Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovenija obsodila napade na mirovne sile ZN v Libanonu

Izrael nadaljuje z napadi v Gazi in Libanonu. Izraelske obrambne sile opozarjajo prebivalce južnega Libanona, da se ne vračajo na svoje domove.
V izraelskih napadih na položaje Unifila so bili ta teden ranjeni štirje vojaki iz Indonezije in Šrilanke. Kljub pozivom Izraela Unifil vztraja, da ne bo zapustil svojih položajev. FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters
V izraelskih napadih na položaje Unifila so bili ta teden ranjeni štirje vojaki iz Indonezije in Šrilanke. Kljub pozivom Izraela Unifil vztraja, da ne bo zapustil svojih položajev. FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters
STA
12. 10. 2024 | 08:14
12. 10. 2024 | 12:46
2:39

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes obsodilo izraelske napade na pripadnike mirovne misije Združenih narodov na jugu Libanona (Unifil), v katerih so bili ta teden ranjeni štirje vojaki. Opozorilo je, da napadi pomenijo resno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in ponovno pozvalo k takojšnji prekinitvi ognja.

»Slovenija obsoja streljanje IDF (izraelske vojske) na osebje na sedežu mirovnih sil Unifila. Ta dejanja predstavljajo resno kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN 1701 in mednarodnega humanitarnega prava. Mirovne sile je treba zaščititi v skladu z mednarodnim pravom. Ponovno pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja,« je na omrežju X zapisalo ministrstvo.

Slovensko predstavništvo pri ZN je medtem na omrežju X delilo skupno izjavo, v kateri je deseterica nestalnih članic Varnostnega sveta ZN, vključno s Slovenijo, izrazila zaskrbljenost nad napadi na pripadnike mirovnih sil.

V skupni izjavi so poudarili, da se napadi morajo končati, in vse strani pozvali k spoštovanju mednarodnega prava ter varnosti in zaščite osebja in prostorov Unifila.

Nestalne članice Varnostnega sveta so izrazile tudi globoko zaskrbljenost zaradi žrtev in trpljenja civilistov, uničenja civilne infrastrukture in naraščajočega števila notranje razseljenih ljudi v Libanonu ter pozvale k takojšnji prekinitvi ognja.

Jug Libanona. FOTO: Rabih Daher/AFP
Jug Libanona. FOTO: Rabih Daher/AFP

Unifil vztraja, da ne bom zapustil svojih položajev

V izraelskih napadih na položaje Unifila so bili ta teden ranjeni štirje vojaki iz Indonezije in Šrilanke. Kljub pozivom Izraela Unifil vztraja, da ne bo zapustil svojih položajev.

Napad so obsodile številne države, med njimi Italija in Francija, ki sta na pogovor poklicali izraelska veleposlanika. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da so napadi na pripadnike mirovnih sil nedopustni, in jih označil za kršitev mednarodnega prava. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je opozoril, da je bila v Libanonu »nevarno prekoračena še ena meja«.

Izrael opozarja prebivalce južnega Libanona, da se ne vračajo na svoje domove

Izraelske obrambne sile trdijo, da še naprej ciljajo »položaje Hezbolaha« v južnem Libanonu. Ob tem je izraelska vojska prebivalce opozorila, da se do nadaljnjega ne vračajo na svoje domove, poročajo tuji mediji.

Izraelske sile še naprej »ciljajo na postojanke Hezbolaha v vaših vaseh ali blizu njih«, je na omrežju X zapisal vojaški tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Avichay Adraee. Kdor gre na jug, ogroža svoje življenje.

V izraelskih napadih na Džabalijo na severu Gaze ubitih najmanj 30 ljudi

V izraelskem napadu v begunskem taborišču Džabalija v Gazi pa je bilo v petek pozno zvečer ubitih najmanj 30 ljudi, v napadu v mestu Gaza pa še trije ljudje, poročajo palestinski viri in tuje tiskovne agencije. Ob tem so ponoči iz ene od sosesk v mestu Gaza poročali o obstreljevanju, eksplozijah in streljanju.

Od 7. oktobra lani, ko se je po napadu gibanja Hamas na Izrael začela ofenziva izraelskih sil, je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje skupno ubitih najmanj 42.126 ljudi, še več kot 98.000 je ranjenih. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Od 7. oktobra lani, ko se je po napadu gibanja Hamas na Izrael začela ofenziva izraelskih sil, je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje skupno ubitih najmanj 42.126 ljudi, še več kot 98.000 je ranjenih. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Agencija za civilno zaščito v Gazi je pozno v petek sporočila, da je bilo v izraelskih napadih na Džabalijo na severu Gaze ubitih najmanj 30 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je njen novinar ponoči poročal o močnem topniškem obstreljevanju, eksplozijah in streljanju v soseski Zejtun v južnem delu mesta Gaza.

Izraelska vojska je medtem po navedbah katarske mreže Al Džazira objavila zemljevid severne Gaze z navodili prebivalcem v bližini Džabalije, naj zapustijo območje in se odpravijo proti jugu na t.i. humanitarno območje med območjem al Mawasi in krajem Deir el Balah.

Tam so sicer večinoma zgolj prenatrpana šotorska taborišča, v katerih živi približno milijon razseljenih Palestincev, ki so bili kljub izraelski razglasitvi t. i. varnega območja prav tako že večkrat tarča smrtonosnih napadov.

Od 7. oktobra lani, ko se je po napadu gibanja Hamas na Izrael začela ofenziva izraelskih sil, je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje skupno ubitih najmanj 42.126 ljudi, še več kot 98.000 je ranjenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine