Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Italiji umrlo že 107 ljudi, nova okužba tudi na Hrvaškem

V sosednji državi so evidentirali že 3.089 okužb. 295 obolelih je v intenzivni terapiji. Doslej je ozdravelo 276 ljudi.
Tragična statistika smrti je še vedno najtesneje povezana z Lombardijo, kjer je doslej umrlo 73 ljudi. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Tragična statistika smrti je še vedno najtesneje povezana z Lombardijo, kjer je doslej umrlo 73 ljudi. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V. U., J. K.
4. 3. 2020 | 18:49
4. 3. 2020 | 19:16
5:13
V Italiji se je število smrtnih žrtev okužbe s koronavirusom oziroma bolezni covid-19 znova zvišalo. Po današnjih podatkih tamkajšnje civilne zaščite, ki jih objavljajo mediji, je umrlo že 107 ljudi. Do včeraj je bilo smrtnih primerov 79.

Tragična statistika smrti je še vedno najtesneje povezana z Lombardijo, kjer je doslej umrlo 73 ljudi. Številne smrti, 22, so zabeležili tudi v Emiliji - Romanji.



V državi ostaja 295 obolelih v intenzivni terapiji. Skupno so evidentirali 3.089 okužb, po dosedanjih podatkih pa je ozdravelo 276 ljudi. Še vedno ostaja edina regija brez evidentirane okužbe Valle d’Aosta na severo-zahodu države.

V Furlaniji-Julijski krajini se je število potrjenih okužb povzpelo na 18, poroča Il Piccolo. Onkraj in tudi tostran meje odmeva okužba slovenskega svetnika Igorja Gabrovca iz Slovenske skupnosti.

Italijanske policiste zaposluje tudi prekupčevanje s sredstvi za zaščito pred okužbo. FOTO: Finančna policija Torino/Reuters
Italijanske policiste zaposluje tudi prekupčevanje s sredstvi za zaščito pred okužbo. FOTO: Finančna policija Torino/Reuters


Gabrovec je tudi za Delo potrdil, da je bil pozitiven na test za koronavirus in da se nahaja v bolnišnici. Kot danes piše Primorski dnevnik, se je vest razširila pozno sinoči, potem ko je predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin v dogovoru z deželnim predsednikom Massimillianom Fedrigo preklical sklic deželnega sveta, ki bi moral zasedati danes in jutri.

Gabrovec je prišel v stik z virusom domnevno v Trevisu, kjer je stopil na letalo za Apulijo. Za dvema Slovencema, ki sta se okužila na križarki Diamond Princess, zatem pa se po zdravljenju na Japonskem, ko so bila na vnovičnih testih negativna, vrnila v Slovenijo, je tretji okuženi Slovenec.
 

V Sloveniji brez evidentirane okužbe


Medtem slovenski zdravstveni sistem na teritoriju Slovenije še ni potrdil nobene okužbe. Situacija ostaja enaka tudi danes. Do 18. ure okužbe niso potrdili, doslej so opravili 352 testiranj. Do včeraj ob istem času je bilo opravljenih testov 290.


Šole in univerze zaprte vsaj do srede marca


Italijanska vlada je v odzivu na širjenje novega koronavirusa sprejela odločitev o zaprtju vseh šol in univerz po državi do najmanj sredine meseca, poročajo italijanski mediji. Namen izrednega ukrepa je zmanjšati število novih okužb.

Vlada se je za zaprtje izobraževalnih ustanov po poročanju časnika La Repubblica odločila na podlagi ocene strokovnjakov, ki so tudi predlagali odpoved vseh športnih dogodkov v državi, predvidenih za ta mesec.

Iz Benetk je danes prišla tudi novica o skrajšanju letošnjega Arhitekturnega bienala, na katerem se tradicionalno predstavlja tudi Slovenija. Namesto da bi ga odprli 23. maja, bo odprtje šele 29. avgusta, na ogled pa bo bistveno krajši čas, le do 29. novembra.

FOTO: Ciro De Luca/Reuters
FOTO: Ciro De Luca/Reuters

 

Na Hrvaškem 10 primerov okužbe, v Avstriji 27


Hrvati so danes potrdili deseti primer okužbe. Kot piše portal Index, je zdravstveni minister Vili Beroš popoldne potrdil, da se zadnja odkrita okužba nanaša na voznika tovornjaka, ki je bil v Italiji. Kot je dodal, voznik ni bil v stiku z obolelimi in je bil celo v samoizolaciji, a se je kljub temu okužil. Ljudje na Hrvaškem, ki so bili v stiku z njim, so že v nadzorovanih okoliščinah.

Nihče izmed okuženih na Hrvaškem ni razvil resnejše oblike bolezni, le dva okužena na Reki imata povišano temperaturo.

V Avstriji je število okuženih po podatkih, znanih do dopoldneva, naraslo na 27. Od tega je 15 okužb na Dunaju, pet v Spodnji Avstriji, tri na Avstrijskem Štajerskem, dva na Tirolskem in prav tako dva na Salzburškem.

V primerjavi z včerajšnjo situacijo se je število okužb zvišalo za šest. Avstrijci so opravili 3.138 testiranj.

Tudi Madžari so danes potrdili prva dva primera okužbe, poroča agencija Reuters. Okužbi so ugotovili pri dveh tamkajšnjih študentih iz Irana. Simptomov bolezni ne kažeta.

Napis Pozor, razkuženo območje. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Napis Pozor, razkuženo območje. FOTO: Ciro De Luca/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine