Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Upanje in razočaranje v Šarm el Šejku

Na COP 27 dosežen dogovor o vzpostavitvi sklada za pomoč revnim državam, ne pa tudi o hitrejšem zmanjševanju izpustov.
Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri med sklepnim zasedanjem podnebne konference ZN v letovišču Šarm el Šejk. Foto Joseph Eid/Afp
Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri med sklepnim zasedanjem podnebne konference ZN v letovišču Šarm el Šejk. Foto Joseph Eid/Afp
Ju. K.
20. 11. 2022 | 20:02
20. 11. 2022 | 20:02
2:37

Šele v podaljšku podnebne konference Združenih narodov v Šarm el Šejku, ki bi se uradno morala končati v petek, je bil dosežen dogovor o vzpostavitvi posebnega sklada za odpravljanje posledic podnebnih sprememb v revnih državah. Gre za pomemben mejnik v pogajanjih in eno redkih dobrih novic iz egiptovskega letovišča.

image_alt
COP27: ohranjanje podnebnega statusa quo

Aktivisti in predstavniki držav v razvoju so se za vzpostavitev sklada za spopadanje s posledicami podnebnih sprememb borili tri desetletja. Kot so poudarili med današnjim zaključkom konference COP27, je svet z doseženim kompromisom napravil pomemben korak v smeri doseganja »podnebne pravičnosti«. Sklad bo ustanovljen do naslednje podnebne konference prihodnje leto, o podrobnostih njegovega delovanja pa bo treba še doseči dogovor.

Razviti popustili pri skladu in drugje

Zgodovinski mejnik ne bi bil možen brez privolitve razvitih držav, med njimi EU in ZDA, ki so se vrsto let upirale prevzemanju odgovornosti za posledice podnebnih sprememb v drugih delih sveta, a so na koncu popustile tudi zato, da bi preprečile morebiten propad pogajanj.

Na podnebni konferenci so sodelovali predstavniki skoraj 200 držav. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Na podnebni konferenci so sodelovali predstavniki skoraj 200 držav. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Popustiti so morale tudi pri ambicijah po hitrejšem zniževanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje in iskanju novih zavez o postopni ukinitvi uporabe fosilnih goriv. Pomanjkanje vidnega napredka na teh področjih je bilo predvsem rezultat odpora največjih onesnaževalk ter izvoznic fosilnih goriv.

image_alt
Thomas Waitz: Plačujemo ceno napačnih političnih odločitev

COP27 je po besedah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen »postavil temelje za novo vrsto solidarnosti med pomoči potrebnimi in tistimi, ki lahko pomagajo«. Obnovitev zaupanja med bogatimi in revnimi državami v Bruslju vidijo kot korak v pravo smer, skrbi pa jih, da v Šarm el Šejku ni bilo sprejetih novih trdnejših zavez za doseganje ključnega podnebnega cilja – omejitve segrevanja ozračja na poldrugo stopinjo Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. »Zdravili smo nekatere simptome, vendar bolniku nismo zbili vročine,« je opozorila predsednica komisije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine