Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajina preverja posnetke domnevne usmrtitve ruskih vojakov

Posnetek preučujejo tudi pri ZN, medtem ko je Moskva že sprožila kazensko preiskavo.
Fotografija je simbolična. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Fotografija je simbolična. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
STA
19. 11. 2022 | 18:35
20. 11. 2022 | 08:46
1:57

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da preverja pristnost posnetkov, ki po navedbah Moskve dokazujejo, da je ukrajinska vojska usmrtila več ruskih vojakov, ki so se predali. Posnetek preučujejo tudi pri ZN, medtem ko je Moskva že sprožila kazensko preiskavo.

Na ruskih družbenih medijih so ta teden zaokrožili posnetki, ki glede na trditve obrambnega ministrstva prikazujejo trupla ruskih vojakov, ki so bili ubiti, potem ko so se predali ukrajinskim silam. Moskva je Kijev obtožila »namernega in metodičnega umora« več kot desetih ruskih vojakov, ki naj bi bili ubiti »s streli v glavo«.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Bogdan Senik je danes dejal, da preverjajo pristnost posnetkov. »Pred sprožitvijo preiskave mora za to obstajati utemeljen razlog. Trenutno ugotavljamo, ali so ti posnetki ponarejeni,« je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

AFP videoposnetkov ni mogel neodvisno potrditi, rusko obrambno ministrstvo pa ni navedlo, kdaj so bili posneti. Da so seznanjeni s posnetki in jih preučujejo, so za AFP potrdili tudi pri Združenih narodih.

Ruski preiskovalni odbor, ki se ukvarja s hujšimi kaznivimi dejanji, je medtem že sprožil preiskavo.

Do navedb Moskve prihaja po tistem, ko so Združeni narodi ta teden objavili poročilo, v katerem piše, da so bili vojni ujetniki na obeh straneh podvrženi mučenju in zlorabam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine