Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Turčija bo v Libijo napotila vojaške strokovnjake

Turčija pripadnike vojaških enot v Libijo pošilja na prošnjo libijske vlade narodne enotnosti, ki jo podpirajo Združeni narodi.
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je zanikal, da bi Turčija za boj v Libiji novačila pripadnike Svobodne sirske vojske. FOTO: Adem Altan/AFP
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je zanikal, da bi Turčija za boj v Libiji novačila pripadnike Svobodne sirske vojske. FOTO: Adem Altan/AFP
Ka. M.
6. 1. 2020 | 16:45
6. 1. 2020 | 21:03
2:21
Turške vojaške enote so na poti v libijski Tripoli, kjer bodo sodelovali v boju zoper sile generala Halife Haftarja, je včeraj sporočil turški predsednik Rcep Tayyip Erdoğan. Da bodo v Libijo odpotovali »vojaški strokovnjaki, svetovalci in tehnične ekipe«, je danes napovedal še turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, navaja tiskovna agencija Reuters.

Turčija pripadnike vojaških enot v Libijo pošilja na prošnjo libijske vlade narodne enotnosti v Tripoliju, ki jo podpirajo Združeni narodi. Vlada v Tripoliju nadzira manj kot tretjino države in se že več mesecev sooča z napadi sil generala Haftarja, ki ima med drugim podporo Egipta, Francije, Jordanije in Združenih arabskih emiratov.



V sobotnem napadu na tripolijsko vojaško akademijo je bilo ubitih 30 ljudi. FOTO: Mahmud Turkia/AFP
V sobotnem napadu na tripolijsko vojaško akademijo je bilo ubitih 30 ljudi. FOTO: Mahmud Turkia/AFP


Zunanji minister Cavusoglu je prav tako zanikal, da Turčija v Libijo pošilja pripadnike Svobodne sirske vojske (FSA), ki so se zoper sile predsednika Bašarja al Asada borili v Siriji. Da bi turška vlada FSA nagovarjala k napotitvi borcev v Libijo, je zanikalo tudi vodstvo FSA. Nekateri borci FSA so se sicer odločili za delo varnostnikov v turškem varnostnem podjetju v Libiji, še poroča Reuters.

Zaradi zračnih napadov je bilo sicer v petek zaprto edino delujoče letališče v Tripoliju. Dan za tem, v soboto, je bilo v napadu na tripolijsko vojaško akademijo ubitih 30 ljudi. O dogajanju v Libiji bo danes razpravljal tudi varnostni svet Združenih narodov, v sredo pa bo v Kairu srečanje zunanjih ministrov Egipta, Francije, Italije, Grčije in Cipra, piše slovenska tiskovna agencija STA. Medtem je general Haftar sporočil, da so njegove sile zavzele strateško pomembno pristaniško mesto Sirta, ki je bilo od leta 2016 pod nadzorom sil libijske vlade, priznane s strani Združenih narodov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine