Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrla je Latinka Perović

Srbska zgodovinarka in političarka je bila stara 89 let. V enem od svojih zadnjih intervjujev je spregovorila za Sobotno prilogo.
Latinka Perović je bila prva javna osebnost v Srbiji, ki je dogajanje v Srebrenici označila za genocid. FOTO: Aljaž Vrabec
Latinka Perović je bila prva javna osebnost v Srbiji, ki je dogajanje v Srebrenici označila za genocid. FOTO: Aljaž Vrabec
12. 12. 2022 | 20:30
5:31

V Beogradu je umrla zgodovinarka in političarka Latinka Perović. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila glasnica srbskega liberalnega gibanja, kasneje je bila prva javna osebnost v Srbiji, ki je dogajanje v Srebrenici označila za genocid. Oktobra letos je dopolnila 89 let.

V zadnjih mesecih je močno obsojala rusko agresijo v Ukrajini, še posebno se je jezila, ker rusko ravnanje podpirajo številni ljudje v Srbiji. Rusijo in Sovjetsko zvezo je dobro poznala, saj je v Rusiji nekoč živela in predavala, o ruski in srbski zgodovini pa je spisala več člankov in knjig, denimo Srpsko-ruske revolucionarne veze (1993) in Ruske ideje i srpske replike (2018).

Prav o ruski okupaciji Ukrajine in srbski podpori je govorila tudi v enem od svojih zadnjih intervjujev, ko je spomladi letos spregovorila za Sobotno prilogo. Intervju si lahko preberete na spodnji povezavi.

image_alt
Ljudje sprejmejo laž, da pomirijo slabo vest

Imela je pestro življenje. Pri sedemindvajsetih letih je predsedovala Antifašistični ženski fronti Srbije, od leta 1968 do 1972 je bila sekretarka Zveze komunistov Srbije, toda ker je bilo njeno prepričanje preveč liberalno, je morala položaj zapustiti. Ni bila edina, saj so bili v umik med drugimi prisiljeni tudi Stane Kavčič, Ante »Miko« Tripalo, Savka Dabčević-Kučar in Marko Nikezić.

Precej zgodovinarjev in poznavalcev tedanjega dogajanja je prepričanih, da Jugoslavija ne bi razpadla v krvi, če bi ti ljudje dobili priložnost, da socialistično Jugoslavijo usmerijo v več demokratizacije, modernizacije in liberalizacije.

FOTO: Aljaž Vrabec
FOTO: Aljaž Vrabec

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine