Zalivskih državah pomembna uvoznica francoskega blaga, čedalje bolj tudi iz prehrambne industrije, podobno še v Alžiriji itd.

V Kuvajtu množično umikajo s polic francoske izdelke. FOTO: Stephanie Mcgehee/Reuters
V Kuvajtu množično umikajo s polic francoske izdelke. FOTO: Stephanie Mcgehee/Reuters


​Med voditelji se strupeno v ospredju odziva turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki je prav tako pozval k bojkotu in je že v soboto nekako poslal kolega Macrona k psihiatru: svetoval mu je, naj si pregleda »svoje mentalno zdravje«. Tako nespodobno se ni oglasil prvič, kajti že pred letom dni, ko je bil francoski voditelj kritičen do Nata, češ da je zveza možgansko mrtva, mu je predlagal, naj preveri, kako je kaj s smrtjo njegovih možganov ...

​Francija se je na Erdoğanov nastop nemudoma odzvala, kakor je nedeljo v komunikeju, med drugim, zapisal zunanji minister Jean-Yves Le Drian, Turčija ne le da uradno ni pokazala nobene solidarnosti po napadu v Conflans-Sainte-Honorine niti ga ni obsodila, ampak zdaj celo razpihuje sovražno propagando proti Franciji. Nesprejemljivo je, da neti sovraštvo »proti nam in med nami«, da žali francoskega predsednika sam vrh turške države, ki je vendarle zaveznica ... Naj ustavi to nevarno spiralo, je uradno Ankaro, ki v zadnjem času zapleta svoj odnos z EU v Zahodnem Sredozemlju, že pozval tudi šef evropske diplomacije Josep Borrell. ​


Pomirjajoči toni


Medtem pa so v Francoskem svetu za muslimansko vero, telesu, ki prestavlja muslimane v odnosu do državnih instanc, že pomirjajoče pozvali vse v Franciji živeče muslimane – teh je menda najmanj osem milijonov –, naj branijo »interes države«. Kakor je v ponedeljek izjavil predsednik Mohammed Moussaoui, so pozivi k bojkotu francoskega blaga po svetu »kontraproduktivni« in poglabljajo »razkol«. »Francija je velika država, kjer muslimani niso preganjani, ampak si lahko svobodno postavljajo mošeje in prakticirajo vero.« Kar zadeva karikature, je podprl predsednika Macrona, češ da je ta rekel, kako se »pod pritiskom teroristov ne smemo odreči karikaturi, nobenim karikaturam«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine