Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump in Vance kritizirala nasprotnike, zakonca Obama za trdo delo demokratov

Obamova sta demokrate pozvala, naj trdo delajo za izvolitev Kamale Harris. Trump in Vance pa sta zopet kritizirala politične nasprotnike.
Kamala Harris. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP
Kamala Harris. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP
STA
21. 8. 2024 | 07:48
21. 8. 2024 | 10:10
5:21

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v torek obiskal mesto Howell v Michiganu, njegov podpredsedniški kandidat J. D. Vance pa Kenosho v Wisconsinu. Dogodka sta izkoristila za kritiko političnih nasprotnikov, ki so ravno zbrani na demokratski nacionalni konvenciji v Chicagu.

Trump in Vance v času demokratske konvencije obiskujeta ključne države srednjega zahoda in gostita manjše prireditve, na katerih kritizirata demokrate in obljubljata odpravo kriminala v ZDA po zmagi na volitvah, poročajo lokalni mediji.

Trump je podpornikom v Howellu dejal, da za kriminal v ZDA ne bo več prostora, ko se bo vrnil v Belo hišo, in si pri tem izmislil, da je nasilni kriminal v državi pod predsednikom Joejem Bidnom in podpredsednico Kamalo Harris narasel za 43 odstotkov.

J. D. Vance. FOTO: Marco Bello/Reuters
J. D. Vance. FOTO: Marco Bello/Reuters

V resnici je samo med prvim četrtletjem lani in prvim četrtletjem letos po podatkih FBI število primerov nasilnega kriminala upadlo za 15 odstotkov, umorov pa za 26 odstotkov.

Obljubil je, da bo zaprl južno mejo, in dejal, da ni nobenega razloga, da ne bi užival večinske podpore žensk iz predmestij po ZDA, ker je preprečil, da bi se tam gradili socialni stanovanjski bloki.

Zakonca Obama pozvala demokrate k trdemu delu za izvolitev Kamale Harris

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle sta v torek sklenila drugi dan nacionalne konvencije demokratske stranke v Chicagu s pozivom demokratom, naj v naslednjih več kot 70 dneh trdo delajo za izvolitev Kamale Harris na položaj predsednice ZDA. V govorih sta bila tudi večkrat kritična do republikanskega kandidata Donalda Trumpa.

Michelle Obama je Američanom predstavila Harrisovo kot žensko, ki upošteva nasvet, da je treba nekaj narediti, ne pa tarnati in se pritoževati nad usodo. Skupaj z Barackom sta predsedniško kandidatko prikazala kot sočutno osebo, ki bo trdo delala za vse Američane.

Barack Obama. FOTO: Charly Triballeau/AFP
Barack Obama. FOTO: Charly Triballeau/AFP

S Kamalo se v ZDA vrača upanje

Michelle Obama je še zatrdila, da se s Kamalo Harris v Ameriko vrača upanje, kot leta 2008 s kampanjo njenega moža. Vendar pa je dodala, da je treba za to tudi delati. Pri tem je skovala nov slogan »Naredi nekaj«, ki ga je množica pograbila, kot tudi slogan Baracka Obame, predelan iz njegovega »Zmoremo« v »Ona zmore«.

Sedanjega predsednika Joeja Bidna Michelle Obama ni omenila, njen mož pa je dejal, da je Biden leta 2020 rešil Ameriko. »Kaos, nesposobnost. Ta film smo že videli in vsi vemo, da je nadaljevanje vedno samo še slabše,« je o Trumpovi kandidaturi dejal Obama in zatrdil, da ima izkušnje, zato ve, da je Harrisova pripravljena prevzeti položaj predsednice.

Demokratski delegati so kandidaturi Kamale Harris in podpredsedniškega kandidata Tima Walza potrdili virtualno že pred konvencijo, v torek pa so izvedli ceremonialno predajo glasov ob glasni glasbi in rajanju, preden so nastopili govorniki. Med njimi je bil neodvisni senator iz Vermonta, ki je zavrnil trditve Trumpove kampanje, kako je bilo pod njim vse cvetoče, in spomnil na čas pandemije koronavirusa ter zatrdil, da je Amerika okrevala šele pod Bidnom in Harrisovo.

Nastopila je Stephanie Grisham, nekdanja tiskovna predstavnica Melanie Trump, in dejala, da Trump nima nobene empatije do ljudi. Nekoč naj bi ji razložil, da ni pomembno, kaj govoriš, ker če to dovolj časa ponavljaš, ti bodo ljudje verjeli vse. FOTO: Rebecca Cook/Reuters
Nastopila je Stephanie Grisham, nekdanja tiskovna predstavnica Melanie Trump, in dejala, da Trump nima nobene empatije do ljudi. Nekoč naj bi ji razložil, da ni pomembno, kaj govoriš, ker če to dovolj časa ponavljaš, ti bodo ljudje verjeli vse. FOTO: Rebecca Cook/Reuters

Če dolgo ponavljaš neresnice, bodo ljudje verjeli vse

Nastopila je Stephanie Grisham, nekdanja tiskovna predstavnica Melanie Trump, in med drugim dejala, da Trump nima nobene empatije do ljudi. Nekoč naj bi ji rekel, da ni pomembno, kaj govoriš, ker če to dovolj časa ponavljaš, ti bodo ljudje verjeli vse.

Mož Harrisove Doug Emhoff je zatrdil, da je bila poroka z njo prava odločitev in kot takšna se bo izkazala tudi za Ameriko po zmagi na novembrskih volitvah.

Demokratska konvencija bo trajala do četrtka, ko bo imela govor Kamala Harris,  že nocoj pa bo zbrane nagovoril Walz. Pred njim se bo po daljšem času na veliki oder vrnil nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki velja za enega najboljših govornikov v sodobni zgodovini ameriške politike in ga je Obama šaljivo predstavil kot ministra za razlaganje zadev.

Tudi drugi dan konvencije je bila dvorana po ocenah televizijskih komentatorjev polna energije in navdušenja nad predsedniško kandidatko, ki je po poročanju medijev v slabem mesecu za kampanjo zbrala rekordnih pol milijarde dolarjev in v anketah prevzema vodstvo pred Trumpom.

Napovedi o nemirih zaradi protestov proti vojni v Gazi se doslej niso uresničile, protestnikov pa je tudi precej manj od napovedi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine