Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl maorski kralj

Kralj Tuheitia je bil zagovornik maorskih pravic in simbol enotnosti.
Kralj Tuheitia je umrl mirno pri starosti 69 let, obkrožen s svojo ženo in tremi otroki. FOTO: Hagen Hopkins/Reuters
Kralj Tuheitia je umrl mirno pri starosti 69 let, obkrožen s svojo ženo in tremi otroki. FOTO: Hagen Hopkins/Reuters
Pi. K.
30. 8. 2024 | 13:09
30. 8. 2024 | 14:10
3:20

Kiingi Tuheitia Pōtatau Te Wherowhero VII., rojen kot Tūheitia Paki leta 1955, je bil sedmi kralj maorskega ljudstva in je leta 2006 na prestolu nasledil svojo mater, Te Arikinui Dame Te Atairangikaahu. Njegova vloga je bila predvsem ceremonialna, cenjen pa je bil kot velik povezovalec in zagovornik pravic maorskega ljudstva.

Vest o njegovi smrti je na družbenih omrežjih objavil predstavnik maorskega kraljevega gibanja Te Kiingitanga Rahui Papa. Izrazil je globoko spoštovanje do kralja in poudaril, da je bil pomemben vodja, ki je s svojo modrostjo in sočutjem prispeval k prihodnosti maorskega ljudstva in celotne Nove Zelandije.

Maori so se prišli poklonit ob smrti svojega predstavnika. FOTO: AFP
Maori so se prišli poklonit ob smrti svojega predstavnika. FOTO: AFP

Predstavniki gibanja so prav tako izjavili, da je kraljeva smrt velik udarec za maorsko skupnost in vso nacijo. Nova Zelandija je izgubila pomembnega vodjo, ki je bil znan po neomajni zavezanosti svojemu ljudstvu in vrednotam gibanja Kiingitanga.

Novozelandski premier Christopher Luxon se je že poklonil kralju Tuheitii in dejal, da bo država žalovala za njim. »Njegova predanost svojemu ljudstvu in neutrudna prizadevanja za ohranjanje vrednot in tradicije Kiingitange so pustili neizbrisen pečat v našem narodu,« je dejal v izjavi. Nekdanja premierka Jacinda Ardern je kralja opisala kot zagovornika pravičnosti in blaginje.

Naslednika kralja Tuheitie bodo določili voditelji gibanja Kiingitanga, pričakuje pa se, da bodo njegovo ime razkrili šele, ko bodo končane pogrebne slovesnosti. Kralj bo pokopan na gori Taupiri.

Pomembne povezave

Maorski kralji so imeli skozi zgodovino pomembne povezave z britansko kraljevo družino. Tuheitia je bil na primer povabljen na lansko kronanje kralja Karla III. in se je z njim srečal tudi zasebno. Britanski monarh je dejal, da je oba s kraljico Camillo novica o njegovi  smrti pretresla, in navedel maorski pregovor, ki pravi, da je »padlo mogočno drevo Totora«. Leta 2019 je Tuheitio sprejel tudi papež Frančišek.

Slovo od priljubljenega maorskega kralja. FOTO: AFP
Slovo od priljubljenega maorskega kralja. FOTO: AFP

Skupnost Maorov, ki predstavlja skoraj petino več kot petmilijonskega prebivalstva Nove Zelandije, se pogosto spoprijema z diskriminacijo, posledice pa so zdravstvene težave, nizka stopnja izobrazbe in višja stopnja kriminala. Januarja je Tuheitia gostil več kot 10.000 Maorov na pogovorih o tem, kako se odzvati na vladne načrte o preklicu reform, s čimer bi po mnenju številnih staroselcev spodkopali njihove pravice, je takrat poročal Reuters.

image_alt
Maori množično proti desničarski vladi

Desničarska vlada Nove Zelandije je predlagala razpustitev maorskega zdravstvenega urada, preklic uporabe maorskega jezika in odpravo omejitev pri prodaji tobaka – s tem ukrepom so si maorski voditelji prizadevali zmanjšati število kadilcev v skupnosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine