Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ursuli von der Leyen še drugi mandat

Nemška krščanska demokratka je dobila 401 od skupno 707 oddanih glasov.
Predsednica evropske komisije bo morala zdaj sestaviti komisarsko ekipo. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Predsednica evropske komisije bo morala zdaj sestaviti komisarsko ekipo. FOTO: Johanna Geron/Reuters
18. 7. 2024 | 14:14
18. 7. 2024 | 15:30
2:05

Ursula von der Leyen je bila izvoljena za še en petletni mandat na čelu evropske komisije. Na glasovanju v evropskem parlamentu je dobila 401 od 707 oddanih glasov. Proti je glasovalo 284 poslancev.

Pred glasovanjem je imela zagotovljeno podporo desnosredinske EPP, socialistov in liberalcev pa tudi Zelenih. Rezultat ni bil tesen kot pred petimi leti, ko je dobila le devet glasov večine. Danes jih je potrebovala 360 od skupno 719 poslancev z aktiviranimi mandati (eden še ni).

Poslanci SDS Ursule von der Leyen niso podprli. »Von der Leynova nikoli ni bila naša izbira. Pričakujemo, da bo v prihodnjem mandatu pokazala drugačno politiko kot doslej. Takšno, kot jo želijo volivci. Njeno delo bomo skrbno spremljali in poskrbeli, da bodo naše zahteve v celoti izpolnjene,« je sporočila Romana Tomc (SDS). Predsednica evropske komisije sicer prihaja iz iste politične družine kot SDS. Prav tako je nista podprla poslanca Matjaž Nemec (SD) in Vladimir Prebelič (Vesna).

V prihodnjih dneh bo zaprosila države, da pošljejo komisarske kandidate, po dva, moškega in žensko. Edina izjema bo za komisarje oziroma komisarke, ki ostajajo na položaju. Intervjuji s kandidati naj bi se začeli sredi avgusta. Številne države so se že odločile, kdo bodo njihovi kandidati. Predlog razdelitve resorjev bo predvidoma znan po poletnih počitnicah.

 

Več sledi ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine