Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl zloglasni Yorkshirski razparač

Obsojen je bil na dosmrtni zapor zaradi umora 13 žensk. Umrl je v bolnišnici, potem ko je domnevno zavrnil zdravljenja zaradi covida-19.
V obsežni policijski akciji, da bi ga odkrili, je sodelovalo 150 policistov. <em>Fotografija je simbolična</em>. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
V obsežni policijski akciji, da bi ga odkrili, je sodelovalo 150 policistov. <em>Fotografija je simbolična</em>. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
A. I.
13. 11. 2020 | 10:54
13. 11. 2020 | 11:13
2:38
Umrl je eden najbolj zloglasnih serijskih morilcev vseh časov, yorkshirski razparač Peter Sutcliffe. Star je bil 74 let. Umrl je v bolnišnici, potem ko je zavrnil zdravljenje. BBC poroča, da je menda umrl zaradi covida-19, imel je tudi številne druge zdravstvene težave. 

Sutcliffe je bil obsojen zaradi umora 13 žensk. Zaprli so ga leta 1981. Sodišče ga je obsodilo na 20 dosmrtnih zapornih kazni, sodnik je določil, da mora v zaporu preživeti najmanj 30 let. Obdobje se je sicer izteklo leta 2013, a je sodišče že pred tem odločilo, da prvotna odločba zaradi brutalnosti in resnosti kaznivih dejanj ne velja. Sutcliffe je bil s tem obsojen na dosmrtno ječo.

Njegova prva žrtev je bila 28-letna mama štirih otrok Wilma McCann, ki jo je oktobra 1975 najprej potolkel s kladivom in jo nato še petnajstkrat zabodel. Wilmin sin, ki je imel v času materinega umora pet let, je povedal, da je morilčeva smrt nekakšen zaključek. »Mislim, da je veliko družin oziroma otrok žrtev veselih, da je odšel. In vso pravico imajo, da se tako počutijo.« Sam je leta 2010 opravil z jezo in »odpustil« Sutcliffu. »Žal mi je bilo, da je umrl. V preteklosti me je razjedala jeza, potem sem jo prebrodil.«

Sutcliffa so mediji poimenovali Yorkshirski razparač, ker je svoje žrtve pohabljal s kladivom, izvijačem in nožem. Nekdanjega voznika tovornjaka so aretirali zaradi umora 13 žensk in poskusa umora sedmih med letoma 1975 in 1980. Verjel je, da je bil na »božji misiji«, da bi ubijal prostitutke, a vse njegove žrtve sploh niso bile spolne delavke. 

V obsežni policijski akciji, da bi ga odkrili, je sodelovalo 150 policistov, ki so opravili več kot 11.000 razgovorov. Tudi Sutcliffa so kar sedemkrat zaslišali, vendar se mu je vedno uspelo izogniti aretaciji in je moril naprej. Nekdanji policist Bob Bridgestock, ki je sodeloval v lovu za morilcem, je po poročanju BBC povedal, da solz ob njegovi smrti ne bo točil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine