Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Bruslju se je pokadil beli dim brexita

»Ura ne tiktaka več,« je povedal glavni evropski pogajalec Michel Barnier. Logika EU v pogajanjih je bila nič carin, nič kvot in nič dampinga.
Dolgo pričakovani trenutrek. Pogajalci so končali svoje delo. V prihodnjih dneh mora biti izpeljanih še nekaj postopkov, da se bo dosežni sporazum lahko uporabljal od 1. januarja.FOTO: Francisco Seco/AFP
Dolgo pričakovani trenutrek. Pogajalci so končali svoje delo. V prihodnjih dneh mora biti izpeljanih še nekaj postopkov, da se bo dosežni sporazum lahko uporabljal od 1. januarja.FOTO: Francisco Seco/AFP
24. 12. 2020 | 15:54
24. 12. 2020 | 18:14
5:50
Bruselj –  Sporazum EU in Združenega kraljestva je pod streho. Znamenja preboja so bila očitna že sinoči, a pogajalci so še danes čez dan razjasnjevali podrobnosti sporazuma, ki predvidoma obsega okoli 2000 strani. 

»Končno smo dosegli sporazum,« je na novinarski konferenci sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Sporazum je v njenih očeh »pošten in uravnotežen«. Kot je povedala, »smo se morali ogniti večjim motnjam za potnike in podjetja s 1. januarjem«. Sporazum bo po njenih besedah  trdna podlaga za nov začetek z dolgoročnim prijateljem. S sporazumom bo Unija pustila brexit za sabo in nadaljevala pot naprej. 

image_alt
Ne ekonomsko, temveč politično vprašanje


»Ura ne tiktaka več,« je povedal glavni evropski pogajalec, izkušeni Francoz Michel Barnier. Današnji dan je dan olajšanja, a je tudi nekaj žalosti, je še ocenil. Združeno kraljestvo se je odločilo, da zapusti carinsko unijo in notranji trg. Kljub sporazumu bodo v nekaj dneh prišle dejanske spremembe za državljane in podjetja. »To je rezultat brexita,« je povedal. Ne bo sicer kvot in carin, bodo tudi pravila za spoštovanje enakih konkurenčnih pogojev. Združeno kraljestvo seje tudi odločilo, da ne bo sodelovalo v študentskem programu Erasmus. 
 

Johnson: Prevzeli smo nadzor nad lastno usodo


Britanski premier Boris Johnson je med novinarsko konferenco v Londonu poudaril, da se je Združeno kraljestvo pred več kot štirimi leti odločilo znova prevzeti nadzor »nad našim denarjem, mejami, zakoni in vodami«. Danes je državi po njegovih besedah uspelo skleniti »največji trgovinski sporazum do sedaj«.

»Obe strani sta dan za dnevom v težkih razmerah delali brez prestanka zato, da smo dobili največji in najbsežnejši trgovinski sporazum v zgodovini, in to v rekordnem času,« je na twitterju medtem zapisal glavni britanski pogajalec David Frost. Poudaril je, da sporazum »v celoti obnavlja britansko suverenost«, saj Združeno kraljestvo ne bo več podvrženo evropskim zakonom in jurisdikciji evropskega sodišča.



S koncem leta se sicer izteče obdobje tranzicije, v katere je za Otok še veljalo pravo Unije. Združeno kraljestvo bo kljub izstopu do 31. decembra del carinske unije in notranjega trga. Če novega sporazuma ne bi bilo, bi nastale hude motnje v gospodarskih tokovih.



Preboj je sicer olajšanje za gospodarstvo, a glede na nov režim in zahtevane postopke vsaj v prvi fazi po novem letu ne bo šlo brez zapletov. Logika EU v pogajanjih je bila; nič carin, nič kvot in nič dampinga.
 
V sami končnici pogajanj je bilo na mizi vprašanje ribolovnih pravic evropskih ribičev. Za pet let in pol naj bi obdržali 75 odstotkov pravic. Nato naj bi začeli letna pogajanja. Sicer je bilo ključno področje v dolgem zapletenem pogajalskem procesu vprašanje zagotavljanje poštene konkurence.

Kot so po sklenitvi sporazuma pojasnili viri pri EU, bo nastal celovit sistem za spoštovanje konkurence. V veljavo bi skupen sistem načel, ki bo omogočal, da na konca sodišče lahko zahtevalo vračilo državne pomoči, ki bi se pokazala kot nezakonita. Vsaka od strani bo lahko tudi avtonomno sprejemala povračilne ukrepe, če bo prišlo do odstopanja od standardov EU, ki bi vplivalo na trgovino in naložbe.

Tako naj bi preprečili, da bi na Otoku z zniževanjem standardov (na področju okolja, socialnih pravic, potrošnikov) ali režimom državnih pomoči postavljali domača podjetja v boljši položaj in ogrožali delovna mesta v EU.

image_alt
Zadnje veliko dejanje britanskega izstopa


S 1. januarjem marsičesa samoumevnega v odnosih z Združenim kraljestvom ne bo več. Četudi ne bo carin ali kvot, bodo za blago, ki bo vstopalo v Unijo, morale biti opravljene carinske formalnosti. To bo povzročalo več birokracije. Britanski živilski proizvodi bodo morali imeti veljavne certifikate in na mejah bo izvajan sistematičen (fito)sanitaren nadzor.

Avtomatičnega priznavanja profesionalnih kvalifikacij ne bo več. Združeno kraljestvo ne bo več sodelovalo v notranjem energetskem trgu. Tudi državljani ne bodo več imeli pravice svobodnega gibanja, študija in dela v EU. Za bivanje nad 90 dni bodo potrebovali vizume.

Britanske letalske družbe imele omejitve pri opravljanju dejavnosti v EU. Tako zgolj z britansko licenco ne bodo mogli več opravljati letov med državami članicami.  Tudi potniški leti s postankom v EU , kot je, denimo, London-Amsterdam-Bangkok, ne bodo več mogoči.  

V programih EU, kot so Obzorje ali Copernicus, bo Združeno kraljestvo kot tretja država lahko sodelovalo na podlagi svojega prispevka v njihovo financiranje.    

Sporazum potrebuje še blagoslov držav članic in evropskega parlamenta. S 1. januarjem bo le v začasni uporabi. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine