Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump: Putin je »verjetno« vpleten v umore, klimatologi pa imajo »politično agendo«

Ameriški predsednik Donald Trump je povedal, da verjame, da se nekaj dogaja s podnebjem, ne verjame pa, da je za to kriv človek. 
Donald Trump FOTO: Evan Vucci/AP
Donald Trump FOTO: Evan Vucci/AP
S. S.
15. 10. 2018 | 08:26
15. 10. 2018 | 08:45
6:23
Ameriški predsednik Donald Trump je v oddaji 60 Minutes na televiziji CBS ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da je »verjetno« vpleten v umore, povedal je, da se s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom dobro razume, klimatologi imajo po njegovem »politično agendo«, strinja pa se s svojo ženo, da nikomur ne gre verjeti.

 

O podnebnih spremembah


Brez omembe podnebnih sprememb v tem času, ko so klimatologi izdali novo poročilo o stanju našega sveta, ni šlo. »Verjamem, da se nekaj dogaja. Nekaj se spreminja, ampak se bo spremenilo nazaj. Ne mislim, da gre za prevaro. A ne verjamem, da so to posledice človeškega delovanja. To pa bom rekel. Nočem vložiti bilijonov in bilijonov dolarjev. Nočem izgubiti na milijone služb,« je dejal. Poudaril je, da ne zanika podnebnih sprememb, a da govorimo o milijonih let in da se lahko temperature znižajo. Kako, pa ni povedal. Je pa klimatologe obtožil, da imajo »politično agendo«.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko dramatične spremembe našega podnebja in okolja ustavili le z velikimi in dragimi ukrepi. Globalne emisije CO2 bi morali do leta 2030 glede na leto 2010 zmanjšati za 45 odstotkov, povsem bi morali zmanjšati porabo premoga.

Odgovor vsekakor izraža delno spremenjeno mnenje. Trump je namreč še v kampanji leta 2016 trdil, da so podnebne spremembe prevara in je zato tudi napovedal umik ZDA iz Pariškega sporazuma, v katerem so se države zavezale, da bodo omejile dvig globalnih temperatur precej pod dvema stopinjama Celzije.


O Putinu


Trump je v intervjuju, ki so ga predvajali v nedeljo zvečer dejal, da je Putin »verjetno« vpleten v umore in zastrupitve, a ne v ZDA. »Seveda tega ne bi smeli početi,« je dodal. Glede vmešavanja Rusije v ameriške volitve leta 2016, ko je bil tudi izvoljen na mesto predsednika ZDA, Trump meni, da ne gre samo za Rusiji. »So se vpletali. Mislim pa, da se je vpletala tudi Kitajska in druge države,« je dejal in dodal, da je po njegovo Kitajska večji problem.


O Kitajski


»Morda, morda« bo uvedel še nove davke na kitajsko blago, je povedal v intervjuju, čeprav se želijo pogajati. Kaj pa on? »Imam dobro kemijo s predsednikom Xi Jinpingom. Ne vem, če se bo to nadaljevalo. Povedal sem mu, da se ne more nadaljevati praksa, da Kitajska 500 milijard dolarjev na leto odnese iz ZDA v obliki trgovine in drugih stvari. Povedal sem mu to in da tega ne bomo več dovolili.« Je pa dodal, da ne želi Kitajske potisniti v kakršnokoli ekonomsko krizo.


O Severni Koreji


Dlje časa je bila Trumputrn v peti Severna Koreja. Ko ga je voditeljica oddaje Lesley Stahl povprašala, če se je zavedal, kako severnokorejski voditelj Kim Džong Un krši človekove pravice, je Trump odgovoril, da vsekakor. »Seveda. Vem vse to. Mislim, nisem otrok. Poznam te stvari,« je poudaril.

»Poglejte, pustite, kakorkoli že je. Dobro se razumem z njim. Imava dobro energijo, dobro kemijo. Poglejte grozne grožnje, ki so bile izrečene. Nič več groženj. Nič več groženj.«


O posebni preiskavi Roberta Muellerja


Beseda je tekla tudi o preiskavi Roberta Muellerja, ki ugotavlja, ali je Trump sodeloval z Rusi pri vmešavanju v ameriške volitve. Trump je znova zavrnil, da bi se skrivaj vmešaval v preiskavo, da o tem ne bo pregovoril pod prisego. »Ne rabim prisegati. Nimam namena tega početi. Mislim, da je zelo nepoštena preiskava, ker ni bilo nobenega vmešavanja,« je poudaril.

Melania Trump FOTO: Carolyn Kaster/AP
Melania Trump FOTO: Carolyn Kaster/AP


O Melanii Trump in njenih izjavah o nezaupanju in življenju v politiki


Melani Trump je pred dnevi spregovorila za ABC news. Med drugim je povedala, da nekaterim v Beli hiši ne zaupa. Njen soprog se očitno strinja. »Enako čutim. Ne zaupam vsem v Beli hiši. Moram biti odkrit,« je povedal in dodal, da je večinoma varovan. »Kakorkoli, saj sem varovan. A ne pravim, da vsem zaupam v Beli hiši. Nisem otrok. To je zahteven posel. To je zloben kraj. Washington DC je zloben, zloben kraj. Napadi, ogovarjanje za hrbtom. Ampak po drugi strani, se tu zelo dobro počutim.«

Na vprašanje, kaj ga je v politiki najbolj presenetilo, je odgovoril: »Vedno sem menil, da smo najmočnejši ljudje nepremičninarji na Manhattnu. Zdaj pravim, da so otročiči. (Najmočnejši) so politiki. To je najbolj zahrbtno in zlobno področje, polno laži in prevar. Z nekom skleneš dogovor, pa je to tako, kot če bi ga sklenil z mizo.«


O Christine Blasey Ford in Brettu Kavanaughu


V obtožbah Christine Blasey Ford, da jo je v mladosti vrhovni sodnik Brett Kavanaugh spolno zlorabil, se je Trump postavil na Kavanaughovo stran. In Blasey Fordove se je celo norčeval in jo, kot je bilo videti na zborovanju v Mississippiju, obtožil laganja. Na vprašanje, če meni, da je bil spoštljiv do nje, je odgovoril, da je bil. Kaj več pa ni želel pojasnjevati: »Ne bom se spuščal v to, ker smo zmagali. Ni pomembno. Zmagali smo.«


O tem, kdo je predsednik


Trump neprijetnih vprašanj vsekakor ne mara. Tako mu niso bila všeč vprašanja o ločevanju družin na meji, kar je pred meseci dvigovalo ogromno prahu. Voditeljici je očital, da se do njega obnaša drugače kot do drugih predsednikov. »Ko rečem, da je Obama uvedel to ločevanje, se vi nočete pogovarjati. Če rečem, da sem jaz to storil, iz tega naredite veliko afero. Samo povem vam, da me obravnavate drugače,« je dejal. Voditeljica Lesley Stahl pa mu je odvrnila, da se noče prepirati. »Lesley, v redu je. Sicer pa, jaz sem predsednik, vi pa niste,« ji je odvrnil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine