Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Organi pregona vložili obtožnico proti Aung San Su Či

Med drugim voditeljici Burme očitajo lastništvo nedovoljenih komunikacijskih naprav.
Na Japonskem živeči podporniki Aung San Su Či so se zbrali na shodu v njeno podporo. FOTO: Issei Kato/Reuters
Na Japonskem živeči podporniki Aung San Su Či so se zbrali na shodu v njeno podporo. FOTO: Issei Kato/Reuters
Ka. M.
3. 2. 2021 | 07:59
3. 2. 2021 | 12:51
3:07
Vojaški vrh, ki je v ponedeljek v Burmi izvedel državni udar in poskrbel za pridržanje politikov stranke Nacionalna liga za demokracijo (NLD), vključno z de facto voditeljico Aung San Su Či, je po navedbah tujih medijev povsem prevzel oblast v državi. Policija je proti Aung san Su Či vložila obtožnico, ki jo bremeni kršitve zakonodaje glede uvoza in izvoza ter lastništva z zakonom prepovedanih komunikacijskih naprav – tiskovna agencija Reuters navaja, da so na njenem domu odkrili walkie-talkije

Organi pregona so vložili obtožnico tudi proti predsedniku Burme Win Myintu zaradi kršitve prepovedi združevanja med pandemijo covida-19, piše britanski BBC. Predsedniku očitajo, da se je jeseni udeležil predvolilnega shoda, ki je potekal v avtomobilih. Oba politika bosta pridržana najmanj dva tedna. 

image_alt
Od pripora prek demokratskega poloma in nazaj


V odgovoru na državni udar v Burmi se je oblikovalo Državljansko gibanje za nepokorščino, od koder so sporočili, da zaradi državnega udara stavka osebje v 70 zdravstvenih ustanovah v tridesetih mestih po državi, poroča Reuters. Vzrok za stavko, kot so sporočili iz novega gibanja, je ravnanje vojske, ki je svoje interese postavila pred ranljivo prebivalstvo, ki se med pandemijo sooča s številnimi stiskami. V Burmi je namreč umrlo več kot 3100 oseb s covidom-19, kar je največ v Jugovzhodni Aziji. Gibanju so se pridružile tudi mladinske in študentske skupine. 

V Burmi stavka zdravstveno osebje v več mestih. FOTO: Je Aung Thu/AFP
V Burmi stavka zdravstveno osebje v več mestih. FOTO: Je Aung Thu/AFP

 
Medtem ko burmanski poslanci, de facto voditeljica in predsednik države ostajajo priprti, menda v hišnem priporu v Naypyitawu, je burmanska vojska oblikovala nov vladajoči odbor. Ta, tako Reuters, je podoben strukturam, ki so državi vladale od državnega udara leta 1962 do 2011, ko je vojska dopustila delno vladanje civilnih voditeljev. Odbor tako sestavljajo generali, odločali pa bodo pod okriljem vrhovnega poveljnika burmanske vojske Min Aung Hlainga. Vojaški vrh, ki je v ponedeljek prevzem oblasti (na dan prvega zasedanja novega sklica parlamenta) utemeljeval z nepravilnostmi na novembrskih volitvah, na katerih je zmagala stranka NLD, je po udaru napovedal predajo oblasti po izvedbi ponovnih volitev. 

Burmanska policija straži vhod v rezidence poslancev. FOTO: Reuters
Burmanska policija straži vhod v rezidence poslancev. FOTO: Reuters


Medtem ko so zaradi posega v demokratične reforme ZDA prekinile pomoč burmanski vladi (še naprej bodo podpirali nevladne humanitarne organizacije), se članice varnostnega sveta Združenih narodov še niso poenotile glede vsebine resolucije o dogajanju v Burmi. Predlog resolucije, ki ga je pripravila Velika Britanija, poziva k obnovi civilne oblasti in takojšnji izpustitvi pridržanih političnih voditeljev z Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Či na čelu, ter preklic razglasitve izrednega stanja, piše STA. Osnutku je nasprotovala Kitajska, ki po besedah kitajskega diplomata »ni naklonjena stopnjevanju napetosti ali nadaljnjim zapletom situacije«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine