Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl tudi tretji otrok britanske najstnice, ki je zbežala v Sirijo

Deček je bil star manj kot tri tedne, z materjo sta živela v begunskem taborišču in čakala, ali se bosta lahko vrnila v Veliko Britanijo.
Shamima Begum je leta 2015 zbežala v Sirijo. FOTO: Laura Lean/Afp
Shamima Begum je leta 2015 zbežala v Sirijo. FOTO: Laura Lean/Afp
Anja Intihar
9. 3. 2019 | 10:13
9. 3. 2019 | 14:48
4:35
Sedaj je tudi uradno potrjeno, da je umrl še tretji otrok Shamime Begum, ki je leta 2015 kot najstnica prebegnila v Sirijo in se pridružila borcem Islamske države (IS). Deček z imenom Jarrah je bil star manj kot tri tedne. 

Na britansko vlado, še posebej na ministra za notranje zadeve Sajida Jadida, tako že letijo glasne kritike, da jim ni uspelo zaščititi nedolžnega otroka, ki je sicer britanski državljan, kljub temu, da so Shamimi pred kratkim odvzeli britansko državljanstvo. 

Shamima Begum je kot 15-letnica v Sirijo zbežala z dvema sošolkama, se tam poročila z nizozemskim borcem IS in rodila tri otroke. Dva sta ji umrla zaradi bolezni in podhranjenosti. Trenutno se najstnica nahaja v begunskem taborišču, kjer čaka, da se politiki odločijo, ali se bo lahko vrnila v Veliko Britanijo. Državljanstvo so ji, kot rečeno, odvzeli, zato možnosti za to najverjetneje ni prav veliko.

Predstavnik britanske vlade je dejal, da je otrokova smrt zelo tragična, a dodal, da so državljanom že v preteklosti ostro odsvetovali potovanja v Sirijo. To bodo počeli še naprej, saj želijo preprečiti, da bi teroristi britanske državljane zvabili v svoje vrste. 

Begumovo je februarja letos v taborišču našel eden od novinarjev časnika The Times. Povedala mu je, da je zapustila moža, in da se želi vrniti v domovino. Za BBC je potem spregovorila kmalu po rojstvu tretjega otroka, sina Jarraha. Želim si ga vzgajati na varnem, je dejala takrat. A Jarrah je v četrtek umrl, domnevno zaradi pljučnice, poroča BBC

Razmere v taborišču so strašne, primanjkuje tako hrane kot tudi šotorov in odej. »Otroka nam ni uspelo zaščititi. Padli smo kot država,« je bil oster Dal Babu, prijatelj družine Begum. 

Renu Begum, Shamimina sestra, s fotografijo pobegle najstnice. FOTO: Pool Reuters
Renu Begum, Shamimina sestra, s fotografijo pobegle najstnice. FOTO: Pool Reuters


Ko so predstavniki britanske vlade zagrozili, da bodo Shamimi vzeli državljanstvo, je družina pisala na notranje ministrstvo, naj pomagajo v domovino pripeljati vsaj dečka. Ker se je rodil, še preden so njegovi materi vzeli britanski potni list, se še vedno smatra za britanskega državljana. A zdaj je prepozno.

»To je smrt, ki bi se ji lahko izognili. Ministrstvo za notranje zadeve mu nikoli ni imelo namena pomagati. Šokantno je, kako so se odzvali na to težko situacijo,« je dejal Babu. 

Minister Javid je včeraj, še preden je bilo uradno potrjeno, da je deček umrl, za BBC izjavil: »Žal je najbrž veliko nedolžnih otrok, ki so se rodili na vojnem območju. Sočustvujem, da so bili zvlečeni v to. A hkrati je to tudi opomnik, zakaj je nevarno oditi na ta območja.«

Po rojstvu Jarraha je Shamima Begum povedala, da ne obžaluje potovanja v Sirijo, čeprav se ni strinjala z vsem, kar so počeli pripadniki IS. Dodala je, da si ni nikoli želela postati ena od IS nevest. »Rada bi, da mi Britanci odpustijo. Nisem pričakovala, da bom morala doživeti takšne stvari. Izgubila sem dva otroka, noče, da mi umre tudi tretji. To taborišče ni primeren kraj za vzgojo otrok.«

V treh mesecih je v taborišču umrlo več kot 100 ljudi, dve tretjini od tega otrok, mlajših od pet let. 



Odvzem državljanstva najstnici je na Otoku sprožil burno razpravo o vračanju džihadistov. Čeprav so nekateri trdili, da ima dekle bangladeško državljanstvo, to v Daki zavračajo, tako da je dekle po odvzemu britanskega državljanstva postalo apatrid.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine