Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V iskanju kandidatov za sodnike »brez prtljage«

Med osmimi kandidati za sodnika v Luksemburgu izstopata Klemen Podobnik in Jure Vidmar.
Poslanci si želijo tokrat vse dileme v postopku še pravočasno razčistiti, da ne bi bilo podobnih zapletov kot v primeru prvih dveh kandidatov za sodnika spološnega sodišča EU. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Poslanci si želijo tokrat vse dileme v postopku še pravočasno razčistiti, da ne bi bilo podobnih zapletov kot v primeru prvih dveh kandidatov za sodnika spološnega sodišča EU. FOTO: Voranc Vogel/Delo
15. 1. 2020 | 21:00
15. 1. 2020 | 21:00
5:35
Ljubljana – Po prvih posvetih pri predsedniku republike Borutu Pahorju se zdi, da se eno od obeh sodniških mest na splošnem sodišču EU, ki pripadata Sloveniji, nasmiha Klemnu Podobniku. Pri drugem mestu so poslanske skupine bolj razdeljene. V SDS in NSi pa si želijo pred končno izbiro razrešiti še vse pomisleke, ki spremljajo postopek imenovanja.

»Potrebno je narediti čim več, da izberemo primernega kandidata, ki ne bo imel prtljage,« je izpostavil vodja največje poslanske skupine Danijel Krivec in navedel, da se v SDS o tem, komu bodo namenili svoje glasove, še niso odločili. Si pa želijo pred končno odločitvijo razrešiti še vprašanje, ali je za opravljanje funkcije potreben tudi pravosodni izpit. To je pravosodno ministrstvo zavrnilo. »Želimo dobiti zagotovila, da bo kandidat, ki bo šel naprej na t. i. Odbor 255, kristalno čist,« se je strinjal tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Kandidate za sodnike splošnega sodišča EU, ki jih predlaga država članica, po potrditvi v državnem zboru čaka še naporen pogovor s sedemčlanskim odborom v Bruslju, ki po 255. členu pogodbe o delovanju EU ocenjuje primernost predlaganih kandidatov. In takrat pod drobnogledom niso le njihova pretekla poklicna pot in izkušnje, ampak tudi znanje prava EU in francoščine, ki je edini delovni jezik sodišča. V desetletju delovanja odbora se je nabralo več primerov, ko predlagani kandidati niso prestali pogovora. Nazadnje je spodletelo tudi prejšnjemu kandidatu Marku Pavlihi, dosedanjega sodnika Mira Preka pa po obtožbah nekdanje sodelavke niso potrdili že v državnem zboru, kjer je potrebna absolutna večina. V tem trenutku sta tako obe sodniški mesti, ki pripadata Sloveniji, nezasedeni.

Za izvolitev potrebujeta kandidata, ki ju bo predlagal predsednik republike, 46 poslanskih glasov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Za izvolitev potrebujeta kandidata, ki ju bo predlagal predsednik republike, 46 poslanskih glasov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Med osmerico kandidatov, ki so se prijavili, za zdaj najbolje kaže Klemenu Podobniku, ki ga je sodni svet označil kot najprimernejšega za prvo sodniško mesto. O njegovi podpori je poleg koalicije usklajen tudi del opozicije. Veliko bolj deljeno pa je mnenje o drugem kandidatu, kjer je sodni svet kot najprimernejša predlagal Nino Savin Bossière in Jureta Vidmarja. SMC si na drugem mestu želi videti žensko kandidatko, najraje Savin Bossière, preostale pa je s svojimi izkušnjami prepričal Vidmar. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je povedal, da je zanje najbolj sprejemljiv, ker ima na splošno Sodišče EU najbolj »reformističen pogled«.
 

Kandidata na KPK


Če je koalicija sledila izboru sodnega sveta, ki poleg vlade poda nezavezujoče mnenje, pa je glede na napovedi pričakovati, da bodo opozicijski poslanci od njih zahtevali še dodatna pojasnila. Kot smo že poročali, sta kandidata Anže Erbežnik in Saša Sever prav zaradi načina izbora sodnega sveta prosila Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) za preverbo korupcijskih tveganj in konflikta interesov v omenjenih postopkih. Med drugim navajata, da ne obstajajo vnaprej znani objektivni kriteriji in opozarjata na problematiko (ne)pristranskega odločanja. V izbor pa se je z dopisom, naslovljenim na predsednika republike, ki državnemu zboru predlaga kandidata v imenovanje, in predsednika sodnega sveta Erika Kerševana vmešal tudi sodnik na Sodišču EU Marko Ilešič, ki je med drugim za neuspeh prejšnjih kandidatov neutemeljeno obtožil enega od sedanjih.

Sodni svet zagotavlja, da so mnenje pripravili pravilno in zakonito, zato je po njihovem prijava na KPK – postopek je še vedno v fazi predhodnega preizkusa, ko se preverja sum kršitev iz pristojnosti komisije – neutemeljena. Ob tem pa opozarjajo, da gre za poskuse diskreditacije in da to ne prispeva ne k ugledu države ne k ugledu tistih, ki take informacije neutemeljeno širijo.
Iz urada predsednika republike za zdaj sporočajo, da bo predsednik republike, če bo prejel dodatna mnenja ali ugotovitve, ta proučil in se potem odločil o nadaljnjih postopkih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine