Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pred katedralo, kjer bo pogrebna slovesnost za Berlusconija, zbrana množica

Kot poroča Ansa, se bo slovesnosti udeležilo okoli 2000 ljudi, tudi številne politične osebnosti.
Na trg naj bi predvidoma dovolili 20.000 ljudem. FOTO: Claudia Greco Reuters
Na trg naj bi predvidoma dovolili 20.000 ljudem. FOTO: Claudia Greco Reuters
STA, S. B.
14. 6. 2023 | 07:22
14. 6. 2023 | 15:28
3:06

V milanski stolnici se bodo to popoldne z državnimi pogrebnimi slovesnostmi poslovili od političnega veterana, večkratnega italijanskega premiera in medijskega mogotca Silvia Berlusconija, ki je umrl v ponedeljek v 87. letu starosti za posledicami kronične levkemije. Ob pogrebu je v Italiji danes dan žalovanja, pred začetkom pogrebne slovesnosti pa so se pred katedralo zbrale množice ljudi.

Na javnih poslopjih po državi ter na italijanskih diplomatskih predstavništvih v tujini so v znamenje žalovanja italijanske zastave in zastave Evropske unije izobešene na pol droga.

image_alt
Poslovil se je Silvio Berlusconi, simbol sodobne Italije

Državni pogreb se bo začel ob 15. uri, v milanski stolnici pa se ga bo po napovedih italijanske tiskovne agencije Ansa udeležilo okoli 2000 ljudi, ob svojcih tudi številne politične osebnosti, kot sta italijanski predsednik Sergio Mattarella in premierka Giorgia Meloni s člani vlade. Udeležili se ga bodo tudi politiki iz tujine, med njimi madžarski premier Viktor Orbán, v imenu evropske komisije pa evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Ob svojcih se bodo pogreba udeležile tudi številne politične osebnosti. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Ob svojcih se bodo pogreba udeležile tudi številne politične osebnosti. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

Na trgu pred gotsko katedralo so postavili velika zaslona, ki omogočata ljudem spremljanje pogrebne slovesnosti. Na trg naj bi predvidoma dovolili 20.000 ljudem.

Berlusconi, ki je bil eden najbogatejših Italijanov in se ga je oprijel vzdevek Vitez, je bil desetletja v vrhu italijanske politike. Kljub številnim korupcijskim in drugim aferam ter sojenjem, pa tudi zdravstvenim težavam, je do konca ostal v politiki kot vodja vladne desnosredinske stranke Naprej, Italija, senator in evropski poslanec. Med letoma 1994 in 2011 je vodil štiri vlade.

Zadnje dni Italija žaluje za razvpitim politikom. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Zadnje dni Italija žaluje za razvpitim politikom. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

Razvpiti politik, ki je razdelil Italijo, je imel tudi številne podpornike, ki so se včeraj začeli zbirati pred njegovo vilo San Martino v bližini Milana, kamor so po smrti prepeljali njegovo truplo. Pred vilo so odlagali cvetje, puščali sporočila in razne simbole stranke Naprej, Italija ter nogometnega kluba AC Milan, ki je bil dolga leta v njegovi lasti. Klub je kupil leta 1986 in ga rešil pred bankrotom; v obdobju do leta 2017, ko ga je prodal kitajskemu podjetju za upravljanje naložb, je bil petkrat evropski prvak.

Poklonili so se mu tudi v Monzi, klubu, ki ga je prek holdinga Fininvest prevzel leta 2018, in navsezadnje rivali njegovih priljubljenih nogometnih moštev.

FOTO: Gabriel Bouys/AFP
FOTO: Gabriel Bouys/AFP

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine