Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ursula von der Leyen vse bliže še enemu mandatu

Na vrhu v Bruslju so voditelji po pričakovanjih podprli predlagani kadrovski razrez za vodenje EU.
Prihodnje vodstvo EU: Estonka Kaja Kallas, Nemka Ursula von der Leyen in Portugalec António Costa, FOTO: Christophe Ena/AFP
Prihodnje vodstvo EU: Estonka Kaja Kallas, Nemka Ursula von der Leyen in Portugalec António Costa, FOTO: Christophe Ena/AFP
28. 6. 2024 | 01:44
28. 6. 2024 | 09:20
2:07

Nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen je kandidatka za še en mandat na čelu evropske komisije, portugalski socialist António Costa bo predsednik evropskega sveta, estonska premierka Kaja Kallas iz liberalnega tabora bo postala visoka zunanjepolitična predstavnica EU.

image_alt
Von der Leynova še ni prepričala Janše

To je razplet vrha EU, ki se je končal pred polnočjo. Takšna odločitev je bila povsem pričakovana, čeprav so iz dela evropske politike prihajala znamenja nezadovoljstva. Tarča kritik je bila predvsem Ursula von der Leyen, ki je bila, denimo, na muhi Viktorja Orbána in njegovih somišljenikov.

Nemški krščanski demokratki se obeta še en mandat na čelu evropske komisije. FOTO: John Thys/AFP
Nemški krščanski demokratki se obeta še en mandat na čelu evropske komisije. FOTO: John Thys/AFP

Madžarski premier je bil na vrhu proti njenemu imenovanju, a pri odločanju že tako ni zahtevano soglasje držav. Italijanska premierka Giorgia Meloni se je pri glasovanju vzdržala. Slovenski premier Robert Golob je kandidaturo Nemke ves čas podpiral.

Odprta tudi za druge stranke

Ursulo von der Leyen mora potrditi še evropski parlament, predvidoma že na plenarnem zasedanju julija v Strasbourgu. Pričakovano je, da bo dobila zadostno podporo evropskih poslancev. Svoje programske smernice je še predstavila evropskemu parlamentu. Z EPP, socialisti in liberalci naj bi vzpostavili platformo, ki bo odprta še za druge, je napovedala.

Naslednica Josepa Borrella na položaju zunanjepolitičnega predstavnika EU Kaja Kallas je poudarila, da je položaj zunanjepolitične predstavnice »velika odgovornost v časih geopolitičnih napetosti«. Estonska premierka je znana po ostrih stališčih do Rusije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine