Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Demokratični republiki Kongo zaradi ebole razglasili izredne razmere

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi krize ebole v tej afriški državi razglasila izredne razmere na področju javnega zdravja mednarodnega pomena.
Kongovski zdravstveni delavec daje cepivo ebole moškemu v zdravstvenem centru Himbi v Gomi. FOTO: Olivia Acland/Reuters
Kongovski zdravstveni delavec daje cepivo ebole moškemu v zdravstvenem centru Himbi v Gomi. FOTO: Olivia Acland/Reuters
Be. B.
17. 7. 2019 | 20:53
17. 7. 2019 | 22:15
2:52
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi krize ebole v tej afriški državi razglasila izredne razmere na področju javnega zdravja mednarodnega pomena. Poudarili so, da meja države ne bi smela biti zaprta, saj tveganje za širjenje bolezni izven regije ni bilo veliko, poroča BBC. Zaradi izbruha ebole je v Demokratični republiki Kongo od avgusta lani umrlo že več kot 1600 ljudi.

Ta teden so v tej državi potrdili prvi primer ebole v vzhodnem mestu Goma, kjer živi več kot milijon ljudi.

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je na novinarski konferenci v Ženevi povedal, da je sprejel priporočila odbora strokovnjakov, ki so poudarili, da ne bi smelo biti nobenih omejitev pri potovanju ali trgovini, niti vnosa varnostnih pregledov potnikov v pristaniščih ali na letališčih zunaj bližnje regije.



Drugi največji izbruh ebole se je začel avgusta lani in je prizadel dve provinci Demokratične republike Kongo: Severni Kivu in Ituri. Prizadetih je bilo 2500 ljudi, od njih pa sta umrli dve tretjini okuženih. Več kot sedem mesecev je trajalo, da je število primerov naraslo na tisoč, nato pa se je v dobrih dveh mesecih število obolelih podvojilo. Vsak dan so poročali o vsaj dvanajst novih primerih.

Ebola je virus, ki na začetku povzroča nenadno vročino, močno šibkost, bolečine v mišicah in bolečine v grlu. Cepivo za ebolo obstaja in je v 99 odstotkih učinkovito, dobilo pa ga je 161 tisoč ljudi.  Kot navaja BBC, cepijo le tiste, ki so prišli v direktni stik z bolnikom oziroma tiste, ki so bili v stiku s temi ljudmi. Cepivo so odkrili oziroma razvili v času epidemije v Afriki in je bilo na voljo ves čas med zadnjim izbruhom ebole.

Soočenje z ebolo pa je težje zaradi konfliktov v regiji. Od januarja je bilo 198 napadov na zdravstvene delavce oziroma na vodilne objekte za zdravljenje, ki so vodile do sedem smrti in 58 poškodb. Poleg tega je težava nezaupanje v zdravstvene delavce, zaradi česar se ljudje neradi odločajo za pomoč specialistov. Ker pa ti bolniki ne iščejo pomoči in pravega zdravljenja, lahko virus širijo naprej na svoje bližnje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine