Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump: Rezultat napada na Sirijo ne bi mogel biti boljši

»Popolno izvršen sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske,« je tvitnil Trump.
Sirske oblasti so objavile fotografije, ki prikazujejo uničenje. FOTO: AP
Sirske oblasti so objavile fotografije, ki prikazujejo uničenje. FOTO: AP
A.S.H., Ti.L., Be.B.
15. 4. 2018 | 15:22
15. 4. 2018 | 16:11
12:06
Ameriški predsednik Donald Trump je danes glede napada, v katerem so ZDA skupaj s Francijo in Veliko Britanijo napadle položaje v Siriji, zapisal, da rezultat ne bi mogel biti bolšji. Zahvalil se je tudi Londonu in Parizu.

»Popolno izvršen sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!« je Trump zapisal na Twitterju.

Washington, London in Pariz so davi po srednjeevropskem času izvedle napad na cilje v Siriji. Tarča so bila poslopja v bližini Damaska in Homsa, povezana s proizvodnjo kemičnega orožja. Šlo je namreč za odgovor na domnevni kemični napad v sirski Doumi, za katerega Zahod odgovornost pripisuje sirskemu predsedniku Bašarju Asadu, ta odgovornost zavrača.

Trump pa je sporočil še, da je ponosen na veliko ameriško vojsko, ki bo ob porabi več milijard dolarjev kmalu najboljša v vsej zgodovini ZDA. »Nič ji ne bo niti blizu,« je poudaril.


Pentagon: Sirski režim je dobil jasno sporočilo


General Kenneth McKenzie je nočni napad na Sirijo označil za »mogočen prikaz zavezniške enotnosti«.
»Sto pet raket smo usmerili proti trem ciljem, ki znatno vplivajo na to, da bi sirski režim v prihodnosti razvijal in uporabljal kemično orožje. Napad je onemogočil oboroževanje sirskih sil s kemijskim orožjem za nekaj let,« je dodal general McKenzie in poudaril, da je bil ta napad dvakrat močnejši od tistega lanskega aprila.

Zemljevid ameriškega raketiranja ključnih ciljev v Siriji. Vir: Ameriško Ministrstvo Za Obrambo
Zemljevid ameriškega raketiranja ključnih ciljev v Siriji. Vir: Ameriško Ministrstvo Za Obrambo


Nenapovedan nagovor Američanom


Sinoči je ameriški predsednik Donald Trump je v nenapovedanem nagovoru narodu povedal, da je vojski ukazal natančne napade na zmogljivosti kemičnega orožja režima sirskega predsednika Bašarja Asada, ki potekajo v sodelovanju s silami Francije in Velike Britanije. Trump je med drugim še opozoril Rusijo in Iran pred posledicami, ki sledijo v primeru sodelovanja z Asadovim režimom.

»Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima,« je dejal Trump.

Zadnji »zloben in odvraten« napad s kemičnim orožjem v Doumi je Trump označil za dejanje pošasti. Dejal je, da je namen tokratnih napadov odvrniti proizvodnjo, širitev in uporabo kemičnega orožja v Siriji, kar je v nacionalnem interesu ZDA.

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, »trajni«, dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle zagotoviti trajnega miru in usoda regije je v rokah njenih prebivalcev.

Video je v angleškem jeziku. Vir: BBC

Trumpova odločitev je bila pričakovana, potem ko so ZDA in zaveznice Asadov režim obtožile, da je pretekli teden v mestu Douma spet uporabil kemično orožje, ki naj bi pobilo okrog 70 ljudi. Asadova zaveznica Rusija je skušala napade odvrniti z izredno sejo Varnostnega sveta ZN v petek, ki pa se je končala brez soglasja o poti naprej.

Letalski napad na tarče v Siriji se je tako zgodil danes ponoči ob treh po našem času, ki se je po izstreljenih 30 raketah končal. Ameriški obrambni minister James Mattis je dejal, da so Asadu poslali jasno sporočilo, vendar dodatnih napadov za zdaj ne načrtujejo.



Preberite še:
Moskva je zagrozila, da bo odgovorila na vsak ameriški napad
Od kod v Siriji kemično orožje?
Ves svet v napetem pričakovanju eskalacije globalnega konflikta, ki ne bi koristil nikomur
Smrt vojni!
Boštjan Videmšek: Bizarno je, da poslušamo o humanitarni operaciji
Nato in več držav podprlo napad na Sirijo
OPCW nadaljuje s preiskavo napada v Doumi


Evakuirana vojaška oporišča


Sirsko zunanje ministrstvo je napad označilo kot »brutalno, barbarsko agresijo«. Napadi so po njihovem mnenju usmerjeni v spodkopavanje preiskave Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki je vseeno danes začela z delom v Doumi.
Sirski mediji so napade ZDA, Francije in Velike Britanije označili za »očitno kršitev mednarodnega prava«. Tarča so bile tri vojaške točke blizu Damaska in Homsa, a kot trdi sirska vlada, so v pričakovanju morebitnih napadov vsa svoja vojaška oporišča evakuirali, številne rakete naj bi prestregli. Ruske sile naj v napadu ne bi bile prizadete.

Tarča letalskih in raketnih napadov trojice držav so bili raziskovalni center blizu Damaska, skladišče in poveljniški položaj prav tako blizu Damaska in skladišče kemičnega orožja blizu Homsa.

Raziskovalni center blizu prestolnice naj bi po navedbah zahodnih obveščevalnih virov Sirija uporabljala za izdelavo kemičnega orožja, kar je sirska vlada že večkrat zanikala.

Sirska državna agencija Sana je potrdila, da je bil center, ki leži severovzhodno od Damaska, zadet in naj bi bi utrpel gmotno škodo, medtem ko naj bi bila poslopje za urjenje vojakov in laboratorij v bližini prestolnice uničena. Rakete, ki so bile namenjene skladišču blizu Homsa, naj bi prestregli. Pri tem naj bi bili sicer ranjeni trije civilisti.
 

Izstreljenih 150 raket


Vsega skupaj naj bi bilo v napadih izstreljenih 150 raket, poroča CNN. Nekaj naj bi jih sirska vojska prestregla. Kot je za agencijo Reuters še dejal predstavnik sirske vojske, so jih na napade opozorili Rusi, zaradi česar so že pred nekaj dnevi evakuirali vsa vojaška oporišča.

Nebo nad Damaskom. FOTO: AP
Nebo nad Damaskom. FOTO: AP


Sirski državni mediji so napade označili za očitno kršitev mednarodnega prava. »Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanije in zagrešile agresijo nad Sirijo,« je dejal, neimenovani vojaški vir.
Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da napadi niso imeli za tarče ruskih pomorskih in letalskih oporišč v Siriji. »Niti ena od raket, ki so jih izstrelile ZDA in zaveznici, ni vstopila v območje nadzora ruskih letalskih sil,« je ministrstvo sporočilo v izjavi za agencijo Ria Novosti, ki jo povzema BBC.
 

Theresa May: Napad v Siriji je bil usklajen in ciljno usmerjen


Tudi britanska premierka Theresa May je zvečer nagovorila državljane Velike Britanije in povedala, da je odobrila napad britanskih vojaških sil na sirsko vojaško bazo, v kateri naj bi imeli shranjene sestavine za kemično orožje. Britanska premierka Theresa May je ob tem dejala, da je šlo za omejen in usmerjen napad, katerega namen ni bil zamenjava sirskega režima.
»Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam,« je povedala Mayeva.

»Ne obstaja izvedljiva alternativa uporabi sile za zmanjšanje in odvrnitev od uporabe kemičnega orožja s strani sirskega režima,« je dodala.

Britanska premierka je povedala še, da ima London »veliko količino informacij, vključno z obveščevalnimi podatki«, ki kažejo na odgovornost sirskega režima za domnevni kemični napad. Napadi, kakršne so izvedli danes, bodo po njenih besedah »vsem, ki mislijo, da lahko nekaznovano uporabljajo kemično orožje, poslali jasen signal«.

Premierka, ki je tako odločitev sprejela prvič, je ob tem omenila tudi zastrupitev nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji z živčnim strupom, za katero London krivi Moskvo. »Ne smemo dopustiti, da bi uporaba kemičnega orožja postala nekaj običajnega - v Siriji, na britanskih ulicah ali kje drugje na svetu,« je poudarila.

Video je v angleškem jeziku. Vir: BBC

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so štiri britanska vojaška letala tornado poletela iz oporišča Akrotiri na Cipru in izvedla napad na vojaško oporišče 24 kilometrov zahodno od Homsa. Pojasnili so, da gre za nekdanjo vojaško oporišče, v kateri je imel režim po njihovih ocenah shranjene sestavine za kemično orožje. Prve ocene napada kažejo, da je bil ta uspešen, so še zapisali.

Nekateri opozicijski poslanci so napad, ki so ga skupaj izvedli ZDA, Francija in Velika Britanija, že kritizirali. Poslanec laburistov Kevin Brennan je tako dejal, da bi morala vlada pridobiti soglasje parlamenta. A kot je kasneje dejal britanski obrambni minister Gavin Williamson, je bila hitrost pri ukrepanju ključnega pomena. Po besedah Mayeve pa je bilo ukrepanje »pravilno in zakonito.« V zvezi z dogajanjem bo v ponedeljek spregovorila v parlamentu, kjer bo tudi odgovarjala na vprašanja poslancev.

»Tokrat sem prvič kot premierka morala sprejeti odločitev, da naše oborožene sile napotim v boj, in to je odločitev, ki je nisem sprejela zlahka,« je dejala. »Tako sem se odločila, ker menim, da je to dejanje v nacionalnem interesu Velike Britanije,« je dodala.

Williamson je napad na sirske zmogljivosti za proizvodnjo kemičnega orožja označil »za zelo uspešno misijo« in dodal, da so se posadke vseh štirih letal, ki so sodelovala, varno vrnile.
 

Opozorila pred sodelovanjem z Asadovim režimom


Trump je Rusijo in Iran opozoril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. »Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev,« je dejal Trump.

Rusijo je naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013, namreč da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. »Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede,« je dejal Trump in dodal, da se mora Rusija odločiti, ali bo nadaljevala po tej temni poti ali pa se bo pridružila civiliziranim državam.

ZDA so v petek v bližino Sirije premaknile dodatne pomorske zmogljivosti za napade z raketami tomahawk, ruska vojska pa je zavzela prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem v Doumi. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v četrtek opozoril, da ne izključuje možnosti spopada med ZDA in Rusijo zaradi Sirije.

Kmalu po Trumpovih besedah so začele tiskovne agencije poročati o velikih eksplozijah v Damasku. O napadih je danes zgodaj zjutraj poročala tudi sirska državna televizija.

Trump je že lani ukazal napad na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja. Takrat so Američani z raketami uničili letališče, s katerega je režim sprožil kemični napad. Trump je dejal, da so takrat uničili 20 odstotkov zračnih sil Asadovega režima.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine