Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

V Italiji 80 let po kapitulaciji ni proslav

Naši zahodni sosedje se spominjajo fojb, fašizma ne. Sedanja oblast ima takšno premoč v parlamentu, da lahko dela, kar hoče.
Predsednik Sergio Mattarella med italijanskimi politiki zadnje čase najbolj jasno govori o pomenu fašizma v italijanski zgodovini. Foto Reuters
Predsednik Sergio Mattarella med italijanskimi politiki zadnje čase najbolj jasno govori o pomenu fašizma v italijanski zgodovini. Foto Reuters
2. 9. 2023 | 05:00
5:48

V nadaljevanju preberite:

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je pred dnevi v Riminiju na najpomembnejšem letnem katoliškem srečanju neposredno opozoril Italijane, da zadnje čase vse bolj izgubljajo stik z demokratičnimi vrednotami, ki so postavile na noge sodobno republikansko Italijo.

Že večkrat v zadnjem času je opomnil, da demokracija sloni na odporu proti fašizmu, ne na nacionalizmu, ki ga v politični prostor vrača vladajoča skrajna desnica.

Sergia Mattarelle, ki se je zapisal v zgodovino kot italijanski predsednik, ki se je držal za roko s slovenskim predsednikom, ko je polagal venec pri bazoviškem šohtu, o katerem italijanska zgodovina trdi, da je fojba, ne bo na spominsko slovesnost na Rabu ob 80. obletnici osvoboditve italijanskega taborišča.

Tja bo prišla slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je že ob obisku v Rimu razumela, da bi bilo proslavljanje padca fašizma po 80 letih morda prehitro. Tudi dneva kapitulacije (3. septembra 1943 so na Siciliji podpisali vdajo zaveznikom in se odrekli spregi s Hitlerjem) v ponedeljek ne bodo zaznamovali, kakor vsako leto slavijo dan spomina na fojbe.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine